Pagina's

woensdag 31 oktober 2012

Oirschot vraagt spoed met glasvezel

In de onderhandelingen met het bedrijf Reggefiber over de haalbaarheid van een glasvezelnet heeft de gemeente Oirschot aangegeven er op korte termijn in de kern Oirschot mee aan de slag te willen. Dat antwoordde wethouder Jan Verhoeven deze week op raadsvragen van het CDA.

Drie Drentse dorpen krijgen ook glasvezel

In drie Drentse gemeentes start volgende week de aanleg van een glasvezelnetwerk. In Nijeveen gaat dinsdag 6 november de eerste schop in de grond. Tynaarlo volgt woensdag en Noordenveld donderdag. Het zal daarna een half jaar tot een jaar duren voor het glasvezelnetwerk is aangelegd.

dinsdag 30 oktober 2012

Overleg over glasvezel in buitengebied Tubbergen

De gemeente Tubbergen heeft een vervolgoverleg met de provincie over de aanleg van snel internet in het buitengebied. Dit maakte wethouder Jos Harmelink zondag bekend. Snel internet via glasvezel is een belangrijke versterking van de economie, leefbaarheid en aantrekkingskracht in het buitengebied, aldus de wethouder.

maandag 29 oktober 2012

Oirschot vraagt spoed met glasvezel

In de onderhandelingen met het bedrijf Reggefiber over de haalbaarheid van een glasvezelnet heeft de gemeente Oirschot aangegeven er op korte termijn in de kern Oirschot mee aan de slag te willen. Dat antwoordde wethouder Jan Verhoeven deze week op raadsvragen van het CDA.

vrijdag 26 oktober 2012

Kabelaar Texel komt met pakket voor recreatiebranche

Kabeltex, de kabelaar op het eiland Texel, is bezig haar netwerk volledig te voorzien van glasvezel. Via dit glasvezelnet zal straks ook analoge en digitale televisie worden doorgegeven waarbij er rekening is gehouden met het toerisme op het eiland. Kabeltex heeft gekozen voor het realiseren van Ethernet to the Home (EttH) aansluitingen. Vanuit de eindversterkerkast kunnen hiermee over de bestaande coaxkabel, snelheden tot 100 Mb/s symmetrisch worden gehaald.
Ook het analoge en digitale televisiepakket wordt over het glasvezelnetwerk doorgegeven. Kabeltex heeft hierbij een unieke oplossing omdat het twee afzonderlijke TV-pakketten doorgeeft. Een hiervan is bedoeld voor de consumenten en een tweede is specifiek samengesteld voor de recreatiebranche. Om dit signaal te kunnen verdelen is gekozen voor zogenaamde optische splitters  Het omsteken van de glasvezelaansluiting van de ene splitter naar de ander bepaalt welk TV-pakket wordt doorgegeven.
Na een succesvol project op Vakantiepark "De Krim", waarbij 500 bungalows zijn aangesloten op glasvezel, is Kabeltex naar eigen zeggen klaar voor de verdere uitrol binnen haar verzorgingsgebied.

woensdag 24 oktober 2012

Nieuwleusen legt zelf glasvezel aan

Nieuwleusen wil zelf zorgen voor de aanleg van glasvezel. Daarmee is het het eerste dorp in Nederland, stelt Martin Luinstra, voorzitter van Nieuwleusen Synergie. Normaliter leggen bedrijven als Reggefiber en Cogas glasvezel aan, in opdracht van een gemeente. Ook de gemeente Dalfsen heeft ervoor gekozen in zee te gaan met Reggefiber. Nieuwleusen Synergie heeft de gemeente laten weten het liever zelf te doen. Volgens Luinstra heeft dat grote voordelen.

Ommen krijgt glas

Glasvezelbedrijf Reggefiber start begin volgend jaar met de aanleg van glasvezel in de kern Ommen. Het bedrijf zegt dat meer dan 30 procent van de Ommer huishoudens zich heeft aangemeld bij één van de providers. Reggefiber zal nu iedere woning binnen het aansluitgebied voorzien van een aansluiting op het glasvezelnetwerk, dus ook de woningen van mensen die geen abonnement hebben afgesloten.

dinsdag 23 oktober 2012

Meer breedbandklanten voor KPN

KPN’s breedband marktaandeel is in het derde kwartaal gestabiliseerd op ongeveer 39 procent en het aantal breedbandklanten steeg, voor het eerst in jaren, autonoom met 18.000. Deze stijging kwam doordat er meer glasvezelklanten werden aan gesloten en door goede prestaties van Telfort. KPN sloot in het derde kwartaal 34.000 nieuwe glasvezelklanten aan en heeft nu 198.000 glasvezelklanten, wat resulteert in een FttH penetratie in KPN’s glasvezelgebieden van 18 procent. Deze klanten nemen in de regel meerdere diensten af. Het aantal klanten met een alles-in-één-pakket steeg in het derde kwartaal met 63.000 naar 816.000.

Kabelaar Veendam breidt capaciteit fors uit

Kabelaar SKV (Stichting Kabelnet Veendam) heeft de internetcapaciteit op haar netwerk onlangs fors uitgebreid. Vanwege de enorme groei die de kabelaar het afgelopen jaar heeft doorgemaakt en de groei die SKV nog verwacht zijn alle  hoofdverbindingen van de apparatuur  voor zowel kabelinternet als internet via de glasvezel verhoogd van 1 Gb naar 10 Gb. Ook de verbinding tussen SKV en het nationale internet-knooppunt in Amsterdam is verhoogd naar 10 Gb zodat er ruim voldoende internetcapaciteit voor al de abonnees is.

Belgische kabelnetwerk: nu nog de 'laatste mijl'

België behoort nog steeds tot de landen met de snelste internetverbinding ter wereld. Het geheim schuilt in glasvezelkabels. Maar de befaamde 'laatste mijl' blijft een zwakke schakel. Die 'laatste mijl', zoals telecomspecialisten het noemen, wordt met donders oude technologie afgelegd. Bij Belgacom is dat een tweede netwerk van traditionele koperdraadjes die het bedrijf al sinds het begin van de twintigste eeuw heeft aangelegd om telefonie te leveren.

maandag 22 oktober 2012

Ziggo breidt proef met klantenhotspots uit

Ziggo breidt per 1 november de proef met klantenhotspots (Ziggo Hotspots) uit tot heel Groningen. Vanaf die datum staat de hotspotfunctionaliteit aan op meer dan 10.000 modems en heeft Groningen het grootste aantal publieke wifi-hotspots in Nederland. Per 14 november wordt het aantal modems met deze functionaliteit uitgebreid naar 18.000.
Alle 18.000 klanten kunnen kosteloos gebruik maken van elkaars Wifi-hotspot. De proef is het vervolg op de kleinschalige proef die Ziggo eerder heeft gehouden in de Groningse wijken Helpman, de Wijert, Herewegwijk en Villabuurt-West. Deze proef was zeer succesvol en daarom heeft Ziggo besloten Ziggo Hotspots op grotere schaal te testen. Tijdens de test onderzoekt het bedrijf in hoeverre Ziggo's modem/routers gebruikt kunnen worden om zoveel mogelijk Wifi Hotspots op zetten. Behalve technische aspecten onderzoekt Ziggo ook hoe de klanten het gebruik ervaren. De klanten van Ziggo willen de diensten die zij afnemen kunnen gebruiken op het apparaat van hun keuze, op het moment dat het hun uitkomt en op de plek waar zij op dat moment zijn. Bovendien willen klanten continu dat wat zij beleven kunnen delen. Het beschikbaar stellen van Wifi op zo veel mogelijk plaatsen kan hieraan bijdragen.
De test duurt drie maanden en Ziggo streeft naar minimaal 2.000 actieve deelnemers. De uitkomsten van de test bepalen of Ziggo op korte termijn doorgaat met de implementatie van Ziggo Hotspots in de rest van het Ziggogebied.
Om gebruik te kunnen maken moet de klant ermee akkoord gaan dat zijn of haar modem/router een Ziggo Hotspot wordt. Alleen klanten die deze toestemming geven -en uiteraard beschikken over een Ziggo internet abonnement- krijgen toegang tot andere Ziggo Hotspots. Klanten kunnen telefonisch of online de Hotspot funktie aan- of uitschakelen.

Resultaten test Helpman

•Uit de test in Helpman kwam naar voren dat de Ziggo Hotspot-functionaliteit geen negatieve invloed heeft op de in huis internet- en Wifi-prestaties.
•De kwaliteit van het signaal en de dekking waren dusdanig dat overal in de wijk binnen dertig meter een verbinding van ruim 1Mbps of meer met een Ziggo Hotspot opgezet kon worden.
•De verbinding werkt lopend of fietsend nog goed. Bij hogere snelheden werkt hij niet meer.
•Verbinding buitenshuis was mogelijk met minstens 80% van de 1200 Ziggo Hotspots.
•Bijna alle klanten vonden het een goed initiatief. Slechts enkele klanten hebben de hotspot-functionaliteit uitgezet en wilden niet meedoen.
•Ongeveer 25% van de 1200 klanten heeft actief gebruik gemaakt van de hotspots.
•Klanten vinden de privacy en veiligheid van hun thuisnetwerk ten opzichte van de hotspot het meest belangrijk.

Ondoordringbare scheiding tussen klantnetwerk en hotspot

Om geschikt te zijn als hotspot modem/Wifi-router heeft Ziggo de apparatuur en programmatuur zo aangepast dat deze voldoet aan onderstaande eisen:
•De Hotspot moet volkomen te scheiden zijn van het klantnetwerk zodat veiligheid, en privacy optimaal gegarandeerd zijn;
•Het publieke Wifi-gebruik mag geen invloed hebben op de internetprestaties bij de klant;
•De hotspot moet voldoende bereik hebben om gastgebruikers de nodige bewegingsvrijheid te geven;
•Maximaal 20 gelijktijdige gebruikers moeten van de hotspot gebruikkunnen maken;
•Eenmalig inloggen met daarna automatische toegang tot alle Ziggo Hotspots.

Onderzoek naar belangstelling glasvezel in Huizen

Het bedrijf Reggefiber gaat onderzoeken of er in Huizen belangstelling is voor de aanleg van een glasvezelnetwerk. Voorwaarde is dat tenminste 30% van de huishoudens in het aansluitgebied een abonnement afsluit bij één van de deelnemende aanbieders van internet, tv en telefonie via glasvezel.

UPC voegt bridge-modus toe aan kabelmodems

UPC heeft het mogelijk gemaakt voor klanten om de router-functionaliteit van Cisco EPC3925-modems uit te schakelen zodat gebruikers hun eigen router in kunnen zetten. Ook aan de Thomson TWG850 en TWG870 zal de bridge-functionaliteit toegevoegd worden. Het was via een omweg al mogelijk om eigen routers te plaatsen achter Cisco EPC3925-kabelmodems, maar UPC heeft de bootfile nu zo aangepast dat iedereen de bridge-modus kan activeren door simpelweg een vinkje te zetten in het instellingen-menu.

vrijdag 19 oktober 2012

VDSL netwerk Belgacom moet 'open'

Het VDSL-netwerk van Belgacom en Telenet moet van toezichthouder BIPT binnen zes maanden opengesteld worden voor andere IPTV-aanbieders. De Conferentie van Regulatoren voor de Elektronische Communicatiesector (CRC), waar het BIPT deel van uitmaakt, besliste op 1 juli vorig jaar dat de kabeltelevisiemarkt open moest. Er loopt nog een bezwaarprocedure van Telenet. Dit geeft derden de mogelijkheid om triple play-diensten aan te bieden.

woensdag 17 oktober 2012

Voor een groter draadloos bereik

Western Digital heeft de My Net Wi-Fi Range Extender in het assortiment opgenomen. Het apparaat moet het draadloze signaal van de router oppikken en doorsturen voor een groter bereik. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk om ook in de tuin of op zolder het bestaande draadloze netwerk te gebruiken op een laptop, smartphone of tablet.

dinsdag 16 oktober 2012

Nootdorp krijgt glasvezel

De uitslag is duidelijk: Nootdorp krijgt glasvezel. Dat meldt initiatiefnemer Reggefiber aan Telstar Online. Voldoende huishoudens hebben ‘ja’ gezegd tegen glasvezel. "Dankzij de vele aanmeldingen zal Reggefiber iedere woning binnen het aansluitgebied voorzien van een geheel kosteloze glasvezelaansluiting. Binnenkort start Reggefiber dan ook met de aanleg van dit netwerk", zegt een woordvoerder.

donderdag 11 oktober 2012

Gemeentehuizen met glasvezel verbonden

De gemeentehuizen van Dinkelland en Tubbergen worden met elkaar verbonden door middel van een nieuwe glasvezelverbinding. De gemeente Tubbergen heeft ingestemd met de benodigde investering van ruim 29.000 euro. 

woensdag 10 oktober 2012

Glasvezel nieuwste truc dieven

Dieven grijpen de aanleg van het nieuwe glasvezelnetwerk aan om bij mensen binnen te komen. De politie waarschuwt inwoners van de regio Meppel voor mannen die met een smoes woningen proberen binnen te dringen. Dit doet ze naar aanleiding van twee meldingen die vorige week bij de Meppeler politie binnen zijn gekomen.

dinsdag 9 oktober 2012

Actie tegen verplichte overgang naar glasvezel

Het mag sneller zijn, maar is zeker duurder. Daarom hoeft raadslid Peter van Vlaanderen geen aansluiting op het glasvezelnetwerk van KPN. Maar hij moet bijna wel. ‘De KPN vernieuwt InternetPlusBellen in Haaksbergen’, kopt de brief van de Nederlandse provider aan Haaksbergse huishoudens. Een van die huishoudens is die van LH-fractieleider Peter van Vlaanderen, die niet gecharmeerd is van de inhoud van de brief van de KPN. „Er wordt aangekondigd dat mijn internet- en belabonnement wordt overgeschakeld naar glasvezel.'

maandag 8 oktober 2012

Renkum laat mogelijkheden glasvezel onderzoeken

In opdracht van de gemeente Renkum gaat stichting Breedband in Bedrijf de stand van zaken ten aanzien van zakelijk glasvezel binnen de gemeente in kaart brengen. Op basis van de inventarisatie zal Breedband in Bedrijf mogelijke scenario's schetsen om tegen een gunstige tariefstelling aansluiting op het glasvezelnetwerk te realiseren voor belanghebbende bedrijven en instellingen.

vrijdag 5 oktober 2012

Kroes wil geld van EU voor sneller internet

De Europese Commissie wil investeren in snel internet. Volgens Eurocommissaris Neelie Kroes verdient de inspanning zichzelf terug. Het gaat om de Digital Connecting Europe Facility, een plan om 45 miljoen bijkomende huishoudens aansluitbaar te maken op supersnel internet. Het plan werd al een jaar geleden voorgesteld, maar de belissing valt nu pas. Volgens Kroes, verantwoordelijk voor de Digitale Agenda, zijn zulke netwerken en kwaliteitsvolle digitale diensten essentieel voor de economie, meer jobs en besparingen. Maar om die netwerken snel te houden zijn er upgrades nodig.

donderdag 4 oktober 2012

Xs4all past DSL abonnementen aan

XS4ALL heeft één van de drie DSL-abonnementen geschrapt. Het aanbod bestaat nu uit 'Basis' (tot 8 Mbps) voor 30,50 euro en en Extra (tot 40 Mbps) voor 40,67 euro per maand. Het tweede pakket heeft dezelfde prijs als het oude 'Lite' abonnement (tot 16 Mbps)

Alternatief voor snel internet in buitengebied

Er is een alternatief voor glasvezel in het buitengebied. Het in Doorn gevestigde Greenet biedt snelle draadloze verbindingen aan voor groepen bewoners in buitengebieden. Het gaat om een verbinding via de vierde generatie mobiele netwerken (4G). Via dit netwerk kunnen draadloze internetverbindingen van 160 mb per seconde en in de toekomst van meer dan 1 gigabit per seconde geleverd worden.

woensdag 3 oktober 2012

Glasvezel in Acht, Achtse Barrier en Blixembosch

Woensdag 3 oktober gaat de eerste schop in de grond als startsein voor de aanleg van glasvezel in de wijken Acht, Achtse Barrier en Blixembosch. Alle huizen in deze stadsdelen worden kosteloos aangesloten op het glasvezelnetwerk. Het glasvezelnetwerk komt er, omdat voldoende huishoudens - mede dankzij inspanningen van Ons Net Eindhoven - in deze wijken hebben ingestemd met de aanleg ervan. De aanleg en exploitatie van het netwerk komt in handen van provider Reggefiber.

dinsdag 2 oktober 2012

4,5 miljoen ADSL-modems in Brazilië gehackt

Het afgelopen jaar zijn er in Brazilië meer dan 4,5 miljoen ADSL-modems gehackt, en de aanvallers hebben een deel van de opbrengsten aan prostituees in Rio de Janeiro uitgegeven.

Onderzoeker Fabio Assolini van Kaspersky Lab deed onderzoek naar de aanvallen, waardoor bij sommige providers meer dan 50% van de klanten getroffen werden. De aanvallers wisten via een beveiligingslek toegang tot de routers te krijgen en wijzigden vervolgens de DNS-instellingen.

maandag 1 oktober 2012

Barbecue voor 500e aanmelder glasvezel

Vrijdagavond hebben glasvezelfanaten Sander Verschoor en Mirko Carton, samen met dochter Amie, een prijs uitgereikt aan de familie Hollenberg uit Bakkum. Zij waren de 500e aanmelder voor de interessepeiling Castricum op Glas en wonnen hiermee een barbecue, beschikbaar gesteld door Expert uit Castricum. Hoewel het barbecueseizoen feitelijk voorbij is werd de prijs erg welkom ontvangen. De barbecue van familie Hollenberg had het net begeven dus was deze nieuwe voor het volgende barbecueseizoen erg welkom.