Pagina's

vrijdag 27 februari 2009

Glasvezel voor bedrijventerreinen Wolvega en Noordwolde


Op de bedrijventerreinen in Wolvega en Noordwolde wordt glasvezelbreedband aangelegd. Maandag ondertekenen de gemeente Weststellingwerf en Ziggo Zakelijk een intentieverklaring voor de aanleg ervan. Door een onderhandelingstraject met verschillende leveranciers, waarbij Ziggo Zakelijk op basis van het gunstigste aanbod werd geselecteerd, bespaart het bedrijfsleven in beide dorpen naar schatting zestigduizend euro voor de aanleg van het glasvezelbreedband.

Pot CAI gelden Deventer leeg


De ooit zo rijkelijk gevulde geldpot die Deventer vergaarde bij de verkoop van het kabelnetwerk aan Essent is nagenoeg leeg.

De laatste twee miljoen euro is gereserveerd. De stichting die jarenlang de zogeheten CAI-gelden beheerde, wordt opgeheven. Destijds werd 40 miljoen gulden geboden.

donderdag 26 februari 2009

Internet en telefonie nog steeds te duur


Zo'n 2,4 miljoen Nederlanders betalen onnodig veel voor hun internet- en telefonieaansluiting. Dat blijkt uit onderzoek van Synovate, uitgevoerd onder 1000 breedbandgebruikers. Driekwart van de huishoudens betaalt meer dan 30 euro per maand voor internet en telefonie. Ondanks de financiele crisis en de grote concurrentiestrijd op de telecommarkt, blijkt de drempel om daadwerkelijk over te stappen naar een aantrekkelijker abonnement te hoog.

woensdag 25 februari 2009

Breedband DSL-markt daalt


Vorig jaar is de markt voor breedband DSL-verbindingen wereldwijd met 10 procent gedaald. Alcatel-Lucent blijft wel marktleider.

De terugval van de markt voor Digital Subscriber Line (DSL) netwerkapparatuur is vooral te wijten aan de mindere vraag naar breedband ADSL. De markt voor de Very high bitrate DSL oplossing groeide in 2008 met liefst 40 procent.

dinsdag 24 februari 2009

Overal breedband


Nederland krijgt de komende jaren een hypermodern glasvezelnet. Alleen misschien niet overal. Een nieuw lijntje naar de spreekwoordelijk tante in Appelscha is voor KPN niet rendabel. Gemeenten willen dan wel bijspringen, maar mogen dat van Den Haag niet. Althans, dat dacht iedereen.

Eredivisie Live bij OnsBrabantNet


Hertzinger en Eredivisie Live hebben een overeenkomst gesloten, waardoor de sportzenders kunnen worden toegevoegd aan het huidige PlusTV pakket van OnsBrabantNet. Er zijn in totaal vier kanalen beschikbaar. Eén kanaal is dagelijks te zien met o.a. door Eredivisie Live te bepalen keuzewedstrijden.

maandag 23 februari 2009

Bedrijven Veendam krijgen glasvezel


Stichting Kabelnet Veendam begint met het aansluiten van bedrijven op glasvezelkabel. Bedrijven kunnen zo een supersnelle internetverbinding krijgen of hun eigen computersysteem verbinden met vestigingen elders ter wereld.

Bedrijventerrein De Vrijheid zal als eerste van glasvezel worden voorzien.

Belgen lopen achter met glasvezel


Glasvezel in België loopt flink achter in vergelijking met de rest van de wereld, dit blijkt uit een recent onderzoek van marktonderzoeker Idate. België eindigde als laatste in de lijst.

Daarentegen is het aantal glasvezelverbindingen in Nederland wederom toegenomen, deels door de vele activiteiten van KPN en Reggefiber.

vrijdag 20 februari 2009

Informatieavond Almere


Op maandag 23 februari vindt de BreedNet informatiebijeenkomst voor de zakelijke markt plaats. Almeerse organisaties maken op deze avond kennis met de meest innovatieve toepassingen van glasvezel. De avond wordt geopend door Martine Visser, wethouder Economische Zaken.

De gemeente ziet in BreedNet dan ook voordelen voor alle partijen. Innovatie van bedrijven en instellingen in Almere betekent immers innovatie van de stad zelf.Organisaties die bij deze bijeenkomst aanwezig willen zijn,kunnen zich aanmelden via www.breednet.nl/almere

woensdag 18 februari 2009

Samenwerking Reggefiber en Emtelle


Reggefiber gaat in zee met het Britse Emtelle voor de aanleg van FTTH netwerken in Veghel en Schijndel.

De partijen gaan, samen met VolkerWessels Telecom Infra, kabels aanleggen voor 20.000 woningen. De partners hebben eerder samengewerkt in Nuenen. Vanwege de lange levensduur zijn de kosten over een periode van 25 a 30 jaar lager, aldus een recent rapport van TNO.

maandag 16 februari 2009

Glasvezel voor bedrijven Heerhugowaard


Heerhugowaard heeft zich aangemeld voor de aanleg van een ultramodern breedband glasvezelnet voor bedrijventerrein de Vork. Het breedbandnet is een project van de stichting Immovater en wordt gesteund door de provincie.

Het Utrechtse bureau Dialogic onderzoekt in hoeverre gemeenten zijn geïnteresseerd aan het project mee te doen.

Nieuwe Cityringen in Almere en Lelystad


Breedbandleverancier UNET heeft de glasvezelaansluitingen voor alle gemeentelijke-, zorg- en onderwijsinstellingen in Almere en Lelystad opgeleverd. De aaneengeschakelde glasvezelverbindingen, onder de naam Cityring, zijn ontwikkeld voor de levering van diensten aan diverse non-profit organisaties. Het Cityring-concept is uniek in de wereld en stelt verschillende leveranciers in staat diensten aan te bieden via het zuiver open glasvezelnetwerk. Een van de dienstenleveranciers over het netwerk is KPN met haar telefoniediensten.

Deelnemers aan de Cityringen van Almere en Lelystad zijn ziekenhuizen, gemeentelijke- en zorginstanties, onderwijsinstellingen en bibliotheken. In Lelystad zijn daarnaast ook provinciale instanties, woningcorporaties en musea aangesloten op het Cityring netwerk.

vrijdag 13 februari 2009

Glasvezelprojecten groeien minder hard dan voorzien


Telecom Italia-dochter BBned steekt haar nek uit om in Nederland te innoveren met glasvezel. Zakelijk loopt dat. Maar voor consumenten gaat het behalve in Amsterdam ook in Rotterdam niet goed. Volgens Nick van den Berg, chef van het glasvezelnet Rotterdam bij het Ontwikkelings Bedrijf Rotterdam (OBR) in het WTC, zijn er nu 4.500 aansluitingen in de twee genoemde wijken.

VVD wil vaart maken met glasvezel


Supersnelle glasvezelverbindingen met mogelijkheden om kerkdiensten, sportwedstrijden en andere evenementen direct thuis te volgen. Zo'n net vormt een mooie manier om het thema 'ontmoeten en verbinden' van de citymarketing verder in te vullen, vindt de VVD. De partij vindt dat bij de komende grote nieuwbouwprojecten in Toolenburg-zuid, de Zuidrand bij Hoofddorp en de Westflank al glasvezel moeten worden aangelegd.

donderdag 12 februari 2009

Plannen voor landelijk breedband netwerk


GigaSpeed Netherlands en iSence Holding willen gezamenlijk een landelijk dekkend breedbandnetwerk aanleggen, bestaande uit vaste (FTTH en FTTO) en draadloze infrastructuur.

De laatste moet zowel mobiele 4G-diensten (onder het label mUHBA) en zogenaamde nomadische diensten (wUHBA) aanbieden, met snelheden tot 100 Mbps. Het consortium wil licenties verwerven in de L-band.

woensdag 11 februari 2009

Europese Commissie geeft groen licht aan OPTA om kabelmarkt te openen


De Europese Commissie heeft ingestemd met de analyse van OPTA, de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit, dat er te weinig concurrentie op de Nederlandse kabelmarkt is en maatregelen nodig zijn. De Commissie erkent dat er problemen zijn, zoals het risico op te hoge prijzen en te weinig keuze voor consumenten, die ingrijpen door OPTA rechtvaardigen. Om de concurrentie te stimuleren, wil OPTA de twee grootste kabelaars van Nederland, UPC en Ziggo, verplichten om hun analoge kabelaansluiting door te verkopen aan andere bedrijven. Dit betekent dat een consument in deze gebieden voor zijn kabeltelevisie volledig kan overstappen naar een alternatieve aanbieder. Daarnaast worden UPC, Ziggo, CAIW en Delta verplicht digitale TV signalen van alternatieve TV-aanbieders over hun kabelnetwerken te leveren aan de consument. KPN mag géén gebruik maken van deze toegangsverplichting, net zoals kabelbedrijven geen toegang tot het netwerk van KPN krijgen. Hiermee wil OPTA deze bedrijven stimuleren vooral in hun eigen netwerken te investeren. Met het groen licht van de Europese Commissie is een belangrijke bouwsteen van OPTA's visie voor de elektronische communicatiemarkten bekrachtigd, zegt OPTA. Met toegang tot de netten van de belangrijkste spelers van Nederland, kabelbedrijven UPC en Ziggo aan de ene kant en KPN aan de andere, wordt concurrentie bevorderd en innovatie gestimuleerd.

Werkstraf tegen glasvezel weigeraar


Deventenaar A. P. (43) viel bijna van zijn stoel toen hij bij de politierechter een werkstraf van veertig uur tegen zich hoorde eisen. En dat allemaal omdat hij geen aansluiting op de glasvezel wilde.

De monteur die maar aan de deur bleef rammelen werd in zijn ogen door de boze man bedreigd en deed aangifte van mishandeling.

dinsdag 10 februari 2009

Democratisch Dorpsbelang boos over glasvezel Veghel


Democratisch Dorpsbelang (DDB) vindt dat het Veghelse college van B&W te gemakkelijk akkoord is gegaan met de weigering van het bedrijf Reggefiber om ook Boerdonk aan te sluiten op het nieuwe glasvezelnet. Boerdonk zal naar alle waarschijnlijkheid als enige kern van de gemeente Veghel niet worden aangesloten. DDB heeft ook kritiek op de afspraak die met Reggefiber is gemaakt over de aansluiting van Mariaheide, Keldonk, Zijtaart en Eerde. Deze dorpen worden pas aangesloten als tenminste 45 procent van de inwoners van Veghel en Erp een abonnement heeft genomen op het nieuwe glasvezelnet.

Gemeenten bundelen glasvezelinitiatieven


In Werkendam, Woudrichem en Aalburg zijn initiatieven ontwikkeld om voor bedrijven en instellingen breedband te realiseren. In Giessen worden op dit moment de noodzakelijke kabels gelegd en bedrijven aangesloten.

In Veen en Wijk en Aalburg zijn bijna 40 bedrijven geïnteresseerd en wordt de haalbaarheid uitgewerkt met het doel om de komende maanden ook tot realisatie over te gaan. Bij de inventarisatie in Werkendam blijkt ook een brede belangstelling en loopt het proces parallel aan Aalburg.

Een groot deel van de kosten zit in graafwerkzaamheden. Om inzichtelijk te krijgen bij welke bedrijven breedband mogelijk en wenselijk is en kansen biedt, worden de bedrijven opgeroepen via de website van de drie gemeenten een formulier over breedband in te vullen. Met belangstellenden zal dan contact opgenomen worden om de interesse en mogelijkheden in kaart te brengen.

maandag 9 februari 2009

Lokale omoep vreest glasvezel


De Lokale Omroep Elburg is bang dat men niet te ontvangen zal zijn via Glashart. Het digitale systeem geeft geen analoge signalen door die uitzendingen van lokale omroepen mogelijk moeten maken. Een duidelijk antwoord heeft de Loe nog niet gekregen. Vooralsnog is Glashart bezig met een proefopstellingen.

Overbetuwe wil haast maken met glasvezel


Ondernemers uit Overbetuwe willen snel aansluiting op glasvezelinternet. Dat blijkt na twee bijeenkomsten met zeker honderd belangstellenden.

De directeuren van Hooiveld & Hooiveld (Elst), Kuijpers Bouwbedrijf (Heteren), Huisman Electrotechniek (Elst, Druten) en Mactwin Security Group (Heteren) zagen eind 2008 de noodzaak in van een krachtenbundeling.

vrijdag 6 februari 2009

Aanleg glasvezel Veghel van start


De eerste meters liggen al onder het trottoir, maar woensdag werd toch nog even officieel stilgestaan bij de start van de aanleg van het glasvezelnetwerk in Veghel.

Glashart gaat 133.000 meter sleuf graven en streeft er naar meer dan driehonderd huizen per week aan te sluiten op het netwerk.

Almere stapt in kennisproject


Almere Kennnisstad neemt deel aan een Europees project genaamd 'Digital Cities'. Het doel van dit project is om tussen verschillende steden in Europa informatie uit te wisselen, maar ook kennis en ervaringen te delen op het gebied van de inzet van ICT in maatschappelijke sectoren, waaronder de dienstverlening van de lokale overheid. De deelnemende steden investeren allemaal in toepassingen die gebruik maken van breedband.

donderdag 5 februari 2009

Klachten over OnsBrabantNet


Veel klanten zijn ontevreden over glasvezelaanbieder OnsBrabantNet. Alleen al in Valkenswaard wachten zo'n 1200 klanten al wekenlang op aansluiting op het snelle netwerk. In Geldrop-Mierlo wachten 150 mensen zelfs al sinds 1 augustus op aansluiting. Het lijkt alsof er veel te weinig monteurs zijn om afspraken na te komen. Directeur Westenberg bagatelliseert de klachten niet. Binnen een maand start het bedrijf een charme-offensief.

woensdag 4 februari 2009

Overleggroep Son en Breugel heeft voldoende draagvlak


De komst van een overleggroep die de invoering van glasvezel moet versoepelen heeft in Son en Breugel voldoende draagvlak.

Na de informatieavonden twee weken geleden, lieten vijftien mensen weten interesse te hebben om de overleggroep gestalte te geven. Tijdens een van de informatieavonden liet burgemeester H. Gaillard doorschemeren dat de overleggroep niet direct op financiële steun van de gemeente hoeft te rekenen.

maandag 2 februari 2009

Nuenen positief over glasvezel


Na de bijeenkomst van vorige week in het Golf Restaurant op Gulbergen lijkt de keus niet meer moeilijk: ondernemingen op de Nuenense industrieterreinen Eeneind en De Pinckart zullen 'aan het glas' moeten, oftewel meedoen aan een coöperatief glasvezelnetwerk. Maar de reacties waren alvast positief. Volgens de initiatiefnemers is deelname aan het netwerk - geen instapkosten en een laag vastrecht van honderd 100 euro per maand - al goedkoper dan de huidige telefoon- en internetaansluiting, terwijl de toepassingsmogelijkheden van glasvezel heel groot zijn.

China heeft meeste breedbandabonnees


China is het land met de meeste breedband abonnees, zo blijkt uit onderzoek van Dittberner Associates. Het aantal abonnees stijgt met 4,8 miljoen per kwartaal.

Na de VS en Japan zijn Duitsland en Frankrijk de landen met de meeste breedbandaansluitingen. Korea staat met een maarktaandeel van 3,8 procent nog onder Engeland. DSL heeft nog altijd veruit het grootste marktaandeel, maar qua jaarlijkse groei scoren 100 Mbps HFC en WLL hoger.