Pagina's

dinsdag 31 december 2013

Westerbeek en andere dorpen willen glasvezel

De aanleg van glasvezelkabel en een of meerdere grootschalige evenementen voor jeugd en jongeren. Dat zijn de projecten waar de dorpen Westerbeek, Oploo, Stevensbeek en Overloon hun pijlen op gaan richten. Dat is ook de uitkomst van enkele bijeenkomsten die de dorpsraden in de achterliggende tijd hebben gehouden: eerst in de eigen dorpen om te peilen waar behoefte aan is.

vrijdag 20 december 2013

Start aanleg 40.000 meter glasvezel in gemeente Buren

Razendsnelle en betrouwbare digitale verbindingen. Dat is waar ruim tweehonderd ondernemers op de vier bedrijventerreinen in Buren op korte termijn over kunnen beschikken. Op maandag 16 december is namelijk het officiële startsein gegeven voor de aanleg van een open glasvezelinfrastructuur. Glasnet Buren laat in nauwe samenwerking met vele partijen deze glasvezelinfrastructuur aanleggen. Binnen 1,5 jaar tijd komt op de 4 bedrijventerreinen ’t Hulster, Beusichem, De Hofstede en Doejenburg een open eigen glasvezelnetwerk.

donderdag 19 december 2013

CBb schrapt marktanalysebesluit FttO

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft uitspraak gedaan in de beroepen tegen het besluit Marktanalyse Ontbundelde toegang tot zakelijke glasvezelnetwerken
(ODF-access (FttO)) van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Het CBb heeft geoordeeld dat de informatie en gegevens die ACM heeft verzameld, ontoereikend zijn om vast te stellen dat KPN aanmerkelijke marktmacht heeft. Daarmee is de grondslag voor de aan KPN opgelegde verplichtingen vervallen. Het CBb vernietigt het marktanalysebesluit wegens strijd met de Telecommunicatiewet. Bij uitspraak van dezelfde datum schorst de voorzieningenrechter van het CBb op verzoek van KPN de last onder dwangsom die ACM heeft opgelegd wegens overtreding van het marktanalysebesluit. Daarmee is de grondslag aan de last onder dwangsom komen te ontvallen.

Hilvarenbeek moet aan het glasvezel

Coöperatie Hilverglas wil de hele gemeente Hilvarenbeek voorzien van glasvezel. Om dit te bereiken heeft het de steun van 50 procent van de bewoners nodig. Voorzitter Gerrit Kolsteren verwacht in het tweede kwartaal van 2014 te kunnen beginnen met de aanleg. Het aanleggen van glasvezel wordt voor een overgroot deel gedaan door commerciële aanbieders, die enkel aanleggen in gebieden waar winst te halen valt.

woensdag 18 december 2013

Mogelijk toch glasvezel in heel Bussum

Reggefiber is nu toch bereid om glasvezel aan te leggen voor de bewoners van de Nieuwe 's-Gravelandseweg en de Franse Kampweg. Op aandringen van de gemeente heeft het bedrijf haar eerdere beslissing heroverwogen. Voorwaarde is we dat 60 procent van de bewoners kiezen voor het glasvezelnetwerk. Glasvezel aanleggen voor de bewoners van de twee straten zou niet rendabel zijn. Daarom besloot Reggefiber af te zien van aanleg een deel van de Nieuwe 's-Gravelandseweg en de Franse Kampweg.

maandag 16 december 2013

G.fast-standaard maakt glasvezel stukken goedkoper

De internationale Telecommunicatie Unie heeft de eerste goedkeuring gegeven voor een data transmissie standaard waarmee 500 Mbps in beide richtingen behaald kan worden over bestaande telefoonkabels. De standaard heet G.fast. De Internationale Telecommunicatie Unie (ITU) heeft gisteren de eerste goedkeuring gegeven voor een standaard op het gebied van datatransmissie, waarmee het mogelijk moet worden om bij zowel up- als downloaden een snelheid te bereiken van 500 Mbps. De technologie maakt gebruik van bestaande telefoonkabels.

vrijdag 13 december 2013

Openstelling van de kabel is nu helemaal rond

De openstelling van de Belgische kabel is rond: de regulatoren hebben hun regelgevend werk afgerond. Concreet betekent dit dat een alternatieve operator zich vanaf nu tot de kabeloperatoren kan wenden om via de kabel televisiediensten en breedbanddiensten aan te bieden. Het is nu afwachten welke operatoren nog geïnteresseerd zijn. 

woensdag 11 december 2013

Kabelnoord stopt samenwerking met Ziggo

Kabelnoord stopt op 1 april 2014 met het leveren van diensten van kabelbedrijf Ziggo aan haar abonnees. Kabelnoord stapt over glasvezel. Omdat Ziggo alleen diensten via coaxnetwerk levert, hebben beide bedrijven in goed overleg besloten om de samenwerking te beëindigen. Hierdoor komt er een einde aan een meer dan tien jaar durende samenwerking. Klanten van Kabelnoord die diensten van Ziggo afnemen, worden in de komende weken schriftelijk op de hoogte gebracht. 

FTTH-huishoudens tevreden over glasvezel

Negen op de tien huishoudens met een abonnement op basis van glasvezel zijn tevreden met hun verbinding. Voordelen die zij ervaren, zijn de verbeterde beeldkwaliteit van tv (75% van de respondenten vindt dit) en de hogere snelheid van up- en downloaden op elk moment van de dag. Dat blijkt uit onderzoek van TNS Nipo in opdracht van glasvezelaanbieder Reggefiber. Volgens het onderzoek gelooft ook ruim de helft van de huishoudens zonder glasvezelaansluiting dat de snelheid van hun internetverbinding zal verbeteren. Een derde van hen gelooft dat ook de beeldkwaliteit van digitale tv zal verbeteren


dinsdag 10 december 2013

BIPT wil minimale internetsnelheid van 1Mbps in heel België

Het BIPT heeft een voorstel klaar waarin staat dat heel België moet kunnen rekenen op een minimale internetsnelheid van 1Mbps. Dit moet de verstoring op de markt tot een minimum beperken en de sociale inclusie verzekeren. Het Belgisch instituut voor postdiensten en telecommunicatie (BIPT) heeft een voorstel klaar waarin heel het Belgisch grondgebied moet kunnen rekenen op toegang tot het internet met een minimale bitsnelheid van 1Mbps. Dit moet de verstoring op de markt tot een minimum beperken en de sociale inclusie verzekeren.

zaterdag 7 december 2013

UPC verhoogt internetsnelheid oude klanten

Kabelaar UPC doet klanten voorstellen om de internetsnelheid van klanten fors te verhogen. Dat blijkt uit een mail van de kabelaar die Tweakers van een lezer kreeg doorgestuurd. UPC wil klanten met oude abonnementen toegang geven tot nieuwe apparatuur en internetsnelheden. De uploadsnelheid blijft vermoedelijk gelijk. UPC biedt andere abonnees 120Mbit/s ook aan met dezelfde upload van 6Mbit/s als die op 60Mbit/s geldt. De optie van 60Mbit/s is niet meer verkrijgbaar bij de kabelaar.

donderdag 5 december 2013

UPC test Wifi in bushokjes

Kabelbedrijf UPC voert een test uit waarbij het in vijf bushokjes in Eindhoven en Hilversum Wifi aanbiedt. Deze is gratis te gebruiken, maar wel wordt eerst een advertentie getoond. De proef is een samenwerking met abri-exploiteur CBS Outdoor, die de stroomvoorziening, adverteerders en locatie verzorgt.

woensdag 4 december 2013

Jong bedrijf rolt ‘Google Fiber’ uit in Nederland

Een nieuw bedrijf gaat hier in Nederland glasvezel aanleggen vergelijkbaar met hoe Google dat in de Verenigde Staten doet. Angie Fiber, zo heet het geheel nieuwe glasvezelbedrijf dat zich richt op het aansluiten van bedrijven en zelfstandigen in de Randstad met snelheden tot 1 Gbit/s. Angie Fiber is sinds kort operationeel in Nederland, maar wil daarnaast ook van start in Duitsland, Ierland en de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

dinsdag 3 december 2013

Voorlopig geen glasvezel in Katwijk

De bebouwde kom van de gemeente Katwijk zal het voorlopig nog zonder een glasvezelnetwerk moeten doen. Tijdens de maandenlange vraagbundeling zijn er te weinig inschrijvingen verzameld. Er wordt alleen een uitzondering gemaakt voor nieuwbouwwoningen. Bewoners van Katwijk hadden tot 17 november de tijd om zich in te schrijven voor een van de glasvezelpakketten. Zelfs na verlenging van de inschrijving, is het niet gelukt om aan de grens van 30 procent van de huishoudens te komen, die nodig zijn om de aanleg rendabel te maken.

maandag 2 december 2013

'Concurrentie kan omzet kabelaars drukken'

De omzet van Europese aanbieders van kabeltv zal volgend jaar met 3 à 4 procent groeien, waarmee het momentum van de afgelopen jaren aanhoudt. Dat stelde Moody's maandag. De Nederlandse markt zal ,,een zekere mate van herstel'' laten zien, maar tegelijkertijd uitdagend blijven. De kredietbeoordelaar waarschuwde dat de omzetgroei in de Europese markt onder druk van concurrentie zo ver kan terugvallen dat de huidige positieve beoordeling van de vooruitzichten verlaagd moet worden tot stabiel.