Pagina's

donderdag 30 mei 2013

Strenger toezicht nodig op verkoop glasvezel

Er is nog veel mis met de verkoopwijze van glasvezel. De Consumentenbond roept de Autoriteit Consument en Markt (ACM) daarom op om hierop strenger toezicht te houden. Consumenten krijgen vaak colportagecontracten die niet voldoen aan alle wettelijke vereisten. Zo worden er contracten gebruikt die ten onrechte geen informatie bevatten over de mogelijkheid voor consumenten binnen 8 dagen op te zeggen. Dat maakt die contracten nietig. Daarnaast krijgt de Consumentenbond veel meldingen over beloftes van colporteurs die niet (volledig) worden nagekomen.
Volgens de Consumentenbond is glasvezel geen product om aan de deur te kopen. Consumenten kunnen de verstrekte informatie niet even rustig doorlezen en niet checken of gemaakte toezeggingen ook in het contract staan. Bart Combée, directeur Consumentenbond: 'Als de beloftes niet zwart op wit staan, kun je moeilijk bewijzen dat ze gedaan zijn. Ook heb je aan de deur geen mogelijkheid om de verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Als je meteen moet tekenen, heb ik maar één advies: niet doen!'
Blijkt een contract wel geldig te zijn maar wordt het niet nageleefd, dan is daar ook tegen op te treden. Consumenten kunnen dan een brief sturen naar de leverancier, waarin die in gebreke wordt gesteld met het vermelden van een termijn (bijvoorbeeld twee weken) waarbinnen het probleem moet worden opgelost. Als dat niet gebeurt, kunnen consumenten het contract ontbinden. Wanneer de aanbieder is aangesloten bij De Geschillencommissie, kunnen consumenten hun klacht ook daar voorleggen. De commissie doet dan een bindende uitspraak.

woensdag 29 mei 2013

'Consument krijgt trager internet dan beloofd'

Internetters in Nederland krijgen in de praktijk niet de snelheid die hun aanbieders beloven. Dat concludeert de website Breedbandwinkel.nl in een woensdag verschenen onderzoek onder ruim 50.000 internetgebruikers.

Symposium geeft praktische handleiding voor kleinschalige ontwikkeling van glasvezelnetten

Op 18 juni zal in het Hotel Prinsen te Vlijmen de FTTH Business Directory, een internationaal platform voor de stimulering van de aanleg van glasvezelnetwerken, voor de eerste keer een symposium houden onder de titel “Glasvezel voor Iedereen”.
De ontwikkeling, aanleg en exploitatie van glasvezelnetten voor breedband telecommunicatie  is niet langer voorbehouden aan grote telecommunicatiebedrijven of instellingen uit de publieke sector. De beschikbaarheid van betaalbare, bewezen technologie maakt het mogelijk om vanuit locale initiatieven met een realistisch budget glasvezelnetten te laten aanleggen en die vervolgens op economisch verantwoorde wijze te exploiteren.
Het symposium is georganiseerd door de FTTH Business Directory in nauwe samenwerking met een aantal kennispartners. Gezamenlijk zijn zij erin geslaagd om voor één dag een groep van nationale en internationale erkende specialisten bij elkaar te brengen. Die zullen ieder vanuit hun eigen expertise alle facetten van telecommunicatie via glasvezel belichten.  Op een onafhankelijke wijze worden voorbeelden uit de dagelijkse praktijk toegelicht van de manier waarop glasvezelnetten zijn in te richten binnen gemeenten,  in buitengebieden en op industrieterreinen.
Verder komen de diverse financiële en juridische modellen aan bod die realisatie van het netwerk, ongeacht de omvang, mogelijk maken. Daarmee verkrijgen de bezoekers van het symposium een helder overzicht van de mogelijkheden. Aan het eind van de dag kan men beschikken over een praktische handleiding voor een stapsgewijze ontwikkeling van een breedbandnetwerk, dat particulieren, bedrijven en organisaties in de publieke sector onbeperkt toegang geeft tot de mondiale digitale samenleving. De toegang is gratis voor degene die vanuit hoofde van zijn of haar functie betrokken is bij de ontwikkeling van projecten voor breedbandcommunicatie.

dinsdag 28 mei 2013

Bergen Breedband maakt gedeputeerde 'echt blij'

De Provincie Noord-Holland wil met 1,5 miljoen euro burgerinitiatieven steunen die glasvezelnetten in hun wijk of gemeente aanleggen. "Hier word ik echt blij van." Jan van Run, gedeputeerde voor economische zaken, liet tijdens een ondernemersavond in Egmond aan Zee geen ruimte voor twijfel. De coöperatie-in-oprichting Bergen BreedBand, die de hele gemeente Bergen op glasvezel wil aansluiten, is volgens de provinciaal bestuurder precies wat Noord-Holland nodig heeft.

maandag 27 mei 2013

Nieuwe technologie kan bereik en snelheid glasvezel vergroten

Door ruisonderdrukking toe te passen op het internetsignaal in glasvezelkabels kan data op hogere snelheid over veel langere afstanden verzonden worden. Met de huidige technologie is het verzenden van data door glasvezelkabels over langere afstanden lastig. De limiet wordt nu bepaald door de stroom die nodig is voor het verzenden. Wordt er voor het verzenden teveel stroom gebruikt, resulteert dat in ruis op het internetsignaal.

vrijdag 24 mei 2013

Reggefiber gelooft nog steeds in glasvezel Nieuw-Vennep

Inwoners van Nieuw-Vennep krijgen tot zondag 30 juni de tijd om een glasvezelabonnement af te sluiten. Op de naar nu blijkt eerste peildatum, afgelopen zondag, was het benodigde aantal van dertig procent van de huishoudens nog niet gehaald. 'Wij geloven erin dat we het gaan halen'', zegt José Trigo Gómez, bij Reggefiber salesmanager Noord-West. Het komt wel vaker voor dat de inschrijftermijn wordt verlengd. Vorige maand kregen de inwoners van Huizen zelfs voor de tweede keer extra bedenktijd.

donderdag 23 mei 2013

Renswoude krijgt glasvezel

Renswoude krijgt glasvezel. Meer dan 30 procent van de bevolking van het kasteeldorp heeft positief gereageerd op een enquête van het bedrijf Reggefiber. Dat bedrijf start in september met de graafwerkzaamheden om het snelle datanetwerk in het dorp aan te leggen.

Onderzoekers bouwen 40 GB/s WiFi-netwerk

Onderzoekers aan het Karlsruhe Institute of Technology in Duitsland hebben een nieuw snelheidsrecord op het gebied van draadloos netwerken gevestigd: op een afstand van één kilometer werd een overdrachtsnelheid van maar liefst 40 GByte/s behaald. De technologie werkt op een frequentie die een honderdvoud hoger ligt dan die van reguliere draadloze netwerken en wordt niet zozeer beschouwd als concurrentie van, maar meer als aanvulling op bedrade glasvezelnetwerken. De hoge doorvoersnelheid moet breedbandnetwerken in landelijke gebieden mogelijk gaan maken, waar bekabeling kostentechnisch niet uitkan, of die vanwege andere omstandigheden lastig bereikbaar zijn.

woensdag 22 mei 2013

'ZuidWest TV voor de vakantie nog op glasvezel'

De regionale omroep ZuidWest TV moet nog voor de zomervakantie op het Woensdrechtse glasvezelnetwerk te ontvangen zijn. Dat zegt burgemeester Marcel Fränzel in antwoord op vragen van ABZ en AKT. Die partijen wilden weten wanneer de omroep nou eindelijk via het nieuwe netwerk te krijgen is.

dinsdag 21 mei 2013

Tele2 past tarieven DSL aan

Tele2 gaat zijn Alles-in-1-pakketten voor DSL zowel goedkoper als duurder maken. Het pakket van 20 Mbit/s - met KPN Digitenne als televisie - gaat met 2,50 euro omlaag. Voor dit abonnement moet voortaan 38,50 euro per maand worden betaald. Het pakket van 50 Mbit/s wordt 2,50 euro duurder. Overigens worden de geadverteerde snelheden in de praktijk nauwelijks gehaald door de afstand tot de centrale.

vrijdag 17 mei 2013

Landerd wil glasvezel ook in buitengebied

De gemeente Landerd wil ongeveer 99.000 euro uittrekken voor een onderzoek naar de belangstelling onder de bevolking voor glasvezel. Als vijftig procent van de inwoners meedoet, kan heel Landerd aansluiten, ook het buitengebied. Het onderzoek zou in september moeten plaatshebben.

Toekomst glasvezel in Renswoude nog ongewis

Inwoners van Renswoude konden in de afgelopen weken kiezen voor glasvezel. De peildatum van 12 mei is inmiddels verstreken. Reggefiber is op dit moment alle abonnementen aan het tellen en verwacht binnen twee weken te weten of er genoeg inschrijvingen zijn om na de zomer te starten met de aanleg van het glasvezelnetwerk.

donderdag 16 mei 2013

Lathum en Oud-Zevenaar krijgen glasvezel

Lathum en Oud-Zevenaar krijgen voor het einde van het jaar de beschikking over glasvezel. Meer dan de vereiste 30 procent van de inwoners van die dorpen heeft zich ingeschreven voor de moderne kabel voor internet, televisie en telefonie. Zevenaar en Ooy maken inmiddels al gebruik van glasvezel. Het enthousiasme van de andere dorpen in de gemeente - Angerlo, Babberich, Giesbeek en wijk Riverparc - valt vooralsnog tegen.

woensdag 15 mei 2013

Caiway gaat in noodtempo op glas

Binnen nu en eind 2014 wordt het overgrote deel van de 325.000 kabelaansluitingen van Caiway van glasvezel voorzien door Cif, een investeerder van beleggingsbedrijven en Rabobank. “Uiterlijk halverwege 2015 zijn nagenoeg alle aansluitingen verglaasd. We gaan dit echt in een heel hoog tempo uitvoeren bij de bestaande en de geacquireerde netten. We komen begin juni met nieuwe pakketten met de hoogste download- en ook uploadsnelheden die met glas mogelijk worden.” Dat zeggen Albert Vergeer, algemeen directeur van CAIW in Naaldwijk en Michiel Admiraal van Cif Infrastructure op Schiphol.

dinsdag 14 mei 2013

Ziggo verhoogt internetsnelheden

Ziggo verhoogt de internetsnelheid van 5 van de 6 internet abonnementen. Daarmee krijgen meer dan 800.000 Ziggo-klanten hogere internetsnelheden. Deze verhogingen worden stapsgewijs ingevoerd. Vanaf 1 juli zullen de eerste nieuwe snelheden gerealiseerd zijn. De hoogste downloadsnelheid van 150 Mbit/s wordt geboden aan alle klanten met een Alles-in-1 Extra pakket of Z3 abonnement. Internetklanten van Ziggo ontvangen een bericht zodra de snelheidsverhoging op hun adres is doorgevoerd. Vanaf 1 juli start Ziggo met het op afstand resetten van de modems, waarna abonnees automatisch de nieuwe snelheden hebben. De prijzen van de internetabonnementen blijven ongewijzigd.

Glasvezel in de wijk Reeshof

In Nederland is men volop bezig met de aanleg van glasvezel, waarop diverse diensten kunnen worden aangeboden. Binnenkort start Reggefiber een grootse campagne, om in Tilburg een glasvezelnetwerk aan te leggen. Als eerste is de wijk Reeshof aan de beurt, om op het razendsnelle netwerk aangesloten te worden. Om hiervoor in aanmerking te komen, is dat minimaal 30% van de huishoudens een abonnement afsluit bij een van de deelnemende providers.

maandag 13 mei 2013

Cum laude voor ontwikkeling optische thuisnetwerken

Yan Shi is cum laude gepromoveerd op haar onderzoek waarin ze optische breedbandnetwerken voor binnenshuis ontwikkelde met lage kosten en hoge snelheid. Ze voerde haar onderzoek uit onder begeleiding van prof. Ton Koonen in de vakgroep Electro-Optical Communication Systems, ook deel van het COBRA-instituut, van de faculteit Electrical Engineering. 
De huidige standaard voor supersnel internet is de glasvezelverbinding. In Nederland worden steeds vaker glasvezelverbindingen aangelegd tot aan de woning, bekend als ‘fibre-to-the-home’ (FTTH). De snelheid van de verbinding zal de komende jaren nog verder toenemen, maar binnenshuis kunnen in de toekomst naar de apparaten toe opstoppingen ontstaan in de huidige verschillende typen verbindingen (denk aan koperdraad- en draadloze verbindingen). Het samenvoegen van deze verschillende verbindingen tot één optisch fibernetwerk voor in huis kan de snelheidsproblemen voorkomen en kosten besparen.
Yan Shi heeft zich gericht op het onderzoeken van zo’n thuisnetwerk op basis van plastic optische fiberverbindingen, die veel eenvoudiger (‘doe-het-zelf’) en dus goedkoper te installeren zijn dan de ‘high-performance’ FTTH glasvezelverbindingen. Ze heeft tijdens haar promotieonderzoek verschillende typen systemen onderzocht die dit kunnen vormgeven. Aan de hand van de door haar gepresenteerde technieken en concepten concludeert Shi dat plastic optische fiber grote potentie heeft voor het gebruik in thuisnetwerken. Het FTTH-principe kan zodoende worden uitgebreid tot ‘achter de voordeur’, wat ook wel ‘Fiber-in-the-home’ (FITH) genoemd wordt.


vrijdag 10 mei 2013

UPC wil downloadsnelheid verhogen naar 500Mbps

UPC wil abonnementen met een downloadsnelheid van 500Mbps aan gaan bieden. Die snelheid moet later dit jaar nog beschikbaar zijn. Eerder dit jaar verhoogde de internetprovider de maximaal beschikbare internetsnelheid al van 120 naar 200Mbps. De ceo van Liberty Global, het moederbedrijf van UPC, heeft tijdens een conference call gezegd dat de internetsnelheid van 500Mbps nog dit jaar beschikbaar moet komen. "We werken nu aan testen in het veld", aldus ceo Mike Fries, volgens een transcript dat door Seeking Alpha is gepubliceerd. Een woordvoerder van UPC bevestigt dat, maar kan nog geen verdere informatie geven.

Extra aandacht voor glasvezel in buitengebied Dalfsen

De gemeente Dalfsen is in overleg met ondernemers- en middenstandsverenigingen gekomen tot achttien actiepunten die men binnen een jaar in uitvoering wil hebben. Vijf daarvan zijn benoemd tot 'speerpunten', waaronder glasvezel. Veel fracties vinden een snellere internetverbinding van levensbelang, vooral voor het buitengebied, waar relatief veel ZZP'ers zitten. "Daarom verbaast het ons dat het buitengebied van de kern Dalfsen aan haar lot wordt overgelaten", aldus VVD'er Gerrit Schoonhoven. "Jammer dat u geen bindende afspraken hebt kunnen maken met aanbieders."

woensdag 8 mei 2013

Vodafone neemt lokale glasvezelaanbieder Wisper over

Vodafone heeft het bedrijf achter de lokale glasvezelaanbieder Wisper overgenomen. Met de overname zegt Vodafone onafhankelijker van KPN te kunnen opereren, dat een groot deel van de Nederlandse glasvezelmarkt in handen heeft. WisperVodafone heeft de overname maandag wereldkundig gemaakt. Wat Vodafone voor het bedrijf heeft betaald, wil de van oorsprong Britse telco niet kwijt, maar duidelijk is wel wat Vodafone met de overname wil bereiken.

dinsdag 7 mei 2013

Wachtwoorden hotspotgebruikers Ziggo te onderscheppen

De hotspotfunctionaliteit die Ziggo momenteel aan het uitrollen is in heel Nederland, is niet waterdicht. Doordat geen certificaten worden gebruikt om de authenticiteit van een hotspot te controleren, kunnen kwaadwillenden een Ziggo-hotspot nabootsen en verkeer onderscheppen. Ziggo zegt in een reactie op de hoogte te zijn van de problemen, maar stelt dat een systeem nooit volledig te beveiligen is. "Ook Ziggo-hotspots niet", aldus het bedrijf in een reactie.

Geen glasvezel bij winkelcentrum Smilde

Bewoners van woonappartementen bij het winkelcentrum in Smilde zijn boos op projectontwikkelaar Diamond Invest in Hoogeveen. Diamond Invest is de eigenaar van het parkeerterrein dat ernaast ligt. De bewoners willen aangesloten worden op glasvezel, maar de kabelaar krijgt van de projectontwikkelaar geen toestemming om glasvezel op zijn terrein te leggen.

maandag 6 mei 2013

Nog niet genoeg glasvezel-abonnees in Nieuw-Vennep

Er zijn plannen om glasvezel in Nieuw-Vennep aan te leggen. Dit kan echter alleen wanneer 30 procent van de inwoners alvast een abonnement afsluit. Maar: dat aantal is nog niet bereikt. Het supersnelle netwerk wordt pas aangelegd wanneer 30 procent van de Vennepers een abonnement heeft afgesloten. Zodra de kabels in de polderklei liggen, gaat het contract in. Gaat het feest niet door, dan wordt het abonnement verscheurd.

vrijdag 3 mei 2013

Duits protest tegen datalimiet en afknijpen

Veel Duitsers zijn kwaad dat Deutsche Telekom voor ADSL en glasvezel een datalimiet instelt en daarboven alles afknijpt, behalve de eigen IP-diensten. De ceo, die binnenkort begint bij Ziggo, wordt te kijk gezet. In Duitsland is ophef ontstaan over het instellen van datalimieten voor vast internet door Deutsche Telekom. Het concern kondigde vorige week aan dat, afhankelijk van het soort abonnement, vanaf 75GB de kraan bijna dicht voor de rest van de maand en de bandbreedte wordt afgeknepen op 384 Kbit/s.

woensdag 1 mei 2013

Glasvezel KPN wordt duurder

Glasvezel bij KPN wordt per 1 juli duurder. Glasvezel Internet Instap met Interactieve TV  gaat van 51,86 naar 53 euro, Glasvezel Internet Standaard met Interactieve TV van 62,03 naar 63 euro enGlasvezel Internet Premium met Interactieve TV van 82,36 naar 83 euro. Ook Glasvezel InterNetPlusBellen gaat in prijs omhoog: Glasvezel InternetPlusBellen Instap van 40,67 naar 41,50 euro, Glasvezel InternetPlusBellen Standaard van 50,84 naar 51,50 en Glasvezel InternetPlusBellen Premium van 71,18 naar 71,50 euro. Wel worden extra diensten voor Interactieve tv iets goedkoper.

Google-glasvezel kost gemeente Provo 2,2 miljoen

De derde Amerikaanse stad die glasvezel van Google krijgt, moet daarvoor flink betalen. De verkoop van het eigen glasvezelnet voor 1 dollar blijkt een staart te hebben, die de gemeente Provo 2,2 miljoen dollar kost. De stad Provo (in de Amerikaanse staat Utah) is de derde gemeente die meedoet aan Google Fiber, het project van de internetreus om supersnelle en betaalbare internettoegang te bieden.