Pagina's

vrijdag 30 oktober 2015

Minder huishoudens in Nederland nemen breedband apart af

Minder huishoudens in Nederland nemen breedband apart bij een internetaanbieder af. Steeds vaker bundelen consumenten televisie, vaste telefonie en/of mobiele telefonie met breedband van dezelfde aanbieder. Dit zorgt onder meer voor een groei in het aantal huishoudens dat een quad play-aansluiting heeft.

In het tweede kwartaal van 2015 had ruim een half miljoen huishoudens een pakket met daarin de drie vaste diensten (breedband, tv en vaste telefonie) en mobiele telefonie, zo blijkt uit het Dutch Consumer Multiplay Market-rapport over 2015 Q2 van Telecompaper.

De quad play-markt had in het tweede kwartaal een aandeel van 8 procent in de totale markt van breedbandaansluitingen. Een jaar eerder lag dit nog op 5 procent. Met de groei in het aantal quad play-aansluitingen stijgt ook de omzet. In het tweede kwartaal van 2015 ging deze door de grens van 100 miljoen euro. Een jaar eerder lag de omzet nog op 58 miljoen euro. KPN is dominant in de quad play-markt en groeit kwartaal na kwartaal. De aanwezigheid van Ziggo op de quad play-markt zorgt er echter wel voor dat KPN langzaam marktaandeel binnen deze relatief nieuwe markt verliest.

Hoewel quad play groeit, heeft het merendeel van de huishoudens een triple play-aansluiting. In Nederland combineren bijna vier miljoen huishoudens drie diensten (vast of mobiel) bij een aanbieder. 60 procent van alle triple play-aansluitingen wordt door Ziggo verzorgd, nog eens een kleine 30 procent komt voor rekening van KPN. Dit laat 10 procent over voor andere spelers, zoals M7, Tele2, Delta en Vodafone.

Verder blijkt uit het rapport dat het aantal huishoudens dat twee diensten bundelt in een pakket vooralsnog stabiel blijft. Toch vinden er op de dual play-markt wel veranderingen plaats. Steeds minder vaak wordt breedband met vaste telefonie gecombineerd, terwijl het combineren van breedband met televisie of mobiele telefonie juist steeds populairder wordt.

Dual play-, triple play- en quad play-pakketten zijn in Nederland inmiddels de norm. Telecompaper komt daarom met het Dutch Consumer Multiplay Market-rapport (eerste editie, per 2015 Q2). Het rapport geeft een unieke en (bijna) volledige blik op de Nederlandse multiplay-markt.

Extra informatieavonden Breedband Beemster

Vanwege de grote belangstelling organiseert glasvezelinitiatief Breedband Beemster twee extra informatieavonden. Op 5 en 10 november kunnen inwoners van de gemeente Beemster zich laten informeren over de plannen voor glasvezelnetwerk in de gemeente. Het burgerinitiatief Breedband Beemster wil een glasvezelnetwerk in de gehele gemeente Beemster: in de kernen, maar ook in de buitengebieden.

donderdag 29 oktober 2015

Groei Reggefiber vertraagt

Reggefiber heeft in het derde kwartaal 26.000 homes passed afgeleverd, waarmee het totaal op 2.126.000 uitkomt. De kwartaalproductie van Reggefiber heeft hiermee een laagtepunt bereikt, constateert Telecompaper. Ten opzichte van het voorgaande kwartaal halveerde het aantal. Gemiddeld rolde Reggefiber de laatste twee jaar zo’n 70.000 HP per kwartaal uit, maar de groei gaat sinds het eerste kwartaal van dit jaar achteruit.

woensdag 28 oktober 2015

Snelle start aanleg glasvezel Tubbergen

De bewoners van het Tubbergse buitengebied ontvangen deze week meer informatie over de aanleg van glasvezel. Vorige week eindigde de aanmeldingstermijn met 55 procent deelname als eindresultaat. Cogas wil nu snel aan de slag: de aannemer zal deze week overal langs gaan om te kijken waar de aansluitingen gerealiseerd moeten worden .

dinsdag 27 oktober 2015

Meer breedbandklanten voor KPN

KPN heeft de resultaten over het derde kwartaal van 2015 bekend gemaakt. Het bedrijf zag het aantal breedbandklanten stijgen met 33.000. Inmiddels heeft 55% van de breedbandklanten een zogenaamd ‘triple play’ pakket waarbij internet, televisie en vaste telefonie gecombineerd worden in 1 pakket. Dat is 7% meer dan in hetzelfde kwartaal van 2014.

Spelregels over internetsnelheid aangenomen

Internetaanbieders moeten al het onlineverkeer in principe even snel maken. Ze mogen daar alleen van afwijken als er opstoppingen dreigen of bij het geval van een cyberaanval. Het Europees Parlement gaf dinsdag in Straatsburg groen licht voor het zogenoemde Telecompakket dat dit regelt. In juni werd hierover al een voorlopig akkoord gesloten met de EU-lidstaten en de Europese Commissie.

maandag 26 oktober 2015

Glasvezel voor BS De Steenenkamer Putten

Basisschool met de Bijbel De Steenenkamer in Putten is de eerste basisschool in Putten-West die gebruik kan maken van supersnel internet via de glaskabel. Mede door inzet van gemeente, buurtbewoners en de Initiatiefgroep Glasvezel Buitengebied Putten is het snelle netwerk tot stand gekomen.

vrijdag 23 oktober 2015

Lytsewierrum aangesloten op glasvezel

Vanaf komende week wordt er glasvezel aangelegd in Lytsewierrum. Alle elf woningen en boerderij in één van de kleinste dorpen van Friesland worden er op aangesloten. Dat is mogelijk gemaakt door een groep initiatiefnemers uit Lytsewierrum, Itens, Rien, Hinnaard en Hidaard onder de naam ‘De 4 Doarpen en Hidaard’, de provincie Fryslân en de coöperatieve vereniging Fryslân Ring.

donderdag 22 oktober 2015

Providers bieden 75 procent geadverteerde internetsnelheid in EU

Abonnees met een breedband-internetverbinding in de EU krijgen gemiddeld 75 procent van de geadverteerde internetsnelheid. De prijzen voor breedband internet zijn wel over de hele linie aan het dalen, zo blijkt uit drie studies van de Europese Commissie op het gebied van snelheden, tarieven en bereik van breedband internet, waaruit Telecompaper citeert. Het gaat om cijfers tot en met oktober 2014, die betrekking hebben op alle 28 EU-lidstaten plus IJsland en Noorwegen.

woensdag 21 oktober 2015

10Gbps glasvezelinternet voor consument

In steeds meer landen – waaronder Nederland – is voor de consument een abonnementsvorm van maximaal 1Gbps via glasvezel verkrijgbaar. In Amerika biedt het bedrijf EPB in de plaats Chattanooga het 10Gbps internetabonnement voor 299 dollar – iets meer dan 250 euro – per maand aan. Op het glasvezelnetwerk waar dit abonnement wordt aangeboden, zijn bijna tweehonderdduizend huishoudens en bedrijven aangesloten. EPB maakt bij het leveren van de hoge internetsnelheid gebruik van de TWDM-PON technologie van Alcatel-Lucent.

dinsdag 20 oktober 2015

Glasvezelnetwerk KT Waalre zonder grote aanbieders

Het glasvezelnetwerk van kabelaar KT in Waalre moet het zonder de grote aanbieders als KPN, Tele2 en Vodafone stellen. KT Waalre is lang in onderhandeling geweest met deze grote providers maar dit heeft uiteindelijk niet geleid tot een positief resultaat. De aanbieders vinden het aantal aansluitingen te laag en de tarieven te hoog.

maandag 19 oktober 2015

Dinsdag bekend of buitengebied Tubbergen glasvezel krijgt

Cogas maakt dinsdag bekend of het glasvezel aanlegt in het buitengebied van de gemeente Tubbergen. Daarvoor moet minimaal de helft van de mensen in het buitengebied hebben aangegeven glasvezel, waardoor je sneller kunt internetten, te willen. Bij minder aanmeldingen is de aanleg van glasvezel voor Cogas niet rendabel.

Geen glasvezel voor meeste Drutenaren

De meeste inwoners van de gemeente Druten krijgen geen glasvezel. Ze blijven afhankelijk van het traditionele kopernetwerk. Dat blijkt uit een notitie van burgemeester en wethouders. Alleen in Horssen is er nu al glasvezel. Daarnaast komt de supersnelle kabel in de nieuwbouwprojecten Tichellande en Druten-West.

zondag 18 oktober 2015

Storing bij glasvezel-klanten Kabel Noord

Een onbekend aantal klanten van Kabel Noord is zaterdag zonder internet komen te zitten. Het betreft klanten die internet hebben via de glasvezel. Kabel Noord laat weten dat het probleem opgelost kan worden door het modem te resetten.

vrijdag 16 oktober 2015

Eurofiber en T-Mobile Zakelijk worden glasvezelpartners

T-Mobile Zakelijk en glasvezelbedrijf Eurofiber hebben een strategische partnerovereenkomst gesloten. De bedrijven kondigden deze week aan samen te gaan werken op de glasvezelmarkt. -Mobile krijgt door de samenwerking direct toegang tot de glasvezelinfrastructuur van Eurofiber. Hiermee versterkt T-Mobile haar positie op de zakelijke glasvezelmarkt.

Meer glasvezel in Ziggo gebied

In steeds meer gemeenten in het verzorgingsgebied van kabelbedrijf Ziggo wordt glasvezel aangelegd. Daarbij kiezen gemeenten niet alle voor KPN/Reggefiber-glasvezel. Ziggo probeert klanten duidelijk te maken dat het eigen kabelnetwerk toekomstzeker is en dat een overstap naar glasvezel om technische redenen niet noodzakelijk is. Toch heeft Ziggo te maken met klantverlies omdat klanten van kabel naar andere infrastructuren – waaronder glasvezel – overstappen.

donderdag 15 oktober 2015

Kans op glasvezel buitengebied Noordoostpolder groeit

De gemeente Noordoostpolder wil actief marktpartijen benaderen met de vraag of zij glasvezel aan willen leggen in het buitengebied en op de bedrijventerreinen van de gemeente. De gemeente neemt deze stap op basis van een onderzoek dat Stratix heeft uitgevoerd naar de mogelijkheden van breedband in Noordoostpolder. De provincie Flevoland en de gemeente Noordoostpolder hebben vorige maand door Stratix een onderzoek uit laten voeren naar de mogelijkheden van glasvezel in het buitengebied van de Noordoostpolder.

woensdag 14 oktober 2015

Storing bij Ziggo in Hengelo veroorzaakt ongemak

Een deel van Hengelo-Zuid zat sinds woensdagochtend zonder internet, telefoon en televisie door een storing van Ziggo. In eerste instantie gaf het telecombedrijf aan dat de storing in de loop van de middag zou zijn verholpen, maar dat is niet gelukt.

CDA: Buitengebied blinde vlek snel internet

Een belangrijke voorwaarde voor een sterke economie is snel internet. Daarom zet het CDA dit punt op de agenda tijdens de begrotingsbehandeling van Economische Zaken in de Tweede Kamer, die komende week plaatsvindt. De maatschappelijke behoefte aan snel internet is groot maar de voortgang hapert. Dit komt onder meer door hoge kosten en ingewikkelde regels. Het CDA vindt dat minister Kamp het laat afweten op dit dossier.

Tweede Kamerlid Agnes Mulder: ‘Snel internet is een belangrijke randvoorwaarde voor de hele Nederlandse economie en nodig om concurrerend te blijven met de rest van de wereld. Zo wordt in het onderwijs, de zorg en de agrarische sector veel verwacht van innovatieve ICT-oplossingen. Snel internet is nodig voor het bedrijfsleven, digitale onderwijsontwikkelingen, zorg op afstand, de leefbaarheid van het platteland en de mogelijkheid om thuis te werken. Hoewel in 2017 zelfs Europese vliegtuigen over 4G beschikken, lijkt het schier onmogelijk om het buitengebied van Nederland van snel internet te voorzien.’

Circa 330.000 huishoudens en bedrijven beschikken niet over een internetverbinding met een snelheid van ten minste 30 Mbps. Daarnaast blijkt uit cijfers van de Primair Onderwijsraad (PO-raad) dat 59 procent van de basisscholen in Nederland geen toekomstbestendig betaalbaar en snel internet heeft en dat daardoor de komende jaren 900.000 leerlingen verstoken dreigen te raken van modern onderwijs. En daar komt bij dat inwoners en bedrijven uiterlijk in 2017 geacht worden hun zaken met de overheid digitaal te gaan doen. Mulder: ‘er wordt steeds meer gevraagd op digitaal gebied van burgers, maar de overheid steekt de handen niet uit de mouwen om de voorzieningen hiervoor te realiseren of burgers de ruimte te geven dit zelf te regelen. Regels op het gebied van mededinging zitten burgers in de weg, onbestaanbaar in deze tijd.’

Het CDA wijst er ook op dat snel internet voor de recreatiesector van groot belang is. Uit onderzoek van de ANWB blijkt dat 80 procent van de kampeerders het essentieel vindt dat op de vakantiebestemming Wi-Fi aanwezig is.

Om de regering te manen tot meer acties en minder bureaucratie dient het CDA een motie in komende week tijdens de begrotingsbehandeling in de Tweede Kamer. Deze roept op tot minder regels en bureaucratie en meer investeringsruimte.

Glasweb Venray stelt aanleg waarschijnlijk uit

Hoewel de planning van de uitrol van glasvezel in Venray uitgaat van een start in januari 2016, wordt het waarschijnlijk later. Glasweb Venray, de burgercoöperatie die de vraagbundeling en de uitrol coördineert, heeft de financiering nog niet rond.

dinsdag 13 oktober 2015

Partij voor het Noorden wil haast maken met snel internet

De Oldambtster fractie van de Partij voor het Noorden wil haast maken met de aanleg van snel internet in Oldambt. De fractie vraagt wethouder Laura Broekhuizen partijen met elkaar in contact te brengen en bovenal initiatieven op elkaar aan te laten sluiten, zowel gemeentelijk als provinciaal. Fractievoorzitter Jurrie Nieboer: “Teveel partijen wachten nu op elkaar. Er gaan allerlei initiatieven en namen van eventuele stakeholders in het rond. Oldambt Verbindt, Economic Board, provincie, en diverse gemeenten zijn een aantal van deze namen.

maandag 12 oktober 2015

Laatste kans op glasvezel in Emmeloord

Circa 90 procent van alle 10.800 huishoudens in Emmeloord is aangesloten op het glasvezelnetwerk. Reggefiber is dan ook bijna klaar met de aanlegwerkzaamheden. Alle woningen binnen het aansluitgebied krijgen nu een gratis glasvezelaansluiting in de woning. Reggefiber biedt inwoners die hier nog geen gebruik van hebben gemaakt nu een allerlaatste kans om de aansluiting alsnog gratis te laten installeren.

vrijdag 9 oktober 2015

Eerste gemeente in Nederland met overal glasvezel

Alle inwoners en bedrijven in het buitengebied van Rijssen - Holten krijgen glasvezel. Rijssen - Holten wordt daarmee de eerst gemeente in Nederland die geheel verglaasd is. Het college van B en W van Rijssen - Holten heeft dinsdag besloten om ruim twee miljoen euro te investeren in de aanleg van glasvezel in het gehele buitengebied. Op dit moment is een deel van het buitengebied al verglaasd. De gemeente wil nu ook de resterende 1019 percelen van glasvezel gaan voorzien.

donderdag 8 oktober 2015

Landerd maakt snel werk van glasvezel

De gemeente Landerd laat er geen gras over groeien. Donderdag besloot de raad voor de aanleg van glasvezel in zee te gaan met E-fiber. Dinsdagmiddag ondertekende E-fiber een contract met de gemeente. E-fiber wil bij alle adressen in Landerd glasvezel aanleggen tot in de meterkast.

woensdag 7 oktober 2015

Geen glasvezel voor Franeker

Franeker krijgt geen glasvezel. Hoewel het college van Franekeradeel eerder dit jaar nog aangaf positief tegenover een glasvezelnetwerk te staan, lijkt het er toch niet te gaan komen. Dat schrijft de Leeuwarder Courant. In april 2015 werd in het college van de gemeente besloten dat het positief staat tegenover de aanleg van glasvezel in Franeker door Reggefiber. Over de exacte voorwaarden waaronder een overeenkomst met Reggefiber gesloten zou gaan worden, moest nog onderhandeld worden.

dinsdag 6 oktober 2015

Extra glasvezelcampagne in regio Smilde


In Smilde is maandag de campagne voor glasvezel in het buitengebied begonnen. Stichting Marktverkenning Sterk Midden Drenthe hoopt met deze extra promotieronde voldoende aanmeldingen binnen te halen om aanleg van glasvezel te realiseren.

maandag 5 oktober 2015

Oosterbeek-Noord krijgt glasvezel


Ook Oosterbeek-Noord krijgt glasvezel. Vanaf 5 oktober gaan glasvezelvoorbereiders van Reggefiber bij de woningen binnen het aansluitgebied van Oosterbeek-Noord langs om voorbereidende werkzaamheden voor de aanleg van het glasvezelnetwerk te treffen. Tijdens dit bezoek bekijken zij wat de meest geschikte plek is voor het glasvezelaansluitpunt in de woning. De glasvezelvoorbereiders beschikken over een pas waaruit blijkt dat zij namens Reggefiber aan de deur komen.

zondag 4 oktober 2015

Veel animo voor info-avond over glasvezel in Veenhuizen

De info-avond van de gemeente Noordenveld in Veenhuizen is goed bezocht. Op de agenda stond onder meer de mogelijke aanleg van snel glasvezelinternet in Veenhuizen en buitengebied. In de omgeving van Veenhuizen zijn genoeg netwerken om op aan te sluiten. Inmiddels al acht, plus het justitienetwerk.

vrijdag 2 oktober 2015

Mysterieus virus beschermt je besmette router

Heel opmerkelijk wel, een virus dat alle kenmerken heeft van een malware, zich precies zo gedraagt, maar blijkbaar niets steelt, vernietigt en de besmette router ook niet gebruikt voor DDoS-aanvallen op anderen. Sterker nog, het virus Wifatch krijgt stelselmatig nieuwe updates met malwaredefinities zodat hij steeds de nieuwste malware kan bevechten. Het rare virus is door Symantec ontdekt en geschat wordt dat er nu al tienduizenden routers zijn besmet met de bonaware.

Wethouder Den Bosch zet eerste schop in grond voor glasvezel

Wethouder Jos van Son van Den Bosch heeft dinsdag de eerste schop in de grond gezet voor de aanleg van het glasvezelnetwerk in Rosmalen. Drieduizend huishoudens in Rosmalen worden aangesloten op glasvezel door Reggefiber.

donderdag 1 oktober 2015

Schiermonnikoog krijgt glasvezel

Burgemeester Dick Stellingwerf van de gemeente Schiermonnikoog en directeur Niek Geelhoed van Kabelnoord gaven woensdag 30 september het startsein voor de aanleg van glasvezel op Schiermonnikoog. Schiermonnikoog is het eerste Waddeneiland dat volledig wordt voorzien van een gloednieuw glasvezelnetwerk van Kabelnoord.

Glasvezel aan de Rottekade blijkt grote opgave

Bewoners Organisatie Rotte (BOR) sprak al eerder haar ongenoegen uit over het langzame internet in de buitengebieden. Omdat Stedin en Dunea nieuwe leidingen in de Rottekade leggen, was er nieuwe hoop. Nieuwe mogelijkheden voor Reggefiber (glasvezelkabelproducent) om aan te haken. De afgelopen jaren is er veel reclame gemaakt voor glasvezel in Lansingerland. Bij voldoende aanmeldingen zou er met de aanleg begonnen worden. “Rotte-bewoners die interesse hadden, kwamen echter van een koude kermis thuis. Aanleg van glasvezel is alleen bedoeld voor de bewoners van de woonkernen.