Pagina's

donderdag 31 december 2009

Ziggo gaat breedband klanten helpen


In de gebieden waar kabelinternetaanbieder zeer hoge snelheid internet (120 MB/s) aanbiedt, gaat Ziggo de zogenaamde Service+dienst aanbieden. Uit onderzoek bij klanten waar de hoge internetsnelheid wordt aangeboden blijkt, dat een optimale thuisnetwerkinstallatie cruciaal is voor het behalen van de aangeboden snelheden.  Met de Service+  biedt Ziggo zijn klanten de mogelijkheid om tegen betaling, naast de bestaande dienstverlening, elektronicaproblemen op te lossen.

woensdag 30 december 2009

Soest nog niet echt te porren voor glasvezel



Slechts 5,5 procent in plaats van de benodigde veertig procent van de huishoudens heeft zich inmiddels aangemeld voor glasvezel in Soest. Volgens bewonersinitiatief Soest op glasvezel stellen veel mensen hun beslissing uit tot na de feestdagen. 'Grote stappen' zijn nodig om het doel te halen op 1 februari, de peildatum, aldus woordvoerder Richard Kuit. Hij blijft optimistisch, gezien ervaringen elders.

dinsdag 29 december 2009

80 Mbit bij Zeelandnet


Zeelandnet zal naar verwachting vanaf eind januari een nieuw internetabonnement aanbieden. Het gaat om een zogenoemde 80 Mbit/s verbinding. Downloaden kan tot 80 en uploaden tot 6 Megabit per seconde. " Dat is drie tot vier keer sneller dan het maximum dat Zeelandnet nu aanbiedt" , aldus Delta-woordvoerder Edwin van Laar.

donderdag 24 december 2009

Glas of kabel


Welk netwerk we daar dan voor gebruiken, daar is men het hartgrondig over oneens. De groei van internetgebruikers via het telefonienetwerk van KPN stagneert, terwijl de aanbieders van kabel nog wel groei zien van hun internetgebruik. Zowel Ziggo als UPC zetten in op steeds hogere snelheden voor internet via de kabel. Beide kabelbedrijven leveren inmiddels snelheden van boven de 100MBps.

woensdag 23 december 2009

'Gemeentegeld investeren in glasvezel niet nodig'


Overheden moeten terughoudend zijn bij het investeren in de aanleg van glasvezel in woonwijken. De uitrol kan het beste aan de markt worden overgelaten, zo stellen de NMa en telecomtoezichthouder Opta.  Opta en de NMa gaan in een brief tegen het beleid van het ministerie van Economische Zaken in. Kabelbedrijven en KPN doen volgens hen momenteel voldoende aan de invoering van breedband, waardoor het niet noodzakelijk is voor gemeenten om zelf te investeren in de aanleg van glasvezel.

dinsdag 22 december 2009

College Utrecht laks met razendsnel internet


D66 vindt dat het college van B&W in Utrecht laks is met razendsnel internet. Fractievoorzitter Gerda Oskam: "Het is tekenend voor dit college dat ze helemaal geen stappen ondernemen om de D66-visie, ondersteund door het programma Randstad 2040, om Utrecht een knooppunt van kennis en cultuur te maken, te realiseren. De bezuinigingen op cultuur zijn daar al een schrijnend voorbeeld van, evenals de mindere inzet vanuit het college om studentenwoningen te laten bouwen. Maar daar komt ook de laksheid bij het invoeren van een razendsnel glasvezel. Nergens in Utrecht is het structureel mogelijk om via glasvezel snel te internetten en ook in andere zin gebruik te maken van de nieuwe media. Er zijn alleen wat particuliere initiatieven. D66 heeft al eens een raadsinformatieavond laten organiseren over de haalbaarheid van glasvezel in Utrecht. Het ligt er grotendeels al wel, maar dit college wil en kan er blijkbaar niets mee."

maandag 21 december 2009

'Glaslobby heeft gefaald'


Het was een desastreuze week voor de glasvezellobby. Die heeft gefaald. Misleidende penetratiecijfers van glasabonnees in de Volkskrant kunnen er nog wel bij. Feit is dat het niet goed gaat met de afname van glasvezelverbindingen thuis. Je zou toch minstens op 80 procent moeten zitten om van een succes te spreken. Waar ging het fout?

vrijdag 18 december 2009

OPTA lijdt aan Stockholm Syndroom


Breedband ontketent. Als je het eenmaal gebruikt heb wil je nooit meer terug naar wat je had. Wie wil er nou nog terug naar ‘opbelmodems’ of ISDN? Met een sprong naar glas kunnen we de belemmeringen wegnemen voor nieuwe computer-computertoepassingen, andere opstellingsplaatsen van servers en nieuwe businessprocessen belangrijk voor onze toekomstige welvaart. Dat zou ook mr. Fonteijn, voorzitter van het College van de OPTA, zo langzamerhand moeten weten. Maar wat zei hij onlangs op een congres?

Almelo op glasvezel


Acht publieke organisaties in Twente, waaronder Almelo, hebben hun automatisering aan elkaar geknoopt met behulp van een glasvezelnetwerk. De overige instanties zijn de gemeenten Borne, Enschede, Hengelo, Losser en Oldenzaal, het belastingkantoor Twente en de Regio Twente. Het glasvezelproject is uitgevoerd in samenwerking met NDix en Trent. Het glasvezelnetwerk stelt de deelnemende organisaties in staat om verschillende computersystemen en de software daarop met elkaar te delen. 

donderdag 17 december 2009

Heel Amersfoort krijgt glasvezel


Heel Amersfoort krijgt glasvezel. De gemeente en het bedrijf Glashart gaan in vier jaar tijd de hele stad op het glasvezelnetwerk aansluiten. De handtekeningen zijn woensdag gezet. Amersfoort zegt de tweede stad in Nederland te zijn die helemaal op het glasvezelnetwerk wordt aangesloten.

maandag 14 december 2009

Slotoffensief voor Swifterbant en Biddinghuizen


Het gaat erom spannen. Inwoners van Biddinghuizen en Swifterbant kunnen zich tot en met 31 december aanmelden voor glasvezel. Haakt minder dan veertig procent van de huishoudens aan dan krijgen deze dorpen geen supersnelle verbinding voor onder meer internet. De deadline is al een paar keer opgeschoven. Dat zit er deze keer niet meer in, zegt Harold Reinders van Solcon.

Kabelaars hopen negatief advies EZ-werkgroep

De vereniging van kabelbedrijven NLkabel hoopt dat de nieuwe glasvezelwerkgroep een negatief advies geeft over overheidsparticipatie bij de aanleg van breedbandnetwerken. Dat zegt directeur Rob van Esch van NLkabel. 'De overheid moet de breedbandmarkt niet verstoren. Als het aan gemeenten ligt, kiezen ze voor glasvezel tot de voordeur, dat KPN-dochter Reggefiber biedt.' Die partij is volgens Van Esch de grootste concurrent van de kabelaars.

donderdag 10 december 2009

Nederlanders intensieve internetgebruikers


Van alle Europeanen behoren Nederlanders tot de meest intensieve internetgebruikers. Ongeveer 73 procent gebruikt het internet dagelijks of bijna dagelijks, zo blijkt uit cijfers van onderzoeker Eurostat. Jongeren onder de 25 jaar zijn de meest intensieve gebruikers, 90 procent zit dagelijks op internet. Nederlans is daarmee koploper in Europa, gevolgd door Zweden, Denemarken en Luxemburg. Gemiddeld gaat van deze groep Europeanen de helft dagelijks het internet op, van de jongeren driekwart.

Glasvezel schromelijk overschat


De betekenis van glasvezel voor consumenten wordt schromelijk overschat, vooral door politici in Den Haag. Overheden moeten zich veel bescheidener opstellen en zeker geen financiële bemoeienis inbrengen.
Dat zei Chris Fonteijn,voorzitter van de toezichthouder Opta vanmorgen in zijn toespraak op het congres Telecom Time in het WTC in Rotterdam. "Glasvezel zou zo ongeveer het enige middel zijn om met breedband in de toekomst economische en maatschappelijk voordelen te behalen maar je ziet dat de supersnelle verbindingen vooral worden gebruikt om films, tv-series en muziek te downloaden en niet voor de veel beloofde nieuwe diensten", aldus Fonteijn.

woensdag 9 december 2009

Boer zoekt breedband



Op het platteland is is het maar behelpen. Kabel komt er niet en over koper kan niet altijd breedband geleverd worden. Hoe verder je van de telefooncentrale zit, hoe minder snel ADSL wordt en na 8 kilometer houdt het helemaal op. In een aantal landen vindt de overheid inmiddels dat breedband internettoegang een burgerrecht is, zoals aansluiting op de waterleiding, het elektriciteits- of telefoonnet. Eind volgend jaar moet iedereen in Duitsland en Finland 1 Mb kunnen krijgen.

maandag 7 december 2009

Deutsche Telecom moet glasvezelnet openstellen

Het hoogste Europese gerechtshof dwingt Deutsche Telekom om concurrenten toe te laten op het eigen glasvezelnetwerk. Volgens de Europese Commissie schept de uitspraak een belangrijk precedent.

De Europese Hoge Raad schaarde zich met deze uitspraak achter de Europese Commissie (EC) die het voormalige staatsbedrijf Deutsche Telekom in 2006 voor de rechter sleepte.

zaterdag 5 december 2009

Aantal DSL aansluitingen daalt

De Nederlandse breedbandmarkt is in het derde kwartaal met 0,8 procent gegroeid, ondanks een daling van 12.700 in het aantal DSL-aansluitingen. FTTH is met 12 procent tot 160.000 aansluitingen, zo blijkt uit onderzoek van Telecompaper. Het is voor het eerst sinds het bestaan van DSL-diensten dat het aantal terugloopt.

vrijdag 4 december 2009

Veghel heft glas op glas

Het is niet zonder slag of stoot gegaan, geeft Francien van de Ven 'zonder schroom' toe. De aanleg van een eigen galsvezelnetwerk van en voor Veghelse ondernemers bleek een leerproces waarvoor ook het nodige leergeld is betaald.

Desondanks kon deze week het glas geheven worden op de oplevering van het net en het feit dat al 168 bedrijven zich erop hebben laten aansluiten.

Aanbieders Son en Breugel op een rij


Digitaal Buurthuis Son en Breugel houdt zondag 13 december van 19.00 tot 22.00 uur een multimediapresentatie onder de naam ‘Wat zijn de verschillen in het aanbod van de glasvezelproviders?’ in De Bongerd in Breugel. Meerdere providers bieden in Son en Breugel hun diensten aan over het bestaande glasvezelnetwerk. Digitaal Buurthuis Son en Breugel wil de inwoners van de gemeente een overzicht geven van de mogelijkheden waaruit zij kunnen kiezen.

donderdag 3 december 2009

Internetaanbieders leveren de geadverteerde snelheden niet

De breedbandproviders in Nederland leveren 60 procent van de snelheden waarmee de consument in advertenties lekker gemaakt wordt. Er wordt geadverteerd met snelheden die gemiddeld neerkomen op 14,9 Mbps.

De gemiddelde werkelijke downloadsnelheid ligt in ons land op 8,98 Mbps.  Dat blijkt uit onderzoek van Telecompaper. Nieuwe kabelproducten en de in het onderzoek meegenomen FTTH-aansluitingen brengen de gemiddelde downloadsnelheid, in vergelijking met vorig jaar omhoog.

woensdag 2 december 2009

Oprichtingsdiner markeert start Platform

Met een feestelijk Oprichtingsdiner in Den Haag is dinsdag het FttH Platform Nederland officieel van start gegaan. Het Platform wil de aanleg en het gebruik van glasvezel in Nederland stimuleren en mogelijke knelpunten wegnemen.

Na de aankondiging in september hebben zich inmiddels 37 organisaties en bedrijven aangesloten. Tijdens het Oprichtingsdiner voor participanten en gasten spraken ondermeer Benoît Felten (analist Yankee Group), Jos Hessels (Gedeputeerde Provincie Limburg) en Wim Deetman (voorzitter Raad van Advies) over het belang van glasvezel voor maatschappelijke en economische ontwikkeling.