Pagina's

dinsdag 31 maart 2009

Subsidie voor breedband op platteland


Nederland ontvangt 5,5 miljoen euro in het kader van een EU-stimuleringsplan voor breedband internet op het platteland.

In totaal stelt de Europese Raad (raad van ministers van de EU-landen) 1,02 miljard euro beschikbaar om breedband internet voor plattelandsgebieden mogelijk te maken. Het bedrasg wordt beschikbaar gesteld in het kader van het Economisch Herstelplan voor de EU.

Veendam experimenteert met glas


Stichting Kabelnet Veendam maakt een begin met FTTH (Fiber to the Home). Om op de toekomst voorbereid te zijn begint de SKV met een proef in de wijk Stationspark.

In eerste instantie zullen daar twaalf nieuwbouwwoningen die zeer binnenkort opgeleverd gaan worden via een glasvezel op het netwerk van SKV worden aangesloten. Het is nog niet de bedoeling om alle woningen in Veendam te gaan voorzien van glasvezelkabel.

maandag 30 maart 2009

Prijzen breedband dalen


De prijzen van breedbandverbindingen dalen ten opzichte van vorig jaar. Dit blijkt uit een onderzoek van de Europese Commissie.

Vooral de prijs van breedbandverbindingen tussen de twee en vier Mbps daalde. Per maand moet daarvoor nu gemiddeld 37 euro betaald worden, 29 procent minder dan vorig jaar.

Ook verbindingen tussen de één en twee Mbps zijn flink in prijs gedaald, namelijk met 19 procent naar gemiddeld 31 euro per maand.

Snelheden ZeelandNet omhoog


ZeelandNet zal in april de snelheid van vijf van de zes internetabonnementen verhogen.

De abonnementsprijzen blijven wel op het oude niveau, net als de snelheid van het Breedband Basis-abonnement.

Extra-abonnees krijgen 15Mbps in plaats van 8Mbps, het Super-abonnement stijgt van 12Mbps naar 20Mbps, en Extreem gaat van 18Mbps naar 25Mbps. De uploadsnelheden van deze abonnementen gaan met 33 procent omhoog voor het Super-abonnement, tot 100 procent voor Extra-klanten.

vrijdag 27 maart 2009

Putten krijgt nog dit jaar breedband


Het Industrieel Overleg Putten (IOP) heeft voldoende lokale bedrijven bereid gevonden zich bij het nieuwe internetnetwerk aan te sluiten. De verwachting is dat het netwerk deze zomer operationeel is. De gemeente financiert de aanleg. Dat was afgesproken met het IOP, op voorwaarde dat er minimaal tien Puttense bedrijven mee zouden doen. Het zijn er 25 geworden.

woensdag 25 maart 2009

EU stimulans voor breedband


De Europese Unie gaat 5 miljard euro extra uitgeven aan grensoverschrijdende internetprojecten om de economie te stimuleren. Dat hebben de 27 regeringsleiders in Brussel besloten. Het Europese economische herstelplan, waarover sinds november is onderhandeld, is een aanvulling op de nationale herstelplannen à 400 miljard.

vrijdag 20 maart 2009

Breedbanddiensten beschikbaar voor meer consumenten


Ericsson heeft als eerste een op VDSL-2 gebaseerde technologie gedemonstreerd waarmee een doorvoersnelheid van meer dan 500 Mbps wordt behaald. Hiermee kunnen aanbieders tegen lage kosten hoogwaardige verbindingen bieden aan zakelijke gebruikers en consumenten.

Ericsson demonstreerde snelheden van meer dan 500 Mbps over twisted pair koper bekabeling. De VDSL2-technologie biedt hogere snelheden op bestaande koperbekabeling, waardoor HDTV en video-on-demand kunnen worden gerealiseerd.

Ook glasvezel in Aalburg


Nog voor de zomer kan ook in Aalburg een begin gemaakt worden met de aanleg van een glasvezelnetwerk.

Dat verwacht algemeen directeur Fred Leverman van CIAG BV. Het bedrijf uit Gorinchem inventariseert momenteel hoeveel bedrijven in de gemeente Aalburg geïnteresseerd zijn in glasvezel. Volgens Leverman zijn er dat nu bijna genoeg om een netwerk aan te sluiten.

donderdag 19 maart 2009

Kabel Noord kiest voor glas


Kabel Noord heeft besloten in nieuwbouwwijken voortaan glasvezel te gebruiken in plaats van coaxkabel. Een nieuwbouwwijk in Dokkum is als eerste aan de beurt. Als motivatie voert het bedrijf aan dat het daarmee supersnel internet kan aanbieden, symmetrische bandbreedtes en uitgebreide videomogelijkheden (film maar ook tv on demand).

Fiber Contest


In samenwerking met opleidingsinstituut KLICT BV en Skills Masters organiseert 3M Nederland op 9 april de eerste Nederlandse Fiber Contest, een professionele ontmoeting voor Nederlandse glasvezel- en koperinstallateurs.

Zij kunnen ervaringen uitwisselen, zich laten informeren over de laatste ontwikkelingen in het vak, maar ook hun persoonlijke vaardigheden met elkaar meten in de Fiber Contest. De monteur die in de kortste tijd de beste verbinding kan maken, wint de eerste 3M Fiber Award.

woensdag 18 maart 2009

Strijd om glasvezel Naaldwijk


Na Parkned gaat ook KPN een glasvezelnetwerk aanleggen op de Waalwijkse bedrijventerreinen Haven. Dat heeft KPN bekend gemaakt. Lange tijd zag het ernaar uit dat Parkned (een dochteronderneming van Parkmanagement Waalwijk, en dus ook van de gemeente Waalwijk) en KPN samen glasvezel zouden aanleggen.

De samenwerking is niet gelukt. KPN is verbolgen over de gang van zaken in Waalwijk.

dinsdag 17 maart 2009

Veel bezwaren tegen deelneming KPN in Reggefiber


De rechter en het College van Beroep krijgen het druk met bezwaren van UPC, Ziggo en andere concurrenten van KPN. Ze verzetten zich tegen besluiten van de NMa en Opta over KPN's deelneming in glasvezelbedrijf Reggefiber.

Alle besluiten van kartelwaakhond NMa en telecomtoezichthouder Opta ten aanzien van KPN en Reggefiber van december 2008 komen voor de rechter en het College van beroep voor het bedrijfsleven.

maandag 16 maart 2009

NLKabel veroordeelt oproep Heemskerk


Rob van Esch, voorzitter van brancheorganisatie NLKabel, toont zich onaangenaam verrast door de voorkeur die staatssecretaris Heemskerk van EZ uitspreekt voor glasvezel. Heemskerk riep onlangs op tot versnelde investeringen in glasvezelnetwerken om zo de economie te stimuleren. Van Esch begrijpt niet dat Heemskerk deze oproep doet, omdat hij daarmee vooral één private investeerder zou helpen, namelijk KPN. "Die oproep wordt met gejuich in gemeenteland ontvangen. Ik begrijp niet dat onze Nederlandse overheid (overheden) zo expliciet steun blijft geven aan het oude staats-telecommonopolie. Als er geen regels voor staatssteun in de weg stonden, zou men ook best financiële middelen richting KPN willen sluizen."

vrijdag 13 maart 2009

Kabeltelevisie Waalre renoveert netwerk


Voor goed en snel breedband-internet heb je niet per se tot aan de voordeur glasvezel nodig. Uitgaande van onderzoeken die die redenering bevestigen gaat Kabeltelevisie Waalre (KTW) breedband leveren via coaxkabels.

Daartoe renoveert het bedrijf de komende maanden zijn kabelnetwerk in het dorp. De werkzaamheden aan het kabelnet duren tot de bouwvak.

donderdag 12 maart 2009

ChristenUnie wil duidelijkheid over glasvezel Almere


De fractie van de ChristenUnie vraagt het college of het waar is dat KPN-glasvezel gedurende 1 jaar het alleenrecht heeft op de verkoop van glasvezeldiensten in Almere.

Volgens de fractie zou dit in strijd zijn met het officiële streven naar een open glasvezelnetwerk, maar het wordt wel beweerd door (sommige) vertegenwoordigers van dit bedrijf als ze langs de deur komen. Het is moeilijk vast te stellen of alle colporteurs dit argument gebruiken en evenmin of het een bewering is die door de werkgever wordt goedgekeurd (gezien uitspraken van de directeur van de KPN op het recente Kennisstadcongres lijkt dit niet waarschijnlijk).

dinsdag 10 maart 2009

VVD wil glasvezel voor heel Wijbosch


Alle bewoners van het Schijndelse kerkdorp Wijbosch moeten gratis worden aangesloten op glasvezel. Dat stelt de raadsfractie van de VVD in vragen aan het college.

Volgens de VVD hadden Burgemeester en wethouders van de gemeente Schijndel deze rechtsongelijkheid kunnen en moeten voorkomen. De partij vindt dat de verantwoordelijke wethouder had moeten bedingen dat glasvezelbedrijf Glashart ook de huizen in het buitengebied gratis zou aansluiten.

Bedrijven Nuenen dubben over glasvezel


Zeg Nuenen en je zegt glasvezel. Maar zo simpel lijkt dat niet te liggen voor de ondernemers op de twee bedrijventerreinen daar.

Er is nog niet voldoende animo voor het gezamenlijke glasvezelnetwerk. Het aantal inschrijvingen ligt nu op circa dertig. Waar de ondernemers zeker warm voor lopen, is het cameratoezicht op de bedrijventerreinen. Dat is in eerste instantie gekoppeld aan het glasvezelnetwerk.

maandag 9 maart 2009

Winsum onderzoekt mogelijkheid glasvezel


De Ondernemersvereniging gemeente Winsum (OvgW) onderzoekt momenteel bij bedrijven of belangstelling bestaat voor een internetverbinding via glasvezel. Makelaardij Bruintjes & Keurentjes in Winsum heeft geregeld te maken met storingen.

Internet binnen de gemeente is soms langere tijd uit de lucht. Dat leidt tot klachten. Een glasvezelverbinding helpt de bedrijven omdat het stabieler is, zegt Jacqueline Everts van de ondernemersvereniging.

Glasvezel in Sint-Oedenrode


Operatie glasvezel is vorige week in volle hevigheid losgebarsten in de straten van Sint-Oedenrode. Net als in Son en Breugel is Glashart begonnen met de aanleg van het netwerk, dat in Sint-Oedenrode en Nijnsel ruim zesduizend huishoudens van snel internet moet voorzien. In de Eerschotsestraat, de Julianalaan en de Laan ten Bogaerde zette Glashart verdeelstations neer waarin straks de kabels vanuit zo'n 1.500 huizen bijeen komen. Ook in Schijndel werkt Glashart sinds enkele weken aan een netwerk, in Son en Breugel startten de werkzaamheden al in september vorig jaar.

vrijdag 6 maart 2009

Reggifiber verandert naam


Reggefiber wijzigt de naam van bedrijfsonderdeel operator bv Reggefiber Wholesale bv. Reggefiber, dat in Nederland glasvezelnetwerken aanlegt, treedt daarop ook op als actieve operator. Overigens is in Amsterdam, waar het netwerk sinds kort voor 70 procent in handen is van de joint venture van Reggefiber en KPN, BBned tot nu toe de actieve operator. Daar komt binnenkort KPN bij.

Brussel wil breedbandkloof verkleinen


Lidstaten van de Europese Unie (EU) moeten haast maken met de aanleg van breedbandinternet op het platteland. EU-commissaris Viviane Reding wil op deze manier de kloof tussen stad en platteland verkleinen. De Europese Commissie wil dat landen gebruik maken van bestaande subsidieregelingen. Momenteel heeft 30 procent van de Europese plattelandsbevolking geen toegang tot breedbandinternet. Met name in Bulgarije, Roemenië en Cyprus is de situatie zorgwekkend.

donderdag 5 maart 2009

Glasvezel moet sneller de grond in


De bouw- en de telecomsector kan een belangrijke duw in de rug krijgen als projecten voor glasvezelnetwerken versneld worden uitgevoerd. Dat betoogde staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) woensdag op een congres in Almere. PvdA-staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken roept bedrijven en gemeenten op de aanleg van glasvezelnetwerken te versnellen.

Deze versnelde aanleg kan de bouw- en telecomsector een belangrijke zet in de rug geven in deze zware economische tijden. Nederland hoort bij de wereldtop als het om de verspreiding van breedbandinternet gaat. Maar op glasvezelgebied lopen we achter. Die achterstand moeten we inlopen willen we ook in de toekomst blijven groeien en zorgen voor nieuwe innovatieve diensten en producten, zegt Heemskerk. De staatssecretaris vergeleek de glasvezelnetwerken voor supersnel internet met de Amerikaanse 'highways' in de jaren vijftig. De aanleg daarvan zorgde decennialang voor economische groei in de VS. Datzelfde kan volgens Heemskerk gebeuren als bedrijven en gemeenten de aanleg van glasvezel versnellen.

Zelf gaat de overheid niet graven, zei Heemskerk. Dat kunnen private bedrijven veel sneller en beter. De overheid kan volgens Heemskerk wel stimuleren dat bedrijven en gemeenten de aanleg van glasvezel versnellen. Zo komt de staatssecretaris binnenkort met heldere spelregels, zodat wethouders weten wat ze wel en niet mogen doen. Als tweede taak voor de overheid wees Heemskerk op de garantieregelingen die de overheid heeft om te zorgen dat de kredietverlening aan glasvezelprojecten op peil blijft. Tenslotte wees Heemskerk er op dat de overheid tot taak heeft om te zorgen voor een helder regulerend kader waarbij bedrijven verplicht worden toegang te geven tot elkaars netwerk. Met recente regels van Opta/NMa is hieraan invulling aan gegeven.

woensdag 4 maart 2009

Glasvezel in Helmond gatenkaas


Zonder politieke hulp dreigt het Helmondse glasvezelnet een gatenkaas te worden. Met wijken die wél en niet zijn aangesloten op het supersnelle internet. Dat zegt CDA-wethouder Kees Bethlehem (Middelen en Cultuur) in een reactie op uitlatingen van CDA-Kamerlid Jos Hessels over de glasvezel.

dinsdag 3 maart 2009

Glasvezel in Wijchen moeizaam


De totstandkoming van een glasvezelnetwerk in Wijchen gaat nog steeds moeizaam. Heel Wijchen aan de glasvezel lijkt op korte termijn een droom die niet zal uitkomen. Nu wil de Stichting Glasvezel , die ijvert voor het snelle datanetwerk, glasvezel aanleggen in wijken en dorpen waar wel de benodigde veertig procent van de inwoners wil deelnemen aan het glasvezelproject.

maandag 2 maart 2009

ParkNed introduceert glasvezel in Waalwijk


De nieuwe ParkNed BV gaat een glasvezelnetwerk in Waalwijk aanleggen. De werkzaamheden beginnen in de loop van dit jaar.

In eerste instantie is het glasvezelnetwerk bedoeld voor bedrijven. Later kunnen ook huishoudens aansluiten. Parkned BV wordt een dochteronderneming van Parkmanagement Waalwijk BV, dat voor de volle honderd procent eigendom is van de gemeente Waalwijk. Met de aanleg van het glasvezelnet is een bedrag van ongeveer 3,2 miljoen euro gemoeid.

Straalverbinding neemt plaats in van glasvezel


Het Rotterdamse WiFly biedt binnenkort op bedrijfsterreinen straalverbindingen aan als alternatief voor glasvezel. De Wet WION zou glasaanleg lastiger hebben gemaakt.

Als minimaal vijf ondernemingen per bedrijfsterrein zich melden voor de Wireless Fiber-dienst zet WiFly een straalverbinding op. De nieuwe dienst gaat volgende maand van start, meldt het Rotterdamse bedrijf.