Pagina's

vrijdag 29 juni 2012

Ondergrondse guerrilla om breedband

Wilt u glasvezel van Cogas of van Reggefiber? Keuze uit twee aanbieders: Ongekende luxe voor de bewoners van de Twentse dorpen Delden, Markelo, Goor, Hengevelde, Diepenheim en Stokkum. "Daar gaan wij glasvezel aanleggen, want deze dorpen behoren tot óns verzorgingsgebied", zegt Marieke Seinen van Cogas. "Reggefiber en Cogas vechten in Twente om elke gemeente", zegt Erik Compter, analist van Telecompaper, het onderzoeksbureau dat de glasvezelmarkt nauw volgt.

donderdag 28 juni 2012

Binnen vijf jaar snel Internet in heel Overijssel

Binnen vijf jaar moet ook het platteland in Overijssel voorzien zijn van snel Internet. Dat wil de provincie en vraagt de politiek daarvoor 30 miljoen euro uit te trekken. Daarnaast moet 35 miljoen euro beschikbaar worden gesteld voor leningen. Op dit moment is in veel steden en dorpen al snel Internet via glasvezel beschikbaar. Maar in de buitengebieden blijkt het uitrollen van glasvezel veel te duur. In Overijssel gaat het om 38.000 huishoudens en 2.000 bedrijven. Met het beschikbaar stellen van het geld moet het nu wel gaan lukken.

Netwerk nodig tegen leegloop

Glasvezel is bittere noodzaak voor het buitengebied in de regio. Daarom pleit het CDA Ommen voor een gemeentelijk initiatief om in het buitengebied glasvezel mogelijk te maken. "Nu de aanleg van glasvezel in de kern Ommen gaat beginnen, en de helft van Ommen bestaat uit buitengebied, vinden we het niet kunnen dat dat buitengebied wordt buitengesloten", stelt Annelies Bakelaar, CDA-fractievoorzitter.

woensdag 27 juni 2012

De Huve heeft primeur glasvezel

In ieder geval hebben ze als eerste glasvezel binnen. Bij dorpshuis De Huve in Eibergen wordt verbouwd en ligt de straat open. Op verzoek heeft Reggefiber de kabels er alvast gelegd.

dinsdag 26 juni 2012

Aanleg glasvezel begint in Delden

Reggefiber begint volgens Tubantia in augustus met de aanleg van een glasvezelnet in Delden. In maart is het werk waarschijnlijk klaar. Een week last van een opgebroken stoep kunnen de Deldenaren verwachten. Maar de grote vraag is of ook Cogas een tweede net wil aanleggen. De ongeveer 130 bezoekers van de avond in het Parochiehuis kregen op die vraag nog geen antwoord van voorlichtster Marieke Seinen van Cogas.

donderdag 21 juni 2012

Bedrijventerreinen Tiel krijgt glasvezel

In Tiel worden vier bedrijven voorzien van een glasvezelnetwerk. Het betreft de bedrijventerreinen Kellen, Latensteijn, Westroijen en Medel met in totaal 650 ondernemingen. Van hen hebben 100 ondernemingen zich al aangemeld. De passieve laag wordt eigendom van de ondernemers op de aangesloten bedrijventerreinen, via Glasnet Tiel, dat de regie voert over de passieve laag en uitbesteding van de actieve laag.

Koning & Hartman ontvangt glasvezel opdrachten

Glasvezelspecialist Koning & Hartman heeft wederom grote projecten gescoord voor het leggen van glasvezelnetwerken in diverse gemeenten ter waarde van 25 miljoen euro. In onder andere Barneveld-Voorthuizen, Lingewaard en in Nijmegen sluit Koning & Hartman, in opdracht van Reggefiber, 33.500 huishoudens aan op glasvezel.
De vraag naar glasvezelnetwerken met grote bandbreedte en snelle internetverbindingen groeit hard. Ook het onderhoud aan bestaande kabelnetwerken wordt steeds belangrijker. Koning & Hartman realiseert kabelprojecten in nieuwbouw- en renovatiegebieden, verglazingsprojecten van gemeenten en is gespecialiseerd in het geschikt maken van bestaande breedband infrastructuren voor triple-play (tv, radio & internet).
De 33.500 huishoudens in bovengenoemde gebieden kunnen over maximaal 1.5 jaar allen gebruik maken van een supersnelle glasvezelaansluiting voor televisie, internet en bellen. In Barneveld-Voorthuizen betreft het 14,349 aansluitingen. De werkzaamheden zijn gestart op 7 mei met een doorlooptijd van 1 jaar. In Lingewaard gaat het om 17,707 aansluitingen en is Koning & Hartman begonnen met de aanleg op 4 juni en zal hier over 15 maanden klaar zijn. In Nijmegen wordt er gewerkt aan een uitbreiding van het glasvezelnetwerk in het gebied Oost waar 1400 aansluitingen gerealiseerd worden binnen 8 weken. Na de zomervakantie zal de uitrol in Nijmegen mogelijk vervolgd worden met de aanleg van glasvezel in een aantal aangrenzende wijken.

dinsdag 19 juni 2012

Onvoldoende aanmeldingen voor glasvezel in Dedemsvaart

Net als in Hardenberg is glasvezelbedrijf Reggefiber het ook in Dedemsvaart niet gelukt om op de gestelde deadline voldoende aanmeldingen binnen te hebben voor de aanleg van glasvezel. Zondag verliep de deadline en zou 30 procent van de Dedemsvaartse huishoudens zich hebben moeten aanmelden voor een abonnement op glasvezel.

Telecompaper en XS Insight gaan strategische samenwerking aan

Onderzoeksbureau Telecompaper en adviesbureau XS Insight gaan samenwerken bij het op Europees niveau vermarkten van het door XS Insight ontwikkelde 'Fiber Transition Model' (FTM). Deze 'decision support tool', die diepgaand inzicht in de dynamiek van lokale breedbandmarkten biedt, helpt netwerk operators en service providers betere beslissingen te nemen en succesvollere transitiestrategieën te formuleren. "Met deze samenwerking zijn we in staat om onze klanten nog beter bij te staan bij hun strategievorming", aldus Ed Achterberg, CEO van Telecompaper. "Waar wij hen nu reeds inzicht in de huidige marktverhoudingen en -ontwikkelingen bieden, kunnen we met het FTM ook de toekomstige verhoudingen en ontwikkelingen inzichtelijk maken. Deze tool stelt klanten in staat eenvoudig en snel verschillende strategieën en commerciële tactieken, zoals bijvoorbeeld prijsaanpassingen, te analyseren, te visualiseren en te vergelijken." Ook intern zal Telecompaper gebruik gaan maken van het FTM.
De ontwikkeling van het FTM is er op gericht geweest om tot een betere modellering van markten te komen. Gebruikmakend van conjoint analyse is het FTM in staat de toekomstige marktvraag op dynamische wijze en voor iedere marktpartij afzonderlijk te modelleren. Naast gebruik bij eigen adviesopdrachten komt de web applicatie in het najaar ook op licentiebasis beschikbaar voor intern gebruik door netwerk operators, service providers, toezichthouders en investeerders. Toepassingen van het FTM zijn talrijk en divers, variërend van scenario analyse en business planning tot portfolio management, maar ook rollout planning en due diligence activiteiten worden ondersteund.

maandag 18 juni 2012

Moet ik wel overstappen op de glasvezel?

Heel Nederland krijgt glasvezel en Wormerland ligt voorop in de nieuwe ontwikkeling. Althans: als 30 procent van de huishoudens in Wormerland voor een glasvezelabonnement kiest. En die keuze lijkt beslist niet makkelijk want je wordt overspoeld met allerlei informatie die soms naast de technische uitleg, ook pretendeert veel beter te zijn ...

Cranendonck houdt infomarkt

De gemeente Cranendonck houdt op 20 juni een informatiemarkt onder de noemer Landelijke Klasse. Inwoners kunnen er met projectleiders in gesprek over bijvoorbeeld de gebiedsvisie, Groote Heide, de Wet Maatschappelijke Ondersteuning en het Duurzaam Industriepark Cranendonck (DIC).

donderdag 14 juni 2012

Glasvezel in buitengebied Rijssen-Holten

De gemeente Rijssen-Holten heeft een naam hoog te houden waar het gaat om glasvezelnetwerken. Wat begon als een pilot in buurtschap Dijkerhoek werd al snel gevolgd door breedband in de kernen Rijssen en Holten. Nu moet de afronding volgen met glasvezel in het buitengebied. De provincie zwaait - mogelijk - met miljoenen euro’s.

woensdag 13 juni 2012

Den Bosch wil grip op glasvezel

De gemeenteraad van Den Bosch wil volgens het Brabants Dagblad meer grip krijgen op de aanleg van glasvezelkabels in de hele gemeente. Op de agenda van de commissie economische zaken stond maandagavond een discussienota van Rosmalens Belang over glasvezel.

dinsdag 12 juni 2012

Glasvezel uitgerold door hele Broekpolder

Op vele plekken in de Broekpolder graven de kabelaars van aannemer Volker Wessels gaten in de straat. Een soort schuttersputjes. Zij zijn nodig om de bewoners van een glasvezel te kunnen voorzien. De bewoners in de nieuwbouwwijk Broekpolder, zowel in het Beverwijkse als Heemskerkse deel, zijn daarmee de eerste in de regio.

Wi-Fi loopt binnenkort tegen grens aan

Wifi, de bekende standaard voor draadloos internet, loopt technisch tegen zijn grenzen aan. Met name in drukke omgevingen, met veel verschillende netwerken en meerdere apparaten die gebruik maken van draadloos internet, daalt de efficiëntie sterk. In sommige gevallen zelfs tot onder de 20 procent. Dit blijkt uit verkennend onderzoek van het onderzoeksinstituut CTIT van de Universiteit Twente in opdracht van Agentschap Telecom. Door de toenemende vraag naar bandbreedte zal de efficiëntie van Wifi in de toekomst waarschijnlijk verder dalen. We moeten volgens de onderzoekers daarom nadenken over een nieuwe Wi-Fi-standaard.
In de praktijk haal je met een draadloze internetverbinding (Wifi) bijna nooit de snelheid die op de verpakking van je router staat. Een snelheid die in de praktijk de helft lager uitvalt dan de geadverteerde snelheid, is eerder regel dan uitzondering. Volgens onderzoeker Roel Schiphorst van het onderzoeksinstituut CTIT van de Universiteit Twente is de voornaamste reden hiervoor dat de technologie sinds de introductie van de Wifi-standaard in de jaren tachtig niet wezenlijk meer is gewijzigd, terwijl er steeds meer draadloze netwerken actief zijn en er steeds meer apparaten in omloop zijn die gebruik maken van Wifi-verbindingen. “Wifii is een inefficiënte manier van communiceren geworden. Nu de band steeds drukker wordt, komen er waarschijnlijk steeds meer problemen,” aldus Schiphorst. Volgens Taco Kluwer van Agentschap Telecom, opdrachtgever en mede-onderzoeker, “is het één van onze taken om op deze manier het spectrum te monitoren en hierover te rapporteren. Het is van belang dat fabrikanten gaan onderzoeken hoe de Wifi standaard in drukke scenario’s kan worden verbeterd. Op die manier kunnen we nog lang gebruik maken van deze mooie technologie.”
Als er ergens veel draadloze netwerken actief zijn, of als er veel apparaten aanwezig zijn die hier gebruik van maken, dan daalt voor elk netwerk de efficiëntie. De reden hiervoor is dat hoe meer apparaten tegelijkertijd gebruik maken van een netwerk, en hoe meer netwerken er actief zijn, hoe meer bandbreedte gebruikt wordt voor verschillende controlemechanismes, in plaats van voor daadwerkelijk dataverkeer. In een drukke omgeving kan de bandbreedte die gebruikt wordt voor het daadwerkelijk verzenden van data teruglopen tot minder dan 20 procent. Dit blijkt uit het onderzoek dat is uitgevoerd door Jan-Willem van Bloem en Roel Schiphorst verbonden aan de leerstoel Signals & Systems van de Universiteit Twente (die geleid wordt door professor Kees Slump) en door Taco Kluwer van Agentschap Telecom. Het onderzoek vond plaats in opdracht van Agentschap Telecom. De resultaten worden binnenkort gepubliceerd in het tijdschrift: Journal of Green Engineering, Special Issue on Cognitive Radio.

maandag 11 juni 2012

Maandag duidelijkheid over glasvezel Woensdrecht

Vandaag sluit de aanmeldtermijn voor glasvezel in de gemeente Woensdrecht. Met nog drie dagen voor de boeg, heeft aanlegger Reggefiber nog 34 inschrijvingen nodig om over te kunnen gaan tot aanleg. Als ook die laatste aanmeldingen binnen zijn, is uiteindelijk 30 procent van de bevolking een voorstander van de komst van zo'n netwerk. Worden die laatste benodigde inschrijvingen niet op tijd gehaald, dan wordt heel het project afgeblazen.

Zevenaar: geen geld voor glasvezel

Zevenaar is niet bereid om de portemonnee te trekken om de aanleg van glasvezel in Oud-Zevenaar, Giesbeek, Angerlo en Babberich mogelijk te maken. Dit is donderdag gemeld aan een woordvoerder van het bedrijf Reggefiber, dat bezig is met de aanleg van glasvezel in de stad Zevenaar en Ooij.
 

vrijdag 8 juni 2012

Telenet verhoogt internetsnelheden

Telenet heeft aangekondigd dat het de snelheden van zijn internetabonnementen per 24 juni gaat verhogen. Daarnaast vervallen voor een aantal abonnementsvormen de datalimieten en wordt het snelste Fibernet XL-pakket goedkoper. Het Basic Internet-abonnement krijgt bij Telenet een aanzienlijke snelheidsverhoging: de downloadsnelheid gaat met 50 procent omhoog van 20Mbps naar 30Mbps. De uploadsnelheid wordt verdubbeld naar 2,5Mbps. De maandelijkse datalimiet verdwijnt niet, maar gaat van 50GB naar 100GB.

Aanleg glasvezel begonnen in Landstichting

De aanleg van het glasvezelnet in de gemeente Groesbeek is afgelopen begonnen in Heilig Landstichting. De firma Reggefiber heeft circa twee maanden nodig om het hele dorp aan de glasvezel te krijgen. Na de bouwvakvakantie zal Groesbeek-dorp aan de beurt zijn.

woensdag 6 juni 2012

Zeker glasvezel in Asten en Someren

Reggefiber start in Someren en Asten met de voorbereidingen voor de aanleg van glasvezel. Na de bouwvakvakantie beginnen de graafwerkzaamheden. Het licht staat op groen nu de limiet van dertig procent is gehaald. Reggefiber heeft dat percentage nodig om er zeker van te zijn dat de investeringen verantwoord zijn. Het bedrijf verlengde in april de termijn omdat nog onvoldoende huishoudens zich hadden ingeschreven. Zaterdagavond was de nieuwe 'deadline' en nu zijn er wel genoeg aanmeldingen.

Meer onkruid op straat door aanleg glasvezel

Binnenkort begint de gemeente Raalte met het bestrijden van onkruid in verhardingen. In Heino en Raalte kan de gemeente dit jaar op de stoepen slechts één keer het onkruid bestrijden. Dit komt door de werkzaamheden voor de aanleg van het glasvezelnetwerk. Voor de aanleg van dit netwerk worden bijna alle stoepen opengebroken. Bestrijding kort voor het openbreken van de stoepen is zinloos.

dinsdag 5 juni 2012

Downloadrecord naar 4,7 Gbps

Het Duitse kabelbedrijf Kabel Deutschland heeft het een jaar bestaande downloadrecord van 4,5 Gbps verbeterd naar 4,7 Gbps. De recordpoging werd bereikt met EuroDocsis kabelmodems. Het is niet alleen een theoretisch record maar de hoge snelheid is daadwerkelijk praktisch haalbaar. Nu heeft dit voor dagelijks gebruik nog weinig zin, omdat er weinig apparatuur is die deze hoge snelheid zou kunnen benutten.

maandag 4 juni 2012

Reggefiber verliest in Hof van Cogas

Reggefiber ziet af van de aanleg van een glasvezelnetwerk in de gemeente Hof van Twente, met uitzondering van Delden. Dat heeft Reggefiber vrijdagavond bekend gemaakt. Reggefiber lijkt daarmee de concurrentieslag met Cogas in Hof van Twente te hebben verloren. In Delden wordt binnenkort gestart met de aanleg van het Reggefiber glasvezelnetwerk. Maar in de overige kernen ziet Reggefiber daar geen brood meer in.

vrijdag 1 juni 2012

UPC Hilversum fors duurder

Hilversummers met een alles-in-één-pakketvan UPC zijn volgend jaar ruim 90 euro duurder uit. De kabelexploitant bestrijdt dat deze forse verhoging een truc is om het slepende geschil met de gemeente te omzeilen. UPC zegt niet in staat te zijn geweest om in Hilversum de correcte prijs in rekening te brengen. De Hilversumse mediawethouder Jan Rensen reageert verrast op de plotselinge tariefsverhoging. 'Wij laten juridisch uitzoeken of UPC een verschil mag maken tussen het analoge pakket en het digitale'.