Pagina's

vrijdag 31 oktober 2014

KPN krijgt zeggenschap over Reggefiber

KPN heeft toestemming gekregen van de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) om een additioneel belang van 9 procent in Reggefiber te verwerven van joint-venture partner Reggeborgh. Daarmee komt het totale belang van KPN in Reggefiber op 60 procent. Met een belang van 60 procent verkrijgt KPN volledige zeggenschap. Reggefiber zal vanaf 1 november 2014 voor 100% worden geconsolideerd in de jaarrekening van KPN.

Reggeborgh behoudt nog een derde optie om de resterende 40 procent van haar aandelen in Reggefiber aan KPN te verkopen. Deze optie kan worden uitgeoefend vanaf 2 juli 2017, voor een periode van anderhalf jaar, voor een bedrag van 647 miljoen euro. Als alternatief kan deze optie ook worden uitgeoefend tegen de reële waarde (fair value) tot 1 januari 2021.

KPN moet concurrenten ook komende drie jaar toegang verlenen

Ook voor de komende drie jaar wil ACM dat KPN verschillende aanbieders, zoals Tele2, Vodafone en Online, toegang geeft tot zijn koper- en glasvezelnetwerk. Dat maakt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vandaag in haar analyse van de telecommarkten bekend. Op die manier is concurrentie tussen verschillende aanbieders mogelijk. Consumenten en bedrijven kunnen blijven kiezen uit verschillende aanbieders op het vaste telecomnetwerk en profiteren van snellere en goedkopere telecomdiensten. Als ACM niet ingrijpt, is er te weinig keuze: KPN en UPC/Ziggo domineren dan de markt. ACM vindt twee aanbieders op deze markten te weinig om te kunnen spreken van gezonde concurrentie.

Henk Don, bestuurslid van ACM: “Door concurrentie op het telecomnetwerk besparen consumenten en bedrijven jaarlijks minimaal 250 miljoen euro doordat de prijzen voor telecomdiensten scherp blijven. KPN en UPC/Ziggo worden door de concurrentie bovendien uitgedaagd om te blijven investeren en innoveren in hun netwerken. Dat zorgt voor snellere en betere verbindingen in Nederland.”

Door de fusie tussen UPC en Ziggo en de overname van glasvezelbedrijf Reggefiber door KPN zijn er op dit moment twee grote netwerken in Nederland waarover consumenten kunnen internetten, tv kijken en bellen: het kabelnetwerk van UPC/Ziggo en het koper- en glasvezelnetwerk van KPN. De concurrentie van andere aanbieders wordt mogelijk gemaakt op het netwerk van KPN.

KPN heeft een sterke positie op de zakelijke markt voor vaste telefonie en zakelijke netwerkdiensten. Immers, op een industrieterrein ligt meestal geen coaxkabel. Alleen al daarom is het nodig KPN te verplichten om andere aanbieders toe te laten op zijn netwerk.

Daarnaast is het niet mogelijk om op het kabelnetwerk dezelfde toegang te bieden als op het koper- en glasvezelnetwerk van KPN. Op het netwerk van KPN kunnen andere aanbieders hun eigen producten aanbieden, terwijl dit op het netwerk van UPC/Ziggo maar heel beperkt mogelijk is. Bovendien is toegang tot het netwerk van KPN voldoende om concurrentie op de consumentenmarkt mogelijk te maken.

De toegangsverplichtingen van KPN worden zo aangepast dat KPN het eigen netwerk verder kan moderniseren en goed kan concurreren met UPC/Ziggo.

donderdag 30 oktober 2014

Kabelnoord legt glasvezel in Kollum

Nog deze maand start Kabelnoord met de aanleg van een glasvezelnetwerk in Kollum. Het bedrijf startte eerder dit jaar al met de aanleg van glasvezel in Dokkum. Met de aanleg van een glasvezelnet vervangt Kabelnoord haar huidige coax-netwerk. Alle huishoudens in de aansluitgebieden worden aangesloten op glasvezel, ook als de bewoners geen klant zijn van Kabelnoord.

woensdag 29 oktober 2014

Aanleg glasvezel lijkt rendabel in Land van Cuijk

De aanleg van glasvezel voor snelle internetverbindingen (breedband) in Boxmeer en de CGM-gemeenten (Cuijk, Grave en Mill en Sint Hubert) lijkt rendabel te zijn. Dat valt op te maken uit een artikel dat in de eerstvolgende uitgave van de RaadsNieuwsbrief Land van Cuijk is opgenomen. Daarin laten de 4 gemeenten weten 'dat onder voorwaarden rendabele businesscases te maken zijn'.

dinsdag 28 oktober 2014

Krachtenbundeling voor glasvezel in gemeente Midden Drenthe

In de gemeente Midden Drenthe worden de krachten gebundeld om een glasvezelnetwerk aan te laten leggen. Op dinsdag 28 oktober om 19.30 uur vindt in de raadzaal van de gemeente Midden-Drenthe in Beilen een presentatie plaats met het thema Samen Sterk, Samen voor Glasvezel, zo meldt de Krant van Midden Drenthe.nl. In 2012 werd de gemeentelijke werkgroep Glasvezel Midden Drenthe geïnstalleerd. Aanleiding waren de plannen van Reggefiber om de 5 grote kernen van de gemeente (Beilen, Smilde, Bovensmilde, Hoogersmilde en Westerbork) te verglazen.

maandag 27 oktober 2014

Recordpakket aan data door glasvezel gestuurd

Het is wetenschappers gelukt om het tot nu toe grootste pakket ooit aan informatie door een glasvezel te sturen. ''Vergeleken met een gewone glasvezelkabel is het alsof je van een éénbaansweg naar een zevenbaanssnelweg gaat'', vertelt onderzoeker Hugo de Waardt van de TU Eindhoven. En dan niet steeds met één auto, maar met drie bovenop elkaar. Daarmee is ruim twintig keer zoveel informatie door het glas gestuurd als er door de glasvezels gaat waarmee nu tv wordt gekeken en geïnternet.

Deadline glasvezel Eersel week uitgesteld

De aanmeldtermijn voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied van Eersel is uitgesteld tot maandag 3 november. Volgens Eersel Verbonden zijn de afgelopen week nog veel aanvullende vragen ontstaan. Hierdoor is besloten de eerder gestelde deadline van 24 oktober te verschuiven. Om sturing te voorkomen, wil Eersel Verbonden het actuele aantal aanmeldingen niet bekendmaken. Eersel Verbonden heeft eerder een ondergrens ingesteld van 450.


zondag 26 oktober 2014

Netwerkbeheerder verplicht consument om over te stappen


Heel Twente is in rep en roer! Ziggogebruikers van netwerkbeheerder Cogas zijn woedend. Vanaf januari 2015 heeft Cogas het contract gestopt met kabelaanbieder Ziggo en moeten consumenten over naar Caiway. Veel klanten van Ziggo zijn boos omdat er werd beloofd dat ze dezelfde voorwaarden zouden behouden bij het overstappen van Ziggo naar Caiway. Nu blijkt dat ze uiteindelijk duurder uit zijn. Wethouder Theo de Putter uit de gemeente Wierden had niet verwacht dat alles zo uit de hand zou lopen. Wierden is een van de negen gemeenten die aandeelhouder zijn van Cogas. Gezamenlijk bezitten ze 50% van de aandelen.

vrijdag 24 oktober 2014

Het is 'nu of nooit' voor glasvezel in het buitengebied van Reusel

Inwoners van het Reuselse buitengebied werden woensdagavond door het burgerinitiatief KempenGlas bijgepraat over de aanleg van glasvezel. ‘Nu of nooit’, dat was de bekende glasvezelboodschap die tijdens de bewonersbijeenkomst in Reusel meerdere malen doorklonk. Een van de aanwezigen in de zaal liet zijn ergernis over de trage voortgang van het glasvezelproject de vrije loop. ,,We moeten hier niet te lang over zeuren en zorgen dat we straks onder eigen houtje aan de gang kunnen.”

dinsdag 21 oktober 2014

DELTA breidt pilot WifiSpots uit in Zeeland

DELTA zette maandag een nieuwe stap in het uitrollen van Wifispots. Afgelopen zomer startte het Zeeuwse bedtijf met het beschikbaar stellen van WifiSpots in Vlissingen. Naar aanleiding van deze proef heeft DELTA besloten de pilot stapsgewijs verder uit te breiden in Zeeland. De komende dagen ontvangen internetklanten van DELTA in Zeeuws Vlaanderen meer informatie over deelname aan WifiSpots.

Alle Wifi-modems van internetklanten van DELTA vormen samen het Zeeuwse WifiSpots netwerk. Hiermee worden klanten zelf gastheer of gastvrouw van een WifiSpot. Andere internetklanten van DELTA kunnen hier gebruik van maken.

In Vlissingen kunnen internetklanten van DELTA al sinds afgelopen zomer gebruik maken van WifiSpots. Op 21 november start de uitrol naar de rest van de internetklanten van DELTA. Klanten ontvangen ruim van te voren informatie. Zo hebben klanten voldoende tijd om aanvullende informatie te verzamelen en te bepalen of ze wel of niet willen deelnemen aan het netwerk.
Privacy en snelheid

De privacy en internetsnelheid van de gastheer of gastvrouw zijn gewaarborgd. Het WifiSpots netwerk is namelijk gescheiden van de privéverbinding. De ‘openbare’ Wifi-verbinding wordt standaard beschikbaar gesteld voor gebruik door andere klanten. Wanneer eigenaren van een Wifi-modem geen onderdeel willen uitmaken van het WifiSpots netwerk, kunnen zij dit bij DELTA aangeven. Klanten die de ‘openbare’ verbinding van het Wifi-modem niet beschikbaar stellen voor gebruik door andere klanten, kunnen zelf ook geen gebruik maken van WifiSpots.

Buitengebied Ommen 'sluut an' op glasvezel

De stichting Vechtdal Breed lanceert als een van de eerste stichtingen in de regio vanaf deze week de campagne 'Sluut an' om glasvezelverbindingen aan te leggen in het buitengebied. Als zestig procent van de 'witte' adressen in het buitengebied meedoet, krijgt Ommen glasvezel. Dat zijn adressen waar niets is, ook geen coax-kabel voor de televisie of adsl.

maandag 20 oktober 2014

Glasvezelnetwerk Treurenburg Den Bosch open

Industriepark Treurenburg in Den Bosch heeft sinds vrijdag de beschikking over een glasvezelnetwerk. Het netwerk van For Freedom werd vrijdag officieel geopend door wethouder Jan Hoskam van Economische Zaken. For Freedom heeft ook de bedrijven in het Paleiskwartier van glasvezel voorzien. Reggefiber heeft dat voor consumenten gedaan. 

vrijdag 17 oktober 2014

Telenet 'verbreedt digitale snelweg' in Gent

Na Mechelen is Telenet in Gent gestart met 'De Grote Netwerf'; het verbreden van de digitale snelweg om tegen 2019 internetsnelheden van minstens één gigabit per seconde te kunnen aanbieden. De komende jaren worden in Vlaanderen 1,8 miljoen taps aan woningen aangepast, net als 150.000 versterkers op de coaxkabels, om de bandbreedte bijna te verdubbelen tot één gigahertz (GHz), waardoor tegen 2019 internetsnelheden van minstens één 1Gbps aangeboden zullen worden.

donderdag 16 oktober 2014

'Toezichthouder koerst af op botsing met KPN'

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil een duopolie op de markt voor breedbandinternet voorkomen door telecompartijen ook in de komende jaren een goede toegang tot de infrastructuur van KPN te garanderen. De ACM eist, volgens ingewijden donderdag tegen het Financieele Dagblad, echter geen openstelling van het netwerk van de nieuwe kabelgigant UPC/Ziggo.

woensdag 15 oktober 2014

Toch glasvezel naar Sibrandahûs en Jannum

In november start Kabelnoord met de aanleg van glasvezel naar Sibrandahûs en Jannum. Na een succesvolle bewonersavond afgelopen september in Rinsumageast meldden de aangeschreven bewoners zich massaal aan als nieuwe abonnee en stemden in met een glasvezelaansluiting van Kabelnoord. Matty van der Bij (Jannum): “Het is uniek dat Kabelnoord naar dit stukje buitengebied een supersnelle glasvezelverbinding gaat leggen, hier konden wij alleen maar op hopen! Wat ons via VARA’s Kassa niet lukte, kan nu via Kabelnoord wel. Internet is de toekomst en we hadden altijd maximaal drie Mbps tot onze beschikking. Komende jaren zal steeds meer dienstverlening via internet gaan. Niet alleen internetbankieren maar ook zorg op afstand zal een grotere rol gaan spelen. Ik ben ontzettend blij dat wij thuis glasvezel krijgen. Hiermee zijn we klaar voor de toekomst.”

dinsdag 14 oktober 2014

Aanleg glasvezel buitengebied Winterswijk uitgesteld

De aanleg van glasvezel in het buitengebied van Winterswijk wordt opgeschort. De Coöperatie Breedband Buitengebied Winterswijk (CBBW) wilde dit najaar met de aanleg beginnen, maar wacht nu eerst af of het provinciale plan succesvol wordt. "Als de provincie een goed aanbod doet, dat voordeliger is voor de bewoners die glasvezel willen, zoeken wij graag aansluiting bij dat initiatief", vertelt CBBW-bestuurslid Gosse Visser.

maandag 13 oktober 2014

Overheden gaan voor eigen glasvezel

De provincie Gelderland wil samen met de Achterhoekse gemeenten kijken of deze overheden zelf glasvezel aan kunnen leggen. Gesprekken met een commerciële partij over de aanleg van breedband in onrendabele gebieden zijn stukgelopen. De provincie en de gemeenten gaan nu kijken of en hoe ze het zelf kunnen doen, zegt gedeputeerde Jan Jacob van Dijk.


vrijdag 10 oktober 2014

EU staat fusie kabelaars UPC en Ziggo toe

Ziggo en UPC mogen fuseren van de Europese Commissie, op voorwaarde dat het eigen filmkanaal Film1 wordt afgestoten. Daarnaast moeten de kabelaars beloven dat zij alle diensten op internet doorgeven. De EU ziet weinig bezwaren, omdat UPC en Ziggo complementair zijn. Ze opereren in verschillende gebieden. Wel moeten beide bedrijven gewoon alle zogenoemde over-the-top diensten via internet doorgeven, ook als die sterk concurreren met het eigen aanbod.

Vragen over glasvezel

In heel Nederland goedkoop glasvezelinternet? Dat valt nog te bezien. Door de mogelijke overname van Reggefiber door KPN valt misschien wel de gehele concurrentie weg. Kamervragen over deze mogelijke machtspositie konden daarom niet uitblijven. Verder zijn ook vragen beantwoord over privacyschending na het bellen van hulpdiensten. Het Nederlandse glasvezelnetwerk In Nederland legt en beheert Reggefiber het hele glasvezelnetwerk. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) doet momenteel onderzoek naar de overname van Reggefiber door KPN. De uitslag van dat onderzoek laat nog even op zich wachten tot er een besluit is genomen door de Europese Commissie over de (voorgenomen) overname van Ziggo door UPC-moeder Liberty Global. Desalniettemin heeft De Liefde (VVD) vast een aantal vragen voorgelegd aan Minister Kamp van Economische Zaken.

donderdag 9 oktober 2014

Ziggo komt met nieuwe Alles-in-1-bundels

Kabelaar Ziggo introduceert binnenkort nieuwe Alles-in-1-bundels. Dit blijkt uit een mailing die is verstuurd naar resellers. Ziggo biedt vanaf half oktober ook de mogelijkheid om maandcontracten af te sluiten en klanten kunnen zelf bundels samenstellen. Het huidige pakket met de hoogste Internetsnelheid (Alles-in-1 Extra) komt te vervallen. Dit pakket kan nog wel worden samengesteld met de nieuwe 'bundelkiezer'.

Via de Ziggo Bundelkiezer is het niet meer mogelijk om het digitale televisiepakket TV Plus te bestellen. Dit pluspakket van de digitale televisiedienst van Ziggo bevat momenteel 31 extra digitale zenders. In de Ziggo Bundelkiezer is het alleen mogelijk om TV Extra te kiezen. TV Extra bevat 30 extra televisiezenders en de 31 extra zenders van TV Plus.

Teeffelen begint met aanleg glasvezel

Het dorp Teeffelen begint dit najaar met de aanleg van een glasvezelnetwerk. Het is de bedoeling dat het netwerk op 1 februari 2015 operationeel is. Mogelijk worden meer huishoudens in de polder tussen Lithoijen en Macharen aangesloten.

woensdag 8 oktober 2014

Telenet geeft automatisch toegang tot hotspots

Telenet heeft tijdens een persconferentie in thuisbasis Mechelen de volgende stap in zijn “Grote Netwerf”-project aangekondigd. Klanten zullen voortaan kunnen surfen van hotspots en homespots, zonder telkens te moeten inloggen. Wie klant is bij Telenet geniet nu reeds van gratis internet op verschillende plaatsen in Vlaanderen dankzij het uitgebreide netwerk van hotspots en homespots. Tot vandaag moest je echter telkens opnieuw aanmelden met je Telenet-account om van een nieuwe hotspot gebruik te maken.

dinsdag 7 oktober 2014

Vodafone gestart met DSL-internet in hele land

Vodafone is na glasvezel ook begonnen met het aanbieden van DSL en tv. En gaat zo de strijd aan met kabelaars en KPN. Op mobiel gebied heb je vier netwerken (KPN, Vodafone, T-Mobile en straks Tele2), maar voor vast internet zijn er eigenlijk maar twee dominante spelers: enerzijds KPN (met DSL en glasvezel) en anderzijds de kabelcombinatie Ziggo/UPC. Vodafone wil nu de derde grote partij voor vast internet worden. De provider biedt al langer internet en tv via glasvezel aan, maar is vandaag officieel gestart met DSL voor huishoudens in bijna heel Nederland.

maandag 6 oktober 2014

Glasvezel voor bedrijventerreinen Zwolle


Het bedrijf Bright Access, een nieuwe speler op de glasvezelmarkt, wil de bedrijventerrein Hessenpoort, Marslanden, Oosterenk, Vrolijkheid en Voorst in Zwolle van glasvezel gaan voorzien. Ook terreinen in omliggende plaatsen staan op de lijst van 200 terreinen die het bedrijf in het hele land op de digitale snelweg wil aansluiten.

vrijdag 3 oktober 2014

CAI-inloopavond over glasvezel in Harderwijk en Hierden

Kabelexploitant CAI Harderwijk organiseert op dinsdag 7 oktober weer een inloopavond voor Harderwijkers en Hierdenaren over de mogelijkheden die het glasvezelnetwerk biedt aan abonnees van CAI Harderwijk. Tijdens de inloopavond van 19.00 uur tot 21.00 uur in het College Nassau Veluwe (ingang via de Badweg) zullen de vijf internetproviders Solcon, XSyou, Plinq, Caiway en Fiber Nederland zich presenteren en uitgebreid uitleg geven over hun internetdiensten.

donderdag 2 oktober 2014

KPN biedt glasvezelabonnees 25GB gratis cloudopslag

KPN heeft donderdag zijn cloudopslagdienst KPN Up geïntroduceerd. Tweakers meldde al eerder dat het telecombedrijf met deze dienst zou komen. KPN Up biedt klanten tot 25GB gratis cloudopslag en er is een koppeling met diensten als Dropbox en Picasa beschikbaar. Glasvezelklanten krijgen van KPN standaard 25GB gratis opslagruimte op KPN Up, terwijl andere KPN-abonnees met een vaste internetaansluiting het moeten doen met 5GB. Tegen bijbetaling is extra opslagcapaciteit af te nemen, waarbij 150GB momenteel de maximaal haalbare opslagruimte is. KPN heeft de prijzen van extra opslag nog niet bekendgemaakt.

20.000e glasvezelaansluiting in Schiedam

Sinds vorige week is basisschool De Peperklip in Schiedam aangesloten op het glasvezelnetwerk. CIF gaf de 20.000e huisaansluiting in Schiedam een feestelijk en educatief tintje. In de gemeente Schiedam wordt al enige tijd gewerkt aan de aanleg van een glasvezelnetwerk. Op 24 september 2014 werd de mijlpaal van de 20.000e aansluiting bereikt.

woensdag 1 oktober 2014

Aanleg glasvezel in Vroomshoop verloopt voorspoedig

Er wordt hard gewerkt aan de glasvezelnetten in Vroomshoop. Hier sluit David uit Rijswijk een distributie netwerk aan. Na het aanbrengen van de gele kabels aan de verdeler zal het in een aansluitkast in de grond worden gelegd. David met zijn collega`s overnachten in Westerhaar.