Pagina's

vrijdag 30 oktober 2009

Arnhem wil betere benutting glasvezel

Supersnel internet en ontelbare mogelijkheden om het wereldwijde web te benutten. Dat biedt internet per glasvezelkabel. Dave Aaldering, internetondernemer in Arnhem, vindt dat Arnhemse bedrijven daar zo snel mogelijk op een betaalbare manier van moeten kunnen profiteren. Hij heeft onlangs de eerste kilometer van het eigen glasvezelkabelnetwerk van Breedband Arnhem laten aanleggen.

Van het World Trade Center (WTC) bij het station naar het Arnhem Building aan de Oude Oeverstraat. Aaldering richt zich op het midden- en kleinbedrijf (MKB) omdat hij het onbestaanbaar vindt dat 'die markt domweg niet wordt bediend' door de grote telecombedrijven.

donderdag 29 oktober 2009

Siemon versnelt glasvezelmontage


Netwerkbekabelaar Siemon heeft met de XLR8 een systeem op de markt gebracht dat het mogelijk maakt met één enkele handeling glasvezelconnectoren af te monteren. Op deze manier bereikt Siemon een tijdwinst van zo’n 50 procent per connector op de gebruikelijke afmonteertijd. Met de XLR8 wordt het bovendien mogelijk een connector af te monteren zonder de stofkap van de connector af te halen. Op deze manier blijft de connector van de fabriek tot aan de afmontage onbevuild en onbeschadigd.

woensdag 28 oktober 2009

XiOphotonics behoort tot finalisten Young Technology Award


In theater Prismare in Enschede is donderdagavond 5 november voor de tweede keer de finale van de Young Technology Award voor veelbelovende technologiebedrijven in Overijssel. Een van de genomineerden is XiOphotonics, een dochterbedrijf van Lio­niX. Die produceert chips waarmee geen elektrici­teit maar licht kan wor­den vervoerd. Via deze chip in de stekker van een USB-kabel wordt data omgezet in licht dat met veel hogere snelheden (20-40- Gb/s) door glas­vezel kabel kan worden ‘gejaagd’ dan het geval is als data via koperka­bel wordt verzonden. Klanten zijn onder anderen leveranciers van kabels voor tele- en datacommunicatie en producenten van optische sensoren.

dinsdag 27 oktober 2009

KPN rolt glasvezel voorzichtig uit


Koninklijke KPN nv wil zijn glasvezelnetwerk uitrollen op regionaal niveau, en niet grootschalig in het hele land. Dat zei chief executive officer Ad Scheepbouwer dinsdag tijdens een toelichting op de derdekwartaalcijfers. "Wij zullen niet alle 6,7 mln huishoudens gaan aansluiten op glasvezel. We beginnen in de regio's waar veel vraag is. Het is voor de hand liggend dat dat de grootstedelijke gebieden zijn", aldus de bestuursvoorzitter.

LTE USB modem Samsung


Samsung en Ericsson melden dat een LTE USB-modem van Samsung het eerste modem is dat kan worden gebruikt in het netwerk van Ericsson. Daarmee is het het commercieel verkrijgbare LTE/4G product dat voldoet aan de '3GPP Release 8 March baseline'. Vooralsnog werkt het modem alleen in de omgeving Stockholm.

maandag 26 oktober 2009

Gemeente Almere uit glasvezelproject


De gemeente Almere wil het glasvezelnetwerk in een aantal wijken verkopen. Onder de naam Almere Fiber Pilot werden in 2003 de Staatsliedenwijk en Noorderplassen aangesloten op glasvezel. Ook bedrijven op verschillende industrieterreinen maken gebruik van het netwerk. De gemeente vindt het niet langer nodig om eigenaar te blijven van het proefproject.

vrijdag 23 oktober 2009

DSL modems krijgen ecologische opfrisbeurt


De DSL-technologie die Alcatel vijftien jaar geleden uitvond, krijgt een ecologische opfrisbeurt. Het probleem is enerzijds dat DSL-modems 24 uur per dag aanstaan (en stroom verbruiken), maar gemiddeld slechts vier uur per dag werken.

Anderzijds verbruiken de kastjes evenveel stroom om een HDTV-beeld van hoge kwaliteit door te geven, als om een ‘gewoon' tv-beeld door te geven. Terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn. "Voor het eerste probleem hebben we een slaapstand ontwikkeld die de apparaatjes veel minder stroom gebruiken als ze niet gebruikt worden," zegt Stefaan Vanhastel van Alcatel Lucent.

donderdag 22 oktober 2009

Compuserve wordt Telfort


Compuserve staakt nog dit jaar al zijn activiteiten. Zowel de internet- als telefonie-activiteiten van het bedrijf worden ondergebracht bij Telfort. De provider heeft zijn klanten deze week geïnformeerd, maar lijkt nog wel nieuwe klanten te accepteren. Hoewel er op de website van Compuserve nog met geen woord wordt gerept over de plannen om de stekker er uit te trekken, heeft de provider zijn klanten inmiddels al wel een brief gestuurd over de wijzigingen.Compuserve biedt ADSL aan in Nederland.

Heel Soest op glasvezel


Als alles meezit, kan heel Soest volgend najaar op het glasvezelnetwerk zitten. Het bewonersinitiatief 'Soest op glasvezel' gaat zich hard maken om 1 januari genoeg aanmeldingen te hebben om te starten met voorbereidingen om de eerste wijken aan te sluiten. Voorwaarde is wel dat veertig procent van de huishoudens in een bepaald woongebied zich inschrijft. Anders ziet investeerder Reggefiber er geen brood in. De aansluiting is dan gratis. Soesters die later overstappen, betalen 350 euro aan aansluitkosten.

woensdag 21 oktober 2009

Lokale omroep Nijkerk mag op glasvezel

Na enige tijd bellen, praten en mailen heeft de lokale omroep voor Nijkerk, Hoevelaken en Nijkerkerveen het voor elkaar: binnenkort zijn Nfm en Ntv op glasvezel te horen en zien. De omroep was bang steeds meer luisteraars en kijkers te verliezen naarmate zij het reguliere kabelnet vaker verruilen voor het glasvezelnetwerk.

Ziggo wil glas in Houten verjagen


Ziggo is deze maand een reclamecampagne in Houten begonnen voor zijn breedbanddiensten. Enkele maanden geleden maakte Reggefiber bekend Houten te gaan verglazen. Tele2 reageerde in september met de mededeling dat de gemeente Houten een prominente plek krijgt in de uitrol van het VDSL2-aanbod onder de noemer Fiberspeed. Kabelbedrijf Ziggo start nu een campagne om de Houtenaren op de kabel te houden of te krijgen.

dinsdag 20 oktober 2009

Breedbanddienst ASTRA heeft 50.000 abonnees


De internet breedbanddienst van ASTRA heeft deze maand het aantal van 50.000 abonnees overschreden. ASTRA2Connect heeft daarmee een belangrijke mijlpaal bereikt in de ontwikkeling van de begin 2007 gestarte internetdienst. ASTRA2Connect biedt snelheden aan met een download van 256 kbit/s tot en met 4,096 kbit/s met upload snelheden tot 360 kbit/s. Bovendien is ook telefoneren via het internet protocol via de satelliet (VoIP) mogelijk.

maandag 19 oktober 2009

Ziggo moet zich verantwoorden in TROS Radar


Afgelopen uitzending deed TROS Radar een oproep aan alle klanten van Ziggo om problemen te melden.  Binnen twee uur tijd kreeg de redactie van TROS Radar 1300 mailtjes binnen, een absoluut record. Vorig jaar besteedde Radar al twee keer aandacht aan de problemen rondom kabelmaatschappij Ziggo. De klachtenstroom leek opgedroogd, maar na de zomer stroomden de klachten wederom binnen. Om duidelijk te maken aan de directie van Ziggo dat het dit keer menens is, organiseerde Radar een heuse persconferentie. Echter dit keer waren het niet de media die vragen mochten stellen, maar de klanten van Ziggo. TROS Radar selecteerde ruim 100 klanten die vragen stellen mochten stellen aan de directie. In theater De Speelman te Baarn verzamelden klanten en medewerkers van Ziggo. Het kabelbedrijf zette een heus mobiel callcentre op, om de klachten van de klanten direct op te lossen. Een verslag is vanavond te zien om half negen.

Biddinghuizen mag het weer proberen

De bewoners van Swifterbant en Biddinghuizen krijgen in de laatste maanden van dit jaar weer de mogelijkheid om zich in te schrijven voor een glasvezelabonnement. Als de 40 procent aansluitingen dan gehaald wordt komt er ook glasvezel in de beide dorpen. Burgemeester Aat de Jonge realiseert zich dat er voldoende draagvlak moet zijn voor een dergelijk netwerk. Maar hij zal er alles aan doen om dit voor elkaar te krijgen.

vrijdag 16 oktober 2009

'Internetaanbieders moeten afknijpen melden'

Internetaanbieders die downloadsnelheden bewust beperken, moeten dat altijd duidelijk melden. Dat stelt de Consumentenbond naar aanleiding van een rapport over netwerkneutraliteit, dat in opdracht van het ministerie van Economische Zaken is opgesteld. In het rapport staat dat ongeveer eenderde van alle Nederlandse internetgebruikers te maken heeft met het fenomeen afknijpen. De bond pleit voor regels die internetaanbieders verplichten om transparant te zijn over het afknijpen.

Heel Deventer aan het glas


Voor het eind van dit jaar hebben alle huishoudens en bedrijven van Deventer een glasvezelverbinding. Losse boerderijen krijgen supersnel draadloos internet. Vol trots meldt wethouder en locoburgemeester Gosse Hiemstra dat zijn gemeente zichzelf binnenkort de trofee geeft van eerste volledig verglaasde stad van Nederland. En niet alleen de stad zelf, ook in de drie omliggende dorpen en buitengebieden is - waar mogelijk - glasvezel gelegd.

donderdag 15 oktober 2009

Glasvezelnetwerk Doetinchem stap dichterbij


De supersnelle internetverbinding via glasvezelnetwerk is voor ondernemers op industrieterrein Keppelseweg  in Doetinchem een stap dichterbij. Wethouder Otwin van Dijk en Bert Wiltink (voorzitter Stichting Parkmanagement Keppelseweg, SPBK) hebben hiertoe gezamenlijk de bruikleenovereenkomst ondertekend. Het uitgangspunt van het nieuwe glasvezelnetwerk is dat ondernemers de beschikking krijgen over een veilig open netwerk. Daarmee kunnen zij zelf bepalen welke diensten zij bij welke provider willen afnemen. In 2006 werd tijdens de revitalisatie van het bedrijventerrein Keppelseweg de eerste aanzet gedaan, middels aanleg van de benodigde buizenstructuur. De gemeente stelt het buizennetwerk om niet beschikbaar aan de parkmanagmentorganisatie SPBK. Kabelexploitanten kunnen gebruik maken van het buizennetwerk. De kosten voor het aanleggen van glasvezel zijn voor hen sterk gereduceerd.
Om het open netwerk daadwerkelijk te kunnen realiseren, zal SPBK de firma TReNT Glasvezel inschakelen. Dit bedrijf zal de buizenstructuur van de Keppelseweg koppelen aan het eigen netwerk. Voor elke ondernemer is vervolgens een glasvezelverbinding mogelijk naar een internetknooppunt (de Nederlands-Duitse Internet Exchange, NDIX). Via deze constructie ontstaat een open netwerk, waarbij infrastructuur en diensten gescheiden zijn. Dit heet ook wel het open breedband model. Kabelexploitanten en dienstenaanbieders kunnen hun bestaande infrastructuren aan het netwerk koppelen. Groot voordeel van deze glavezelverbinding is dat iedere gebruiker beschikking krijgt over een 100 Mb verbinding.

woensdag 14 oktober 2009

D66 wil glasvezel in kleine kernen Haarlemmermeer


Telecomaanbieder KPN en Reggefiber willen in Haarlemmermeer beginnen met het aanleggen van een glasvezelnetwerk. De gemeenteraad neemt daar donderdag een besluit over. D66 is blij met dit initiatief, alleen geven volgens de partij de afspraken die nu gemaakt zijn weinig zekerheid dat alle huizen in Haarlemmermeer, ook die in de kleinere kernen, ook echt worden aangesloten.

Ziggo theoretisch tot 1 GB/s


Kabelaar Ziggo heeft in zijn netwerk nog ruimte genoeg om de internetsnelheid de komende jaren verder te blijven verhogen. Doorgroeien naar 1 Gbit-bandbreedtes is "zonder problemen" mogelijk. Maar het internet als geheel is daar nog niet klaar voor, zegt woordvoerder Gradus Vos. Elders in Europa is al wel getest met 400 Mbps.

maandag 12 oktober 2009

Alcatel-Lucent vestigt glasvezelrecord


Onderzoekers bij Bell Labs, onderdeel van Alcatel-Lucent, hebben een nieuw snelheidsrecord met glasvezel bereikt. Bij een experiment verstuurden ze de gegevens van 400 volle dvd’s binnen een seconde over een afstand van 7.000 kilometer. Dat is ongeveer gelijk aan de afstand tussen Parijs en Chicago. Het record werd gevestigd in de Bell Labs-vestiging in het Franse Villarceaux. Het onderzoek is vooral belangrijk met het oog op de enorme toename van het internetverkeer. Veel gebruikers downloaden steeds vaker muziek of films, of kijken televisie via internet. Daarnaast wisselen zij steeds meer bestanden, zoals foto’s of muziek, met elkaar uit. Daardoor neemt de vraag naar internetcapaciteit sterk toe. Op de lange termijn zullen bestaande ADSL-netwerken of kabeltelevisienetten die vraag niet meer aankunnen. Glasvezel is dan een sterk alternatief door de enorme capaciteit, zoals onderstreept door het Bell Labs-onderzoek. Om het record mogelijk te maken, gebruikten de onderzoekers van Bell Labs de nieuwste kennis op het gebied van glasvezeltechnologie. De resultaten van het onderzoek door Bell Labs spelen een belangrijke rol bij de productontwikkeling door Alcatel-Lucent. Het bedrijf is zeer actief op het gebied van glasvezeltechnologie.

donderdag 8 oktober 2009

Glasvezeltest in Deventer


Zeer snel internet in het buitengebied is een stuk dichterbij gekomen na een geslaagde test van de gemeente Deventer bij zes woningen. Volgens projectleider Arno Groenendijk heeft de proef uitgewezen dat het mogelijk is om elk huis op het platteland te voorzien van snel internet. Bij de test is gebruik gemaakt van glasvezelkabels die tegelijk met de riolering zijn aangelegd. Deze kabels zenden draadloos internet naar bijvoorbeeld een afgelegen boerderij. Door de korte afstand die deze verbinding moet overbruggen is het internet vele malen sneller.

woensdag 7 oktober 2009

Modelovereenkomst doorgifte lokale omroep

De afgelopen maanden hebben KPN en OLON op constructieve wijze met elkaar gesproken over de voorwaarden en de technische oplossing voor de doorgifte van publieke lokale omroepen via IPTV op glasvezel van KPN. Dit heeft geresulteerd in een modelovereenkomst waarin de wederzijdse rechten en plichten worden beschreven. De televisie-, tekst-tv- en radioprogramma's van lokale omroepen zullen worden opgenomen in het basispakket van KPN via Glasvezel.

dinsdag 6 oktober 2009

Internetten op zee


European Maritime Sattelite Solutions (Eumarsat) biedt vanaf volgende maand met Inmarsat vergelijkbare satellietcommunicatiediensten aan voor zeer concurrerende prijzen. Wie een abonnement neemt kan straks op zee voor een paar cent per minuut bellen. Een internetabonnement komt op 160 tot 645 euro per maand, afhankelijk van het gebied, de internetsnelheid en de hoeveelheid data. De prijzen zijn inclusief het internetgebruik zelf. ‘Daarmee zijn we veel goedkoper dan Inmarsat', zegt Smet. De downloadsnelheden van Eumarsat beginnen bij 512 Mb per seconde en lopen op tot 2048 Mb per seconde voor de duurdere abonnementen. Het uploaden gaat aanzienlijk langzamer, met snelheden van 64 of 128 Mb per seconde.

Consument twijfelt aan snel internet


Consumenten weten niet wat ze met meer breedbandsnelheid voor het internet aan moeten. Dat blijkt uit een peiling van Telecompaper. 32 procent van de ondervraagden zegt nooit 50 Mbps nodig te hebben. Meer dan de helft heeft twijfels over nog sneller internet en is er nog niet over uit of ze het wel of niet nodig hebben.

maandag 5 oktober 2009

HilverZorg over op glasvezel


Ouderen in Hilversum worden volgend jaar al voorzien van een systeem waarbij ze op afstand in de gaten kunnen worden gehouden in hun woning. Ook zorg-tv komt eraan voor de cliënten van HilverZorg. Dat wordt mogelijk nu de Hilversumse zorgorganisatie nog dit jaar overstapt op supersnel glasvezel. Groot voordeel op korte termijn is bijvoorbeeld tele-dermatologie. Specialisten van Tergooiziekenhuizen kunnen een foto van bijvoorbeeld een zwelling bij een cliënt laten maken en doorsturen, zodat ze een diagnose kunnen stellen zonder dat de patiënt langs komt.

vrijdag 2 oktober 2009

Voldoende belangstelling voor glasvezel Putten


Er is in Putten voldoende belangstelling bij het bedrijfsleven voor aansluiting op het glasvezelnet in Harderwijk. Dat was de voorwaarde die door de gemeenteraad was gesteld aan de aanleg van glasvezel tussen de NDIX-'marktplaats' Harderwijk en het gemeentehuis van Putten. Voor een periode van tien jaar moet Putten hiervoor 190.768 euro betalen. De gemeente heeft voordelen bij het glasvezelnet omdat zogenoemde breedbanddiensten dan tegen lage kosten zijn af te nemen.

12 procent internetgebruikers ontevreden over provider


Volgens de Nationale Consumenten Enquête is 12 procent van de internetters ontevreden is over de kwaliteit van hun internetaanbieder. Van die groep is 5,76 procent niet helemaal tevreden maar vooralsnog niet van plan om over te stappen op een andere aanbieder. 1,79 procent van de ondervraagden is redelijk ontevreden en overweegt een overstap. 4,45 procent is dermate ontevreden dat er direct wordt overgestapt bij een goed aanbod.

donderdag 1 oktober 2009

VOD stuwt groei diensten Ziggo


Ziggo ziet het aantal diensten dat wordt afgenomen stijgen met 7,8 procent naar 6,9 miljoen. De groei wijt het kabelbedrijf vooral aan de introductie van nieuwe diensten en producten als Video On Demand en snel internet op basis van EuroDOCSIS 3.0. VOD en snel internet moet ook de basis leggen voor toekomstige groei. Inmiddels is tv bij Ziggo verantwoordelijk voor 4,597 miljoen abonnementen en internet voor  1,4 miljoen. In de herfst worden de snelheden voor internet verder opgevoerd.