Pagina's

dinsdag 31 maart 2015

Trends in glasvezel

De eerste glasvezelverbindingen voor dataverkeer werden al in de jaren zeventig ontwikkeld door het bedrijf Corning Glass Works. Al in 1975 werd het mogelijk om data met een snelheid van 45 Mbit per seconde door een glaskabel te sturen. Sinds die vroege jaren is het snel gegaan. Zo werd in 1987 een snelheid bereikt van 1,7 Gigabit en kon er 50 kilometer zonder repeater gecommuniceerd worden. In 1996 werd 5 Gigabit bereikt over een lengte van liefst 11.300 kilometer via onderzeese kabels.

maandag 30 maart 2015

Telenet verhoogt internetsnelheden opnieuw

De Belgische kaberlaar Telenet verhoogt de up- en downloadsnelheid voor de meeste van zijn internetabonnementen, en dat zowel voor residentiële als professionele klanten. De laatste snelheidsverhoging dateert nog maar van juni vorig jaar. Internet 60, dat deel uitmaakt van Whop, gaat voortaan door het leven als Internet Fiber 100 en ziet de downloadsnelheid toepasselijk stijgen van 60 naar 100 Mbps. De uploadsnelheid stijgt van 5 naar 6 Mbps.

Kabelnoord gaat Ameland aansluiten op glasvezel

Kabelnoord gaat ook Ameland aansluiten op haar glasvezelnetwerk. De eerste stappen voor de verglazing van het eiland zijn inmiddels gezet. Kabelnoord is actief in het uiterste noorden van Nederland. Na Dokkum, Kollum en Sibrandahûs, gaat het nu ook woningen op het eiland Ameland voorzien van een glasvezelaansluiting. Het gaat in deze fase om woningen en winkels in de kernen van Hollum, Buren, Nes en Ballum.

zaterdag 28 maart 2015

Start aanleg glasvezel op De Noenes Haaren

De Noenes bij Haaren krijgt als een van de eerste recreatiegebied in Nederland een glasvezelnetwerk. Vrijdagmiddag verzorgde wethouder Eric van den Dungen met een gouden spade de openingshandeling aan de Broeksteeg. Edwin de Raadt, directeur van glasvezelnetwerkbedrijf Fore Freedom onthulde dat het netwerk in De Noenes het eerste in Nederland is met een capaciteit van en gigabyte.

vrijdag 27 maart 2015

Draadloos internet bij SKV

Kabelbedrijf Stichting Kabel Veendam (SKV) is begonnen met een test met snelle draadloze internetverbindingen. Dit als alternatief voor glasvezel in buitengebieden en op bedrijventerreinen. Met een kleine schotelantenne worden huizen en bedrijven verbonden op het glasvezelnetwerk van SKV. Twee bedrijven zijn onlangs draadloos aangesloten. Het kabelbedrijf loopt met deze ontwikkeling vooruit op plannen van minister Henk Kamp van Economische Zaken om met ingang van september radiofrequenties beschikbaar te stellen voor de ontwikkeling van snel draadloos internet op het platteland.

donderdag 26 maart 2015

Renkum peilt belangstelling voor glasvezel

In de Renkum (provincie Gelderland) is de politieke partij GemeenteBelangen een campagne gestart voor de aanleg van glasvezel. Sinds vorige week kunnen inwoners en bedrijven terecht op de website Renkumopglasvezel.nl. Renkum op Glasvezel schrijft dat de gemeente Renkum slecht scoort ten opzichte van de omliggende gemeenten als het gaat om de beschikbaarheid van snel internet.

woensdag 25 maart 2015

Gemiddelde internetsnelheid wereldwijd 4,5 Mbps

De gemiddelde internetsnelheid is het afgelopen jaar wereldwijd met 20 procent gestegen naar 4,5 Mbps. Het dataverkeer groeide afgelopen jaar met 54 procent, zo blijkt uit cijfers van Akamai. De grootste snelheidswinst boekten Hong Kong met 37 procent en Zweden met 34 procent. Slechts in een gering aantal landen ging de gemiddelde snelheid omlaag, onder meer in Paraguay en Soedan.

dinsdag 24 maart 2015

Fiber NL gaat concurrentie Caiway aan na petitie van Nederland Kiest Zelf

Op korte termijn zal Fiber NL haar diensten aan consumenten gaan aanbieden in alle gemeentes waar het glasvezelnetwerk van CIF ligt met dank aan de 5000 handtekeningen van Nederland Kiest Zelf. De netwerkbeheerder CIF heeft het glasvezelnetwerk vorig jaar opengesteld voor nieuwe aanbieders, zoals dat ook op andere glasvezelnetwerken in Nederland het geval is. Voorheen had Caiway het eerste jaar dat het glasvezelnetwerk was uitgerold het alleenrecht als aanbieder. De 5000 handtekeningen voor de petitie van Nederland Kiest Zelf hebben Fiber NL over de streep getrokken om als tweede provider naast Caiway aan te gaan bieden.

De laatste weken is er zowel online als in de verschillende gemeentes zelf actie gevoerd door Nederland Kiest Zelf. Middels een petitie is een collectief te gevormd om alle glasvezelaanbieders van Nederland te overtuigen aan te sluiten op het CIF netwerk. Fiber NL had al eerder aangekondigd bij 5000 handtekeningen de stap te maken en houdt zich aan haar woord. Gaby ter Keurs van Fiber: “Dat er zo massaal is gereageerd op de oproep van Nederland Kiest Zelf en onze eigen inventarisatie geeft ons voldoende vertrouwen dat we onze diensten in deze gebieden willen aanbieden. Wij gaan nu kijken wanneer wij kunnen gaan leveren en uiteraard nadenken over een passend aanbod. Ik wil wel alvast toezeggen dat we de inschrijvers bij Nederland Kiest Zelf zullen belonen voor hun steun in de vorm van een exclusieve aanbieding.” De verwachting is dat Fiber NL deze zomer in staat zal zijn om haar glasvezeldiensten te leveren in Caiway gebied. 

Woonplaatsen gelegen in het CIF glasvezelnetwerk (+ 170.000 huishoudens in Nederland)

Aalsmeer
Hilvarenbeek
Nederasselt
Benschop
Honselersdijk
Oudenbosch
Berghem
Horssen
Overasselt
Borculo
Ijsselstein
Poeldijk
De Kwakel
Kudelstaart
Poortugaal
De Lier
Kwintsheul
Rhoon
Den Haag
Maasdijk
S-Gravenzande
Den Hoorn
Maasland
Schiedam
Doorn
Maassluis
Schipluiden
Haarlo
Malden
Uithoorn
Hendrik-Ido-Ambacht
Monster
Wateringen
Heumen
Naaldwijk



Glasvezel en kabel vechten om DSL-gebruikers

Een aanzienlijk deel van de Nederlanders zit nog op DSL. Maar omdat DSL tegen zijn grenzen aanloopt zal dat aandeel teruglopen. Wie gaat er met dat been vandoor? In 2011 voorspelde men dat het verglazen van Nederland 5 tot 10 jaar zou duren, maar dat is voorlopig nog niet gelukt. Op dit moment is het grootste glasvezelnetwerk (Reggefiber) in handen van KPN.

maandag 23 maart 2015

Snelheden breedband in Europa nog altijd in de lift

Vrijwel ieder huishouden in Europa kan toegang krijgen tot een breedband verbinding en steeds meer van deze breedbandverbindingen verlopen via kabel en glasvezel. Dat blijkt uit een recent rapport van onderzoeksbureau Point Topic. Het bedrijf analyseert doorlopend gegevens van meer dan 5.000 breedbandaanbieders wereldwijd verspreid over 90 landen. Een aantal conclusies uit het rapport: Hoewel DSL nog altijd de meest voorkomende techniek voor breedband internet is, nam het marktaandeel in de afgelopen jaren af van 80% tot 72%.

zondag 22 maart 2015

Glasvezelbedrijf Eurofiber uit de etalage

De eigenaren van Eurofiber hebben besloten om hun glasvezelbedrijf vooralsnog uit de verkoop te halen. Biedingen van private equity partijen waren voor bouwmiljardair Dik Wessels en investeringsmaatschappij Doughty Hanson te laag. Of een beursgang nog wel een optie is, is onduidelijk. Het proces is eind februari gestaakt, melden verschillende bronnen, nadat het hoogste bod rond de €800 miljoen zou hebben gelegen. Het Franse Antin en de Amerikanen Zayo en Level3 waren in de running, net als het Zweedse EQT.

vrijdag 20 maart 2015

'VDSL2 en vectoring onvoldoende voor 100 Mbps'

Alcatel-Lucent heeft een nieuwe technologie ontwikkeld om de prestaties van breedband over koperlijnen te verbeteren. In combinatie met VDSL2 en vectoring maakt dit 100 Mbps over koper een reële mogelijkheid, maar volgens het telecombedrijf is deze combinatie alleen niet voldoende. G.inp gaat onder meer ruis te lijf die ontstaat door interferentie met huishoudelijke apparaten.

Ziggo en UPC gaan hotspots delen

Klanten van UPC kunnen binnenkort op netwerken van Ziggo, en vice versa. Dat is het gevolg van de fusie van de kabelaars. Wanneer de 'hotspotfusie' moet zijn voltooid, is op dit moment echter nog niet bekend. Ziggo-woordvoerder Erik van Doeselaar bevestigt desgevraagd dat beide netwerken aan elkaar worden gekoppeld. "We zijn begonnen met de voorbereiding daarvan", aldus Van Doeselaar. "We hebben al een planning, maar die kan ik helaas niet delen." Klanten worden verwittigd als ze op de netwerken van de andere provider kunnen inloggen, belooft hij.

donderdag 19 maart 2015

Telenet leidt Belgische consumentenmarkt

Telenet blijft ook in het vierde kwartaal leider op de Belgische consumentenmarkt voor vaste communicatiediensten, gevolgd door Belgacom. De beide aanbieders hebben hun marktaandeel het afgelopen kwartaal verder uitgebreid en zijn samen nu goed voor 78,7 procent van de kwartaalomzet. Dat blijkt uit het in maart 2015 verschenen kwartaalrapport van Telecompaper over de Belgische vaste consumentenmarkt.

Telenet behaalde in het vierde kwartaal van 2014 een omzet uit vaste diensten van 280 miljoen euro. Belgacom volgt met 274 miljoen euro omzet. Telenet heeft een omzetaandeel van 40,5 procent, Belgacom zit op 38,5 procent.

woensdag 18 maart 2015

UPC klanten behouden e-mail adressen

UPC-klanten behouden in de toekomst ook na de overgang naar Ziggo de huidige e-mailadressen. Dat heeft het kabelbedrijf toegezegd tijdens een overleg met belangenorganisatie COAX. Ziggo en UPC worden volgende maand door eigenaar Liberty Global in elkaar gevlochten en gaan onder de merknaam Ziggo verder. Dat verandert voor UPC- en Ziggo-klanten niets aan de bestaande e-mailadressen.

dinsdag 17 maart 2015

ADSL Telfort iets duurder

Telfort gaat de ADSL-tarieven van alle pakketten per 1 april verhogen. Voorlopig alleen voor nieuwe klanten die per 1 april een abonnement afsluiten. Voor het Instap Internetabonnement betaalt men straks 20,50 euro. Het Standaard-pakket (max 30 Mbps) gaat van 22 naar 23 euro per maand, terwijl voor Extra 27 euro per maand wordt gevraagd. De prijzen voor Internet+ Bellen stijgen ook. Internet+Interactieve TV wordt 33 euro, Standaard wordt 35,50 euro en Extra wordt 39,50 euro.

Ommerkanaal voorop met belangstelling voor glasvezel

Bijna 40 procent van de inwoners van het buitengebied van Ommen heeft zich ingeschreven voor glasvezel. Ommerkanaal heeft echter als eerste buurtschap de 60% inschrijvingen gehaald. Om precies te zijn heeft 61% van de inwoners van dat buurtschap zich inmiddels ingeschreven.

maandag 16 maart 2015

Haulerwijk onderzoekt aanleg glasvezel

Ondernemers in het Friese dorp Haulerwijk willen kijken of glasvezel op het lokale bedrijventerrein Turfsteker/Leeksterweg kan worden aangelegd. Dat maakt de coöperatie Fryslân Ring bekend. De bedrijven hebben bij het door de provincie Friesland ingestelde Breedbandloket aangeklopt voor mogelijke ondersteuning.

vrijdag 13 maart 2015

CDA wil servicepunt snel internet

Het CDA wil dat minister Kamp een servicepunt snel internet in het leven roept. Daar moeten mensen terecht kunnen die vragen hebben over initiatieven rond snel internet. Uit een rapport van Stratix blijkt dat nog steeds 196.000 huishoudens en 132.000 bedrijfsvestigingen niet over snel internet (van meer dan 30 Mbps) beschikken. Dat terwijl snel internet voor bedrijven, maar bijvoorbeeld ook voor scholieren, inmiddels een basisbehoefte is.


Ziggo stopt met SamenCompleet, GewoonGoed en AltijdOveral

Ziggo stopt met het aanbieden van SamenCompleet (tv, internet en bellen), GewoonGoed (tv, internet en bellen) en AltijdOveral (tv en internet). Dit waren triple play- en dual play-pakketten die de kabelaar vooraf had samengesteld op basis van klantprofielen. De pakketten werden sinds oktober vorig jaar aangeboden, maar passen niet meer in het gefuseerde

Informatiebijeenkomst over glasvezel De Wolden

Glasvezel De Wolden houdt op 7 april om 20.30 uur een informatieavond D’Olde Karke in Echten. Glasvezel De Wolden is een bewonersorganisatie, die glasvezel in de hele gemeente De Wolden wil aanleggen. Glasvezel De Wolden: “Het doel is iedereen, van de huizen en bedrijven in de kernen tot en met de verst afgelegen bedrijven, huizen en boerderijen, aan te sluiten op een supersnel glasvezelnetwerk. Dit is de kans om ook in De Wolden overal snel internet aan te leggen. Het is nu of nooit.”

donderdag 12 maart 2015

Cogas legt glasvezel aan op bedrijventerrein Delden

Cogas gaat een glasvezelnetwerk aanleggen op het bedrijventerrein Schneidersbos in Delden. Dat heeft Cogas Kabel Infra B.V. bekend gemaakt. Bij een eerste ronde langs de bedrijven op het terrein zijn er voldoende contracten ondertekend om de aanleg van glasvezel mogelijk te maken, zo laat het bedrijf weten. De graafwerkzaamheden starten begin mei 2015. Er wordt een zogeheten open netwerk aangelegd, waarop verschillende providers hun diensten aan kunnen bieden. Cogas werkt samen met de partners NDIX en WeServe.

woensdag 11 maart 2015

'Buitengebied Rijssen en Holten in 2016 op glas'

Volgens wethouder Roland Cornelissen van Rijssen-Holten wil 70 procent van de bewoners in het buitengebied van Holten een aansluiting op glasvezel voor internet. Als zij 650 euro bijdragen zouden zij eind 2016 allemaal een aansluiting kunnen hebben. Het gaat onder meer om Espelo en Dijkerhoek. Maar dat overal in het buitengebied een internetaansluiting kan komen is een misverstand.

dinsdag 10 maart 2015

‘Glasvezelarrangementen buitengebieden riskant’

Arrangementen waarbij overheden de aanleg van glasvezel in buitengebieden financieel faciliteren zijn riskant en slaan vaak de plank mis, vindt de directeur van NLkabel, de vereniging van kabelbedrijven in Nederland. Steeds meer gemeenten en provincies komen met oplossingen voor het aansluiten van  buitengebieden op snel internet, die daarvan tot dusver geheel verstoken bleven - zogeheten witte gebieden. Mathieu Andriessen, directeur van NLkabel, de koepel van de fuserende Ziggo en UPC, maar ook Delta, Caiway, KabelNoord en nog een handvol kleinere kabelbedrijfjes, vindt dat overheden zich teveel blindstaren op glasvezel.


maandag 9 maart 2015

Ziggo levert nieuw modem voor hogere snelheden

Ziggo overweegt om kabelinternet met een downloadsnelheid van 500Mbit/s aan te bieden. Dat bevestigt de kabelaar tegen Tweakers. In aanloop naar de hogere snelheid levert de provider vanaf maandag een nieuwe router uit aan klanten. Ziggo biedt nu internet aan met een theoretisch maximum downloadsnelheid van 200Mbit/s, maar intern is Ziggo al een tijdje aan het testen met verbindingen tot 500Mbit/s. De uploadsnelheid in die testen is 50Mbit/s.

Snel internet in buitengebieden bevorderd

Gebruik maken van radiofrequenties voor draadloos snel internet, de mogelijkheid om met Europees geld investeringen rond te krijgen en lagere kosten voor het aanleggen van een vast telecomnetwerk. Dat zijn de extra mogelijkheden die minister Henk Kamp van Economische Zaken (EZ) initieert om snel internet in buitengebieden verder te bevorderen. Dat schrijft de bewindsman vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Minister Kamp: “Snel internet draagt bij aan meer ondernemerschap en economische groei. Bijna alle huishoudens en bedrijven in Nederland hebben al toegang tot een snelle internetverbinding. In buitengebieden zijn er tientallen lokale initiatieven van gemeenten en provincies voor sneller internet. Deze extra maatregelen vanuit het kabinet komen daar nu bij. We willen snel internet stimuleren voor de ruim driehonderdduizend bewoners en bedrijven in dunbevolkte gebieden die deze toegang nog niet hebben, zodat ook de economie in de regio kan worden aangejaagd.”

Vanaf 1 september kunnen ondernemers een vergunning aanvragen om via een radiofrequentie in een bepaald gebied draadloos internet aan te bieden. Op deze manier worden huishoudens of bedrijven verbonden met een zendmast die gekoppeld is met het internet.

Het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI) biedt mogelijkheden voor bedrijven om extra geld op te halen voor toekomstige investeringen. Het ministerie van EZ zet er dit jaar in Brussel op in dat projecten op het gebied van snel internet in aanmerking kunnen komen voor dit fonds. Tenslotte wil de bewindsman het fiscaal mogelijk maken dat telecommunicatie-infrastructuur, zoals kabels en buizen, langer ongebruikt in de grond mogen liggen, zonder dat er belasting over moet worden betaald. Hiermee wordt de aanleg van extra capaciteit voor de aanleg van snelle netwerken, ook in de buitengebieden, gestimuleerd.

Snel internet platteland alleen haalbaar met centrale aanpak

Om ervoor te zorgen dat buitengebieden toegang kunnen krijgen tot snel internet, is financiële steun van overheden of andere geldschieters onmisbaar. Met die steun zou er een organisatie opgericht moeten worden die een glasvezelnetwerk aanlegt in gebieden zonder toegang tot breedbandinternet. Tot die conclusie komt de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) naar aanleiding van een onderzoek dat zij deed op verzoek van de provincie.

In de provincie Groningen zijn ongeveer 17.000 huishoudens en 2.000 bedrijven niet aan te sluiten op snel internet. Deze plekken liggen te ver van de bebouwde kom. Marktpartijen zijn niet bereid om daar te investeren in het aanleggen van snel internet. Omdat snel internet een belangrijke voorwaarde is voor de leefbaarheid van een gebied moeten andere partijen de handschoen oppakken.
Glasvezel

Bestaande lokale initiatieven zijn goed in staat om de vraag in beeld te krijgen en te bundelen. Zij kunnen dan het glasvezel netwerk huren of kopen van de centrale organisatie om lokale klanten snel internet te kunnen bieden. De RUG stelt voor om daar waar (nog) geen lokale initiatieven zijn ‘Homes passed’ infrastructuur aan te leggen. Dit betekent dat glasvezel al wordt aangelegd in straten, maar nog niet wordt doorgetrokken naar huizen. Zo wordt glasvezel zo ver mogelijk het buitengebied ingebracht en hebben (nieuwe) huishoudens en bedrijven later alsnog de optie om aan te sluiten.

vrijdag 6 maart 2015

Test snelheid internet op Texel

De Stichting Glasvezel Texel lanceert vrijdag 6 maart een snelheidstest waaraan iedereen op Texel kan meedoen. De stichting wil daarmee de internetsnelheden in het buitengebied in kaart brengen. Albert Huisman kondigde de test in de raadscommissie aan en vroeg wethouder Eric Hercules om het als eerste te proberen.

Delta houdt vast aan kabel

Het Zeeuwse bedrijf Delta gaat zijn kabelactiviteiten voorlopig niet verkopen. Het nutsbedrijf, dat ook energie levert, gaat wel avalverwerker Indaver afstoten om de schuldenlast terug te brengen. Precies een jaar geleden maakte het bedrijf bekend dat het op verzoek van zijn aandeelhouders het Amerikaanse Morgan Stanley had ingehuurd voor een mogelijke fusie of verkoop.

SP: ook glasvezel voor minima in buitengebied

De SP wil dat minima die in het buiten­gebied van de Achterhoek wonen een aansluiting kunnen krijgen op het glasvezelnetwerk. Zo’n aan­sluiting kost 500 euro. De SP in Winterswijk kwam vorige week don­derdagavond met een motie waar­in de partij de gemeente opriep om die 500 euro te betalen voor iedereen die van minder dan 120 procent van het bijstandsniveau moet leven. Het bedrag zou uit het potje bijzondere bijstand moe­ten komen.

donderdag 5 maart 2015

Glasvezel gewild in kleine dorpen Noordenveld

Het initiatief om glasvezel aan te leggen in Huis ter Heide, Westervelde en Zuidvelde wordt breed gedragen. Eind maart moeten de ruim tweehonderd huishoudens aangeven of zij inderdaad aansluiting op een glasvezelkabel willen. Indien tweederde deelneemt, wil het comité dat zich beijvert voor deze voorziening aansluiting zoeken bij andere initiatieven in Noordenveld.

woensdag 4 maart 2015

KPN ziet mogelijkheden voor 'snel internet' in buitengebied

KPN ziet op termijn mogelijkheden om meer plattelandsgebieden op 'snel internet' aan te sluiten. Nieuwe technieken maken het mogelijk om ook afgelegen gebieden sneller op de digitale snelweg aan te sluiten. Waterlandkerkje en de buurtschappen Het Eiland en Plakkebord beschikken waarschijnlijk nog eind dit jaar over betere internetverbindingen.

dinsdag 3 maart 2015

Waarschijnlijk meer huizen op glasvezel in Aalst

Ook de 900 huishoudens ten noorden van de Burgemeester Mollaan in Aalst (gemeente Waalre) lijken glasvezel te krijgen. Dat zegt Ad de Lepper, directeur van Kabeltelevisie Waalre. Kabeltelevisie Waalre rolt de aanleg van een glasvezelnetwerk in Waalre en Aalst gefaseerd uit. In eerste instantie is gestart met de kernen van Waalre en Aalst. Voor de inwoners ten noorden van de Burgemeester Mollaan gold dat een percentage van de huishoudens voor een glasvezelaansluiting moest kiezen, om de aanleg door te kunnen laten gaan.

maandag 2 maart 2015

Glasvezel door de riolering 'geen optie' voor SallandGlas

De techniek om glasvezel door de drukriolering aan te leggen, is voor Salland geen reële optie. Dat beweert bewonersinitiatief SallandGlas. "Afgelopen week werd bekend gemaakt dat het buitengebied van Rijssen-Holten is of nog wordt voorzien van glasvezel, waarbij deze in het riool wordt gelegd. Uiteraard hebben we voor Salland deze optie ook onderzocht. Meerdere keren zelfs", zo zegt Ben Nijboer van SallandGlas.