Pagina's

vrijdag 29 augustus 2014

Telenet investeert half miljard in gigabit-netwerk

Telenet kondigt de grootste investering in zijn geschiedenis aan. Het Vlaamse bedrijf, dat sinds vorig jaar geleid wordt door de Amerikaan John Porter, gaat 500 miljoen euro investeren in een capaciteitsverhoging van zijn netwerk. Het project krijgt de naam De Grote Netwerf, en zal vijf jaar duren. In tegenstelling tot eerdere werken zal Telenet geen straten of voetpaden moeten openbreken. Het bedrijf gaat 150.000 versterkers en 1,8 miljoen andere componenten van het bestaande netwerk vernieuwen, maar die bevinden zich meestal langs de kant van de straat, op palen of aan gevels.

woensdag 27 augustus 2014

Ziggo misleidt consument met WifiSpots-reclame

Ziggo heeft een tik op de vingers gekregen van de Reclame Code Commissie over de manier waarop het bedrijf reclame maakt voor zijn internetdiensten. Ziggo belooft dat iedereen binnen een huishouden met elk apparaat tegelijkertijd online kan gaan en tv kan kijken, maar dat blijkt in de praktijk beperkt tot 2 apparaten tegelijk.

dinsdag 26 augustus 2014

Prijsverhoging voor UPC

UPC voert per oktober voor een onbekend deel van zijn klanten een prijsverhoging van 1 à 2 euro per maand door. Het gaat om klanten met een alles-in-1-bundel of een bundel met internet en televisie. Niet alle klanten krijgen echter met de prijsverhoging te maken. UPC bevestigt de prijsverhoging tegenover Tweakers nadat klanten op Chelloo, een forum voor UPC-klanten, berichtten dat hun maandelijkse abonnementsgeld wordt verhoogd. "We verhogen de prijzen voor sommige klanten inderdaad met 1 à 2 euro", aldus UPC-woordvoerder Elodie Verweij.

maandag 25 augustus 2014

Aanleg glasvezel op Vletgaarsmaten en De Haar

Broekhuis Automatisering biedt binnenkort samen met Bright Access bedrijven op de Holtense bedrijventerreinen Vletgaarsmaten en De Haar de mogelijkheid om over te stappen op glasvezel, met nieuwe, supersnelle glasvezeldiensten. De planning is dat binnen drie tot negen maanden door Bright Access een glasvezelnetwerk wordt aangelegd, waardoor Broekhuis Automatisering alle op Vletgaarsmaten en De Haar gevestigde bedrijven voordelig en snel kan aansluiten op glasvezel. Deze voorziening is tegenwoordig voor de meeste bedrijven net zo onmisbaar als de aansluiting voor gas, water en elektriciteit.

vrijdag 22 augustus 2014

Breedbandmarkt blijft groeien

De Nederlandse breedbandmarkt is in het vorige jaar met 3.38% gegroeid. Dit percentage ligt lager dan het Europese gemiddelde (5.8%). In Europa beschikken nu ongeveer 194 miljoen huishoudens over een breedbandverbinding. Noord- en Zuid-Amerika laten een soortgelijke groei van 5.86% noteren. De breedbandmarkt groeide het hardst in het Midden-Oosten en in Afrika: 11.09%

woensdag 20 augustus 2014

Glasvezelproject Bernheze: 4 miljoen tekort

Het glasvezelproject in Bernheze kent nog een financieringstekort van vier miljoen euro. Dat zegt wethouder Rien Wijdeven. Hij vindt dat er zo snel mogelijk een onderzoek moet komen naar het draagvlak voor het plan

Google investeert in haaibestendige kabels

Google voorziet diens onderwater-internetkabels van een extra laag aan kevlar-achtig materiaal, om ze zo te beschermen tegen haaienbeten. Dat bevestigt een woordvoerder van de zoekgigant. De beesten knabbelen maar wat graag aan de glasvezelkabels die over de oceaanbodem zijn gespannen, zo rapporteert techsite Network World

maandag 18 augustus 2014

Hackers smullen van gatenkaas populaire routers

Een wedstrijdje op hackerscongres Defcon van tien populaire routers leverde in korte tijd 15 gaten op die onderzoekers benutten om de routers voor thuisgebruik en kleine bedrijven over te nemen. Zo bouwden de hackers 15 verschillende exploits voor de verschillende routers. Dat waren niet allemaal kritieke fouten; in een aantal gevallen werden minder serieuze gaten in combinatie gebruikt om toegang te krijgen, zo meldt de News Service van Webwereld-uitgever IDG. Elf van de fouten werden ontdekt door één onderzoeker.

vrijdag 15 augustus 2014

Consortium Google investeert 300 miljoen dollar in internetkabel Grote Oceaan

Een consortium van zes bedrijven, waaronder Google, investeert 300 miljoen dollar in een nieuw kabelsysteem, dat de Verenigde Staten met twee punten in Japan moet verbinden. Het systeem moet halverwege 2016 gereed zijn, zo maakte het consortium maandag bekend. Het werk aan het glasvezelkabelsysteem, dat Faster heet en op papier over een initiële capaciteit van 60TB per seconde beschikt, is volgens de zes deelnemende bedrijven per direct gestart. De bedoeling is dat de twee Japanse steden Chikura en Shima verbindt met de Amerikaanse hubs, die onder meer Los Angeles en San Frincisco bedienen.

donderdag 14 augustus 2014

Rekam marktaandeel nadert 50 procent

Het marktaandeel van Rekam kabel in Gouda blijft dalen, en bedraagt op dit moment 50,06 procent. Het totaal aantal abonnees dat TV kijkt via de kabel van Rekam bedroeg 28.173, en met 56.284 mogelijke aansluitingen komt het marktaandeel dan uit op 50,06 procent. Bij Rekam is het mogelijk te kiezen uit twee (digitale) aanbieders; Rekam zelf met een relatief klein zenderpakket en Caiway met uitgebreidere en duurdere zenderpakketten. Sinds 2010 worden bij Rekam geen analoge zenders meer doorgegeven.

woensdag 13 augustus 2014

‘Reggefiber stopt met aanleg in Apeldoorn’

Glasvezelbedrijf Reggefiber en KPN willen stoppen met de uitrol van glasvezel in Apeldoorn. Dat meldt Fiber Apeldoorn op basis van berichten van de gemeente. De wijken Welgelegen, Zevenhuizen en Osseveld West kregen als eerste wijken in Apeldoorn de kans om een gloednieuw glasvezel netwerk aangelegd te krijgen wanneer 30 procent van alle huishoudens mee zou doen. Daarna zou de rest van Apeldoorn volgen. De 30 procent is in deze wijken nooit gehaald, stelt Fiber Apeldoorn, maar toch besloot Reggefiber het netwerk aan te leggen in de hoop dat er alsnog meerdere aanmeldingen zouden volgen.

Glasvezel op Koekoek en Zwanengat

De bedrijventerreinen Zwanengat en de Koekoek bij Zevenbergen worden binnenkort voorzien van glasvezel. Het gemeentebestuur van Zevenbergen heeft netbeheerder ComInfra toestemming gegeven om de snelle internetverbinding te mogen aanleggen.

dinsdag 12 augustus 2014

Start aanleg glasvezel Noordwijk

Met het plaatsen van twee glasvezelwijkcentrales start op donderdag 14 augustus de aanleg van het glasvezelnetwerk in Noordwijk. Een centrale komt in de groenstrook achter Zonnekant 23. De ander in de groenstrook naast de Weteringkade 56. De aannemer graaft op woensdag 13 augustus al de funderingen. Als de glasvezelwijkcentrales donderdagochtend arriveren, kunnen ze snel geplaatst worden. Dus weinig hinder dan.

maandag 11 augustus 2014

Voorlopig nog geen glasvezel in buitengebied Wierden

Het kan nog wel even duren voordat de bewoners van het Wierdense buitengebied over supersnel glasvezelinternet kunnen beschikken. Aanbieder Cogas heeft twee weken geleden het eerste subsidieverzoek ingediend bij de provincie Overijssel.

vrijdag 8 augustus 2014

'Router thuis groot gevaar voor heel internet'

De routers waarmee vrijwel alle huishoudens en kleine bedrijven tegenwoordig in verbinding staan met internet, vormen een makkelijk doelwit voor hackers die een botnet willen organiseren. Het is niet zo dat de routers zelf intrinsiek zo slecht beveiligd zijn, het is meer de volstrekte afwezigheid van beheer op deze apparatuur die een gevaar oplevert. De goedkoper routers worden doorgaans geïnstalleerd en daarna wordt er niet meer naar omgekeken. Het aanbrengen van een patch op de firmware is al helemaal een zeldzaamheid.

donderdag 7 augustus 2014

Uitspraak CBb over Tariefbesluit ontbundelde glastoegang

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft het beroep van Tele2 tegen het Tariefbesluit ontbundelde glastoegang (FttH - Fiber to the Home) 2012 ongegrond verklaard.

In het Tariefbesluit FttH heeft ACM in 2012 de tariefvoorwaarden voor de toegang tot glasvezelnetwerken van KPN uitgewerkt. Doordat concurrerende aanbieders toegang kunnen krijgen tot het glasvezelnetwerk van KPN krijgt de consument meer keuze. Concurrerende aanbieders kunnen hierdoor namelijk telefonie, internet en televisiediensten  leveren over het glasvezelnetwerk van KPN. ACM heeft in het Traiefbesluit FttH maximumtarieven voor deze toegang vastgesteld, om te voorkomen dat KPN buitensporig hoge tarieven vraagt.

ACM stelt deze maximumtarieven vast op basis van de kosten die KPN maakt, zodat er maximale ruimte is voor concurrentie maar ook voor KPN om haar investeringen terug te verdienen.

Tele2 stelde in beroep dat deze maximumtarieven door ACM te hoog zouden zijn vastgesteld en dat deze daarom verlaagd zouden moeten worden. Volgens Tele2 zouden de door ACM vastgestelde tarieven niet bijdragen aan het bevorderen van de concurrentie en investeringen.

Noord/Zuidlijn krijgt 4G via lekkende kabels

Gebruik maken van mobiel internet via 3G/4G blijft mogelijk in de Amsterdamse Noord/Zuidlijn dankzij zogenaamde 'lekkende kabels'. De mobiele providers gaan deze zelf aanleggen. Er is bij de ondergrondse metrotunnel onder het centrum van Amsterdam niet gekozen voor WiFi. Dit vanwege het ontbreken van een investeerder. Om toch te kunnen blijven internetten komen er daarom zogenaamde 'leaky cables', oftewel lekkende kabels, een communicatiesysteem dat al langer gebruikt wordt in de mijnindustrie.


woensdag 6 augustus 2014

KPN zet uitrol glasvezel mogelijk op lager pitje

In de toekomst krijgen minder huishoudens glasvezel dan KPN eerder plande en bovendien zullen de glasvezelverbindingen mogelijk minder snel worden. Dat meldt een anonieme bron aan Tweakers. KPN kan dat doorvoeren als het de volledige zeggenschap over Reggefiber krijgt. KPN heeft volgens een bron van Tweakers, die niet bij naam genoemd wil worden, aangegeven dat het voor nieuwe glasvezel-aansluitingen overweegt om over te stappen van point-to-point-verbindingen naar goedkopere gpon-verbindingen. Bij point-to-point-verbindingen, die KPN nu gebruikt, heeft een glasvezelklant een volledige glasvezelkabel tot zijn beschikking; die hoeft hij niet te delen met anderen.

maandag 4 augustus 2014

Waanzinnig nieuw glasvezelrecord: 43 Tbps

Onderzoekers van de Technische Universiteit van Denemarken hebben maar liefst 43 Tbps (43.000 Gbps) per seconde door een glasvezelkabel weten te verzenden met één laserzender. De meeste normale glasvezelnetwerken voor commercieel gebruik halen op dit moment een maximale snelheid van slechts 100 Gbps. Deze waanzinnig hoge snelheid komt in de praktijk neer op een doorvoersnelheid van ongeveer 5,4 terabytes per seconde. Op deze snelheid duurt het nog geen seconde om je enorme 2TB back-up-hardeschijf over te zetten en slechts milliseconden om een HD-film van enkele GB's te verzenden.