Ads Top

Traag internet in het buitengebied

Bijna alle Nederlanders hebben toegang tot internet, maar dat is niet bij iedereen even snel. Wie in het buitengebied woont, moet soms heel veel geduld hebben om te downloaden of een filmpje te bekijken.
Brigit de Lange woont in de buurt van Gouda. Haar internetaansluiting haalt een snelheid van ongeveer 1,5 mbit/per seconde. Dat betekent dat De Lange en haar man niet tegelijkertijd gebruik kunnen maken van internet. Wil de één internetbankieren, dan kan de ander geen YouTube filmpje bekijken.
Probleem is dat in de omgeving van Brigit de Lange slechts internet via ADSL verkrijgbaar is, via de vaste telefoonkabel dus. Die koperverbinding is inmiddels ouderwets en dan woont de familie De Lange ook nog eens ruim zes kilometer van de wijkcentrale vandaan. Dat doet de verbinding geen goed. Er is geen kabelprovider in de buurt. Internet via de televisiekabel is dus geen optie, glasvezel ligt er niet en zal er waarschijnlijk ook niet komen. Er wonen te weinig mensen om dat rendabel te maken.
Brigit de Lange is niet de enige, meldt VARA Kassa. Naar schatting hebben ongeveer 500.000 huishoudens en bedrijven last van trage internetverbindingen. Kassa kreeg tientallen mails binnen na een oproep over internetsnelheid. Mensen die de petitie Internet Buitengebied tekenden, meldden zich massaal om te vertellen over hun problemen. Mees de Lint uit Dinteloord bijvoorbeeld, heeft helemáál geen internetprovider. De providers kunnen hem geen redelijke snelheid leveren en sluiten hem dus niet aan. Zijn gezin is daarom afhankelijk van zeer traag internet via een satellietschotel. Dat betekent dat de familie niet vanuit huis kan internetbankieren of emailen. Dat doet mevrouw De Lint daarom maar vanaf haar werk. Internet Buitengebied organiseert een petitie om op die manier de politiek tot actie aan te zetten. Volgens de organisatie moeten lokale, provinciale en landelijke politiek samen bijdragen aan het realiseren van breedband in het buitengebied.
In allerlei gemeenten en buurschappen zijn inmiddels al bewonersinitiatieven ontstaan om gezamenlijk te zorgen voor een snellere internetverbinding. Frits Nolet uit Lunteren is samen met buurtgenoten is gesprek met een provider om gezamenlijk glasvezel aan te laten leggen. Daar zijn per huishouden echter wel flinke kosten aan verbonden. Nolet: "De enige manier om ook in het buitengebied te zorgen voor snel internet, is als buurtbewoners zich verenigen. Je moet de vraag bundelen en dán een oplossing zoeken. Samen sta je sterker." Marry de Graaf uit Eemdijk probeerde de gemeente te bewegen om mee te betalen aan het aanleggen van glasvezel terwijl de dijk tóch al open lag voor onderhoudswerkzaamheden. De gemeente wilde daar niet aan meewerken. De dorpsraad van Vrouwenakker stuurde KPN in najaar 2013 een klachtbrief met een verzoek om de internetsnelheid te verbeteren door een extra wijkcentrale te plaatsen of de bestaande wijkcentrale te updaten. Vooralsnog zonder oplossing in het verschiet.
KPN is van oudsher de grootste provider van ADSL-verbindingen via de telefoonkabel. Directeur Consumentenzaken Jaap Postma meldt dat op dit moment ongeveer 85% van de Nederlandsde huishoudens gebruik maken van snel internet tot 20 megabit per seconde. Met nieuwe technieken verbetert KPN de komende jaren de bestaande ADSL-aansluitingen. Er wordt dan bijvoorbeeld glasvezel aangelegd tot aan de wijkcentrale. Dat zou de snelheid flink moeten verbeteren. Deze verbeteringen moeten er voor zorgen dat binnen een paar jaar 95% van huishoudens een redelijke snelheid moeten kunnen behalen. Deze verbeteringen zijn niet overal mogelijk. Ongeveer 350.000 mensen in Nederland zullen ook met de nieuwe technieken geen snelheid van 20 mbit/per seconde kunnen halen. Ook regionale provider Solcon is actief betrokken bij projecten waar oplossingen worden bedacht en uitgevoerd voor internet in buitengebieden. Dit bedrijf stelt: "Solcon steunt bewonersinitiatieven en wil waar mogelijk meewerken om snel en betalabaar internet ook bij u mogelijk te maken."

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.