Pagina's

vrijdag 25 februari 2011

'Breedband beste uitvinding laatste decennium'

De uitvinding van breedbandinternet is volgens Britse consumenten de beste innovatie van de afgelopen tien jaar. Dat blijkt uit onderzoek van de Britse organisatie The Foundation. 66 procent van de ondervraagde consumenten vindt dat breedband bruikbaarheid als belangrijkste verdienste heeft terwijl 55 procent ook tijdsbesparing belangrijk vindt. Kostenbesparingen haalden een score van 40 procent. In totaal vond 64 procent van de ondervraagden breedband de beste uitvinding van het afgelopen decennium. De technologie werd gevolgd door online shopping (31,3 procent), Google (18 procent), beveiligde betaalkaarten (16,3 procent), digitale fotografie (13 procent), online vergelijkingssites (12,6 procent), community recycling (10,6 procent), gezondheidslabels op voeding (9,6 procent), budgetluchtvaart (8,3 procent) en satellietnavigatie (8 procent). Opvallend is dat sociale netwerken laag worden gewaardeerd.

donderdag 24 februari 2011

CDA Heerde vraagt om glasvezelinfrastructuur

Het CDA in Heerde neemt het initiatief om in de gemeente een glasvezelinfrastructuur van de grond te krijgen Men kenschetst het als de voorziening van de toekomst. Het is supersnel, veilig en biedt praktisch ongelimiteerde mogelijkheden.

woensdag 23 februari 2011

Interoute vergroot netwerkveerkracht in Duitsland door overname dark fiber KPN

Interoute Communications Ltd, eigenaar en beheerder van het grootste next-generation netwerk van Europa, neemt het dark fiber-netwerk (onbelicht glasvezel) met een lengte van 3.600 kilometer over van KPN. Klanten profiteren hierdoor van een sterk uitgebreid netwerk dat de belangrijkste commerciële centra Berlijn, München en Hamburg omvat. Daarnaast zijn zes extra steden aangesloten: Düsseldorf, Keulen, Bonn, Frankfurt, Stuttgart, Karlsruhe en Kehl.

Door de combinatie van het KPN-netwerk met het meest geavanceerde en meest dichte spraak- en datanetwerk van Europa voegt Interoute meer flexibiliteit, variëteit en dichtheid aan zijn West-Europese glasvezelnetwerk toe. De overeenkomst voorziet erin dat KPN beheerde diensten met een toegevoegde waarde aan zijn Duitse klanten mag aanbieden. Het bedrijf kan daarbij rekenen op een partner met de expertise om de benodigde hoeveelheid onbelicht glasvezel aan te bieden, nu en in de toekomst.

 Het onbelichte glasvezelnetwerk van 3.600 kilometer lang omvat twee ducts, 96 glasvezelparen en 27 ILA’s. Onderdeel van de overeenkomst is, dat KPN vier of vijf glasvezelparen terugleast van Interoute voor Duitse klanten. Interoute neemt de bestaande glasvezelklanten van KPN over.
Interoute optimaliseert het bestaande en overgenomen netwerk in Duitsland om de operationele efficiëntie te vergroten en de prestaties te verbeteren. Als deze fase is afgerond, komen nieuwe en meer rechtstreekse glasvezelroutes beschikbaar. Europese zakelijke klanten en serviceproviders profiteren hierdoor van minder vertraging. Tegelijkertijd krijgen serviceproviders toegang tot de diensten en expertise van Interoute, waarmee ze hun netwerkbehoeften kunnen ondersteunen.

dinsdag 22 februari 2011

Bewoners protesteren tegen UPC

Enkele bewoners van de Nieuwstraat in Winterswijk hebben zaterdag actie gevoerd tegen kabelbedrijf UPC. Ze vinden dat UPC in advertenties foute informatie geeft over de glasvezelkabel in hun straat. Ze plaatsten een bord met de tekst 'Wij gaan voor 100 procent glasvezel'. Volgens bewoner Peter Blaauwehand is het juist goed dat de woningen in de Nieuwstraat op het glasvezelnetwerk kunnen worden aangesloten. Dat wordt uitgevoerd door Glashart, als tenminste 40 procent van de huishoudens in de bebouwde kom van Winterswijk voor het eind van deze maand beslist om op glasvezel over te stappen.

maandag 21 februari 2011

Ziggo en Zetacom gaan gezamenlijk diensten aanbieden

Kabel- en mediabedrijf Ziggo en Zetacom, aanbieder van zakelijke telecomdiensten, zijn onlangs een samenwerking aangegaan. Met de samenwerking willen beide bedrijven een compleet pakket aan oplossingen en diensten gaan aanbieden voor onder meer de overheid, de industrie, de dienstverlening, de horeca, de gezondheidszorg en de transportsector.

vrijdag 18 februari 2011

Cablecom haalt 1,37 Gbps in testopstelling coax

Cablecom heeft in een testopstelling een downloadsnelheid behaald van 1,37 Gbps over coax, met commercieel verkrijgbare componenten. Voor deze demonstratie op het hoofdkantoor van LGI-dochter Cablecom Network Services in Zürich werkte de Zwitserse kabelmaatschappij samen met Cisco. De test is niet uitgevoerd in het live netwerk, licht een woordvoerder toe.

Vier kabelmodems (geschikt voor 400 Mbps) zijn verbonden met een Cisco switch en line card, met in totaal vier computers om de 1,37 Gbps te verwerken. Dit omdat er geen standaardapparatuur beschikbaar is voor deze downloadsnelheid. Voor de test zijn 32 kanalen gebundeld. Channel bonding is de techniek om kanalen van 8 MHz breed te combineren. Er zijn dus vier maal acht kanalen gebruikt voor de download. In Luzern houdt de kabelsector van 15 tot en met 17 februari het jaarlijkse Cable Congress

donderdag 17 februari 2011

Ook KPN op glasvezelnet in Wijchen

KPN Glasvezel gaat telefonie, internet en televisie aanbieden via het Wijchense glasvezelnetwerk. Het bedrijf werft op dit moment klanten in Wijchen, onder meer door mensen brieven te sturen.

In de gemeente Wijchen is de afgelopen jaren een glasvezelnetwerk aangelegd door het bedrijf Glashart. Initiatiefnemer was een groep burgers onder de naam Stichting Glasvezel Wijchen.

dinsdag 15 februari 2011

Peiling interesse in glasvezel bij bewoners buitengebied Lochem en Bronckhorst

Michel Croes uit Laren en Dinant Brummelman uit Vorden houden een online peiling onder bewoners van het buitengebied in de gemeenten Lochem en Bronckhorst. Zij willen weten hoeveel mensen die niet in de kernen van deze gemeenten wonen, interesse hebben in een aansluiting op glasvezel. In sommige plaatsen in Bronckhorst en Lochem legt het bedrijf Reggefiber binnenkort een glasvezelnetwerk aan

Telefónica International Wholesale Services kiest Interoute voor versterken en uitbreiden Europees netwerk

Telefónica International Wholesale Services (TIWS) kiest Interoute als belangrijkste glasvezelnetwerk voor West-Europa. Interoute is verantwoordelijk voor de inzet van een next-generation DWDM-glasvezelnetwerk voor TIWS. Onderdeel van deze strategische samenwerking is dat TIWS ook provider van Interoute wordt voor de trans-Atlantische verbindingen naar de Verenigde Staten en naar Latijns-Amerika.
Interoute biedt TIWS een netwerk met een capaciteit van 100 GB dat de belangrijkste Europese steden met elkaar verbindt. Het netwerk ondersteunt de toekomstige expansiestrategie van TIWS. Dit partnerschap voor de lange termijn versterkt de zakelijke relaties waar beide bedrijven jaren aan hebben gewerkt. TIWS profiteert naar eigen zeggen van de directe samenwerking met de eigenaar van dit grootste Europese,  uiterst geavanceerde netwerk en haalt zo het maximale uit de schaalvoordelen, de eenvoud en het beheergemak die kenmerkend zijn voor het netwerk van Interoute. Het backbonenetwerk van Interoute is schaalbaar en flexibel, en biedt routediversiteit en de hoogste kwaliteit en transparantie over het gehele netwerk.

vrijdag 11 februari 2011

'Nederlandse groei glasvezel stagneert'

De groei in het aantal glasvezelverbindingen in Nederland stagneert. Op de Europese FTTH Ranking zakte ons land in een jaar van positie 9 naar positie 13.

Dat blijkt uit cijfers van het FTTH Council Europa waarover Glasvezel.nu bericht. FTTH staat voor Fiber to the Home, maar deze term wordt door providers weinig gebruikt. De penetratie van FTTH geeft weer hoeveel huishoudens er op glasvezel zijn aangesloten.

donderdag 10 februari 2011

Vught op Glasvezel opent infopunt

Vught op Glasvezel opent volgende week woensdag 16 februari aan de Dorpsstraat 33 een infopunt. Mensen die belangstelling hebben voor glasvezel (onder meer snel internet) kunnen er terecht met al hun vragen. Vught op Glasvezel heeft inmiddels met vier aanbieders contact. Het gaat om KPN, Concepts ICT, Lijbrandt en OnsBrabantNet.

Amersfoort bundelt ontwikkeling breedbanddiensten

Met ingang van 3 februari zijn de gemeente Amersfoort en een aantal partners gestart met het actief ontwikkelen van breedbanddiensten. Binnen de projectorganisatie AmersfoortBreed – dat al langer bestaat - werken maatschappelijke partners en diverse creatieve en ICT-bedrijven aan diensten op gebied van zorg, onderwijs, media, cultuur en sport, die via glasvezel of andere digitale netwerken beschikbaar komen voor de bewoners van de regio.

woensdag 9 februari 2011

Glasvezel leeft ook in Eerbeek

Gezien de enorme animo voor de informatieavonden over glasvezel in Eerbeek, lijkt de komst van internet via glasvezelkabel in het dorp slechts een kwestie van tijd. Met op beide avonden ruim 450 belangstellenden puilde Zaal Spoorzicht vorige week uit. Investeerder Glashart had deze bijeenkomsten belegd in samenwerking met de service-providers KPN, Lijbrandt, Kick XL en de initiatiefgroep 'Brummen op glasvezel'. De laatste heeft zich ten doel gesteld in Brummen en Eerbeek razendsnel internetten mogelijk te maken.

VolkerWessels Telecom sluit sluizen aan op glasvezel

VolkerWessels Telecom gaat, in opdracht van Siemens Nederland, vijf sluis- en stuwcomplexen in Limburg op het glasvezelnetwerk van Rijkswaterstaat aansluiten. Dat meldt VolkerWessels Telecom op zijn website. De Combinatie Siemens Besix heeft de opdracht van Rijkswaterstaat gekregen. De bediening van de sluizen en stuwen gaat vanuit de nieuw te bouwen Regiocentrale Zuid in Maasbracht plaatsvinden. Het systeem moet worden ondersteund door een netwerk van camera's die toezicht houden op het vaartraject.

dinsdag 8 februari 2011

Hattem en Heerde op glasvezel?

Met de uitzending op TV Hattem is de werkgroep "Hattem en Heerde op glasvezel" officieel van start gegaan. De initiatiefgroep wil dat na steden als Nijmegen, Leusden, Zeewolde ook Hattem, Heerde en Wapenveld glasvezel krijgen. De reacties van abonnees uit steden waar inmiddels glasvezel ligt, zijn enthousiast. De initiatiefgroep ‘Hattem en Heerde op glasvezel’ bestaat uit een aantal vertegenwoordigers van de HAVO, RTV-Hattem, bedrijven, scholen, verenigingen en gewoon erg enthousiaste burgers.

vrijdag 4 februari 2011

Bundelen vraag BreedNet in Schagen

De gemeente Schagen gaat zich actief inzetten om de vraag naar BreedNet te bundelen. BreedNet is een open internetplatform voor bedrijven. Als basis voor BreedNet wordt glasvezel gebruikt. Aanleg van BreedNet is echter alleen mogelijk als meerdere bedrijven aan het project meedoen. Deelnemende bedrijven investeren in het glasvezelnet. De investering wordt lager als meer bedrijven meedoen

donderdag 3 februari 2011

De glasvezelstand van Nederland

Nederland is nog lang niet helemaal verglaasd. Zitten we vast in een gordiaanse glasvezelknoop? Of valt het juist allemaal wel mee? Het verglazen van Nederland duurt "nog vijf tot tien jaar". Het hangt er een beetje vanaf aan wie je het vraagt. Dirk van der Woude, programmamanager Glasvezel en Breedbanddiensten bij de Dienst Ruimtelijke Ordening van de Gemeente Amsterdam, schetst dat het aanleggen van glasvezel in een stad als Amsterdam helemaal niet zo makkelijk is als sommigen misschien wel denken.

woensdag 2 februari 2011

Brabant wil provinciedekkend glasvezelnetwerk

Het Breedband Manifest Brabant, een samenwerkingsverband van enkele gemeenten uit de provincie en semipublieke organisaties als de provinciale Kamer van Koophandel en de agrarische organisatie ZLTO, willen dat de provincie een dekkend glasvezelnetwerk gaat uitrollen. Het initiatief Breedband Manifest Brabant wil dat in de provincie een integraal glasvezelnetwerk, zowel in de stedelijke als in de landelijke gebieden en op industrieterreinen, wordt uitgerold. Dit netwerk moet volgens de opstellers van het manifest het open karakter van een openbare nutsfunctie krijgen, dus veilig, transparant, laagdrempelig en voor iedereen vrij toegankelijk.

dinsdag 1 februari 2011

Tweede infomarkt OnsBrabantNet

OnsBrabantNet houdt op woensdag 9 februari een tweede informatiemarkt. Geïnteresseerden kunnen tussen 20.00 en 22.00 uur terecht in Zaal Ambiance in Veghel. De eerste informatiemarkt was een succes. Ongeveer zestig geïnteresseerden lieten zich informeren over OnsBrabantNet. Iedereen die vragen heeft met betrekking tot glasvezel, de diensten, de techniek en de overstap kan terecht bij de tweede informatiemarkt.

Reggefiber verlengt aanmeldtermijn glasvezel Winterswijk

De aanmeldtermijn voor aansluiting op het glasvezelnetwerk in Winterswijk is verlengd tot 27 februari. Dat heeft de directie van Reggefiber vrijdagmiddag besloten. In Winterswijk heeft de minimaal benodigde 40 procent van de huishoudens in de bebouwde kom zich nog niet gemeld.