Pagina's

woensdag 30 juni 2010

Ziggo overweegt beursgang

Ziggo is op zoek naar een nieuwe topman die het bedrijf in de eerste jaren van de beursgang kan leiden. De huidige eigenaren Cinven en Warburg Pincus willen hiermee vertrouwen creëren bij de toekomstige aandeelhouders. Bernard Dijkhuizen, de huidige ceo van Ziggo, is 62 jaar en zou het bedrijf vanwege zijn leeftijd niet meer voor een periode van vier tot vijf jaar als bestuursvoorzitter kunnen leiden.

vrijdag 25 juni 2010

Geen haast met glasvezel

Ook het kleinste gehucht in het Noordoosten van Fryslân gaat aan het internet via de supersnelle glasvezelkabel. Want de ‘gewone’ coax-kabel kan het internetverkeer straks niet meer aan. Maar gemeenten moeten zich niet laten opjagen om nu al enorme investeringen te doen. Het kan best rustig aan.

donderdag 24 juni 2010

PacketFront levert fiber aan scholen in Eindhoven

PacketFront heeft een open access breedband fibernetwerk gebouwd voor het basis- en voortgezet onderwijs in Eindhoven. Het Schoolnet is een samenwerkingsverband met de gemeente Eindhoven en de onderwijsorganisaties. Er zijn ongeveer zestig scholen aangesloten, meer zullen volgen. De Network Exploitatie Maatschappij Eindhoven (NEME) beheert de actieve en passieve infrastructuur en levert een Managed Ethernet Service over het bestaande FttH/B (Fiber-to-the-Home/Business) netwerk. Voor de scholen is er een 'digitaal marktplein' met breedband en VoIP en speciale diensten zoals virtuele klaslokalen, een levende bibliotheek en digitale schoolborden.

woensdag 23 juni 2010

FTTH Platform: glasvezel nog te weinig onderscheidend

Nederland heeft een leidende positie wereldwijd op het gebied van breedbandpenetratie, maar loopt achter als het gaat om aanleg van glasvezel. Dat concludeerde het FTTH Platform tijdens een bijeenkomst eind vorige week. Nederland loopt achter op landen zoals landen Zweden, Frankrijk,Portugal, Litouwen, Rusland, Zuid-Korea, Japan en Australië. Van alle landen die voorop lopen op het gebied van FttH/B valt volgens een rapport van het platform op dat de overheid in deze landen de uitrol van glasvezel actief stimuleert. Volgens het FTTH Platform is het ook een actieve lobby van de kabelsector die de achterstand verklaart. Het FTTH Platform stelt verder dat, gezien de bevolkingsdichtheid van Nederland, een zogeheten digital divide tussen stedelijke en plattelandsgebieden voor de overheid niet snel een motivatie zal zijn om te investeren in breedband. Daarnaast heeft glasvezel naast een symmetrisch aanbod nog weinig onderscheidend vermogen.

NLKabel wil aandacht voor breedband

Brancheorganisatie NLKabel vraagt in een brief aan informateur Uri Rosenthal om bij de kabinetsinformatie om aandacht te vragen voor een focus van partijen op diensten bij het stimuleren van breedbandaanbod. De huidige focus van overheden zou volgens NLKabel te veel liggen op het stimuleren van infrastructuur, waarbij er met name aandacht zou zijn voor glasvezel. NLKabel pleit in de brief ook voor integratie van toezichthouders zoals

maandag 21 juni 2010

SURFnet realiseert 100 Gb ethernetverbinding

SURFnet heeft naar eigen zeggen met succes als eerste organisatie in EMEA een 100 Gigabit Ethernet verbinding gerealiseerd op haar Juniper Networks T Series Core Routers in Amsterdam. SURFnet heeft hierbij gebruik gemaakt van de nieuwste oplossing van Juniper en de diensten van netwerk- en storage integrator Telindus-ISIT.

Colt breidt netwerk uit

Colt breidt zijn Belgische glasvezelnetwerk fors uit via een zogenoemde fiber swap met het Ministerie van Defensie. Het Belgische netwerkbedrijf kan door de deal met het leger zijn huidige Belgische netwerk van 800km met 250km uitbreiden.

vrijdag 18 juni 2010

Brinkman roept op tot ‘verslimmen’ van Nederland

Tijdens een bijeenkomst van het FttH Platform Nederland heeft Elco Brinkman overheid en bedrijfsleven opgeroepen te komen tot een gezamenlijk beleid om Nederland te ‘verslimmen’.  Door een hoogwaardige glasvezelinfrastructuur en intelligente gebouwen in samenhang te ontwikkelen, geeft Nederland een ‘slimme’ samenleving werkelijk vorm. Gedeputeerde van Overijssel, Carry Abbenhues, benadrukte tijdens dezelfde bijeenkomst dat er ook een publieke taak is om hoogwaardige glasvezelnetwerken uit te rollen.
Elco Brinkman (voorzitter Bouwend Nederland en lid van de Raad van Advies van het FttH Platform Nederland) is van mening dat Nederland de komende decennia voor de uitdaging staat onze welvaart op peil te houden. Zowel de vergrijzing, de noodzakelijke groei van de arbeidsproductiviteit en de toenemende internationale concurrentie dwingt tot de ontwikkeling van een duurzame kenniseconomie. Brinkman pleit er voor met overheden, bedrijfsleven en investeerders gezamenlijk een samenhangende intelligente infrastructuur meer te zetten: “slimme gebouwen verbonden door supersnelle netwerken voor steeds slimmere mensen”. Met dit ‘verslimmen’ kan Nederland de economische en maatschappelijke vraagstukken van de toekomst het hoofd bieden. Glasvezel is volgens Brinkman daarbij een van de noodzakelijke instrumenten gezien de sterk groeiende vraag naar hoogwaardige snelle (digitale) infrastructuren. Hij nodigde daarom bedrijfsleven en overheid uit tot het ontwikkelen van gezamenlijke initiatieven om die ‘slimme samenleving’ vorm te geven. 

Ook glas in Vorden

In navolging van onder meer Ruurlo en Laren hoopt een groep Vordenaren de aanleg van een glasvezelnetwerk in Vorden te realiseren. Bij voldoende animo - veertig procent van de huishoudens in Vorden - kan het dorp voorzien zijn van een glasvezelnetwerk voor onder meer snel internet en haarscherpe digitale televisiebeelden.

donderdag 17 juni 2010

KPN stimuleert glasvezel in Nijkerk

KPN Glasvezel is terug van weggeweest in Nijkerk. Daarom nodigt KPN inwoners uit Nijkerk van harte uit om nu een aansluiting op glasvezeldiensten aan te vragen. Tot en met zaterdag 19 juni wordt iedere aanvraag beloond met een cadeaubon voor café Centraal. Dit café zendt de WK-wedstrijden live uit.

woensdag 16 juni 2010

Snelle internetgebruikers aanzienlijk langer online

De gemiddelde sessieduur van internet-gebruikers in Nederland bedraagt ongeveer 3,5 uur (207 minuten).  Dit is de periode dat de computer aan staat, en betekent niet noodzakelijkerwijs dat iemand dan ook continue achter het scherm zit. Dat zegt iPingTest. Het gemiddelde aantal sessies per gebruiker bedraagt 2,7 per dag. Het blijkt dat de snelheid van de verbinding geen invloed heeft op het aantal sessies per dag wat een gebruiker opstart, maar wel op hoe lang deze sessies duren: in het algemeen geldt hoe sneller de verbinding, des te meer tijd wordt online besteedt per sessie.
Logisch is om te veronderstellen, dat de zogenaamde 'heavy users' zullen neigen naar de snelst beschikbare verbindingen. De resultaten van dit onderzoek laten zien dat de heavy users niet uit één coherente groep bestaan die altijd de snelste verbinding aanschaffen,  maar dat er wel degelijk een rationele afweging tussen prijs en prestatie wordt gemaakt afhankelijk van het gebruik dat iemand maakt van zijn verbinding.

dinsdag 15 juni 2010

NLkabel: impuls voor breedbanddiensten

In zijn weblog pleit Rob van Esch, directeur van NLkabel, voor een impuls voor maatschappelijke breedbanddiensten van een nieuw kabinet. Hij constateert dat ons lage land al op eenzame hoogte staat als het gaat om de infrastructuur. Daarom vind Van Esch het ook niet zo vreemd dat er in geen enkel verkiezingsprogramma de wens is geuit om overheidsgeld te investeren in toekomstvaste breedbandinfrastructuur. De opdracht voor een nieuw kabinet op het gebied van breedband lijkt daarom voor de hand te liggen: breng nu definitief in kaart welke knelpunten er zijn bij de ontwikkeling van diensten, en help de organisaties die ze moeten ontwikkelen (zorg, onderwijs, gemeenten).

KPN stopt met flat fee mobiel breedband

De tijd van onbeperkt en ongeremd mobiel surfen en downloaden is voorbij, bij KPN. Het bedrijf stopt voor het einde van het jaar met de verkoop van mobiele flat fee data-abonnementen.

dinsdag 8 juni 2010

Uitkijken met aansluiten glasvezel

Wie besluit om via glasvezel tv te gaan kijken en te internetten haalt absoluut iets moois in huis. Er zijn bij de overstap wel een aantal zaken waar men op moet letten. Dat is de conclusie uit het interview met vakman en kenner Gert Renes in De Week. Het signaal dat via glasvezel binnen komt is anders dan van de gewone kabel. TV-toestellen, radio's en DVD-recorders kunnen het niet zonder meer verwerken.

Glasvezel in Enter aangelegd

Maandagochtend 7 juni is de 100ste woning in Enter aangesloten op het glasvezelnetwerk van Glashart, een week na de eerste aansluiting. In de beginfase sloot Glashart ongeveer 100 woningen in de week aan, vanaf nu wordt dat proces versneld.

vrijdag 4 juni 2010

Internetverkeer explodeert

Het wereldwijde internetgebruik zal tot 2014 ruim verviervoudigen. Niet e-mails of bedrijfsdata, maar videobestanden van consumenten slurpen in 2014 ruim 90 procent van alle internetverkeer door consumenten op. Meer dan een miljard mensen sturen dan net zo makkelijk videobestanden als gewone mails.

donderdag 3 juni 2010

Klanten ZeelandNet zijn het meest tevreden

Uit een rondgang onder 41.000 mensen bleek dat de gebruikers van internetprovider ZeelandNet het meest positief zijn over hun internetaanbieder. Het gemiddelde rapportcijfer dat gegeven werd was een 7,6; dit cijfer kwam voort uit 763 beoordelingen van gebruikers.

Inschrijving glasvezel Leusden maand verlengd

Vóór 1 juni moest veertig procent van de Leusdense huishoudens zich hebben ingeschreven voor glasvezel. Nu de uiterste inschrijfdatum is verlopen, blijkt dat dit aantal niet wordt gehaald. Omdat investeerder Glashart goede hoop heeft dit percentage toch te halen, wordt de actie verlengd met één maand.

dinsdag 1 juni 2010

Hogere snelheden bij Belgacom

Vanaf 1 juni trekt Belgacom de internetvolumes opnieuw op. Het instapabonnement Start krijgt dan meteen 15GB in plaats van de huidige 2GB. In maart veranderde Belgacom al drastisch haar internetaanbod, met meer volume, hogere snelheden en een abonnement zonder volumebeperkingen (Internet Intense). Vanaf juni kunnen ook klanten van de drie overige formules - Internet Start, Comfort en Favorite abonnement - genieten van onbeperkt downloaden met de nieuwe optie Volume Pack Unlimited (10 euro per maand).