Pagina's

vrijdag 30 januari 2009

Mogelijk glas in Overbetuwe


De gemeente Overbetuwe houdt voorlichtingsbijeenkomsten over het verkrijgen van glasvezel op bedrijventerreinen in Overbetuwe. overbetuwedigitaal.nl. richt zich op bedrijventerreinen in de gemeente Overbetuwe: De Aam en De Merm in Elst, Poort van Midden Gelderland Noord en Zuid in Heteren en De Schalm en Andelst Oost in Andelst.

Nieuw glasvezelnetwerk in Hengelo


Hengeloërs kunnen zich vanaf april aansluiten op het nieuwe glasvezelnetwerk van KPN. In de stad zijn daartoe zes lussen aangelegd, waarop woningen kunnen worden aangesloten. De noordelijke wijken boven de A1 zijn uitgesloten van een aansluiting op het nieuwe netwerk.

woensdag 28 januari 2009

Glasvezelavond voor bedrijven Nuenen


De ondernemers op bedrijventerreinen in Nuenen worden opgeroepen om zich allemaal in te schrijven voor glasvezel. De coöperatie Belangenbehartiging Bedrijventerreinen Nuenen (BBT) hoopt zoveel mogelijk ondernemers op de Nuenense bedrijventerrein zover te krijgen dat ze tekenen voor glasvezel. Bij 140 aanmeldingen kan gelijk met de aanleg worden begonnen.

Europa moet investeren in glasvezel


De Europese overheden moeten tijdens de huidige crisis massaal investeren in breedbandcapaciteit. Dat betoogde Chris Dedicoat, topman van Cisco in Europa, op Cisco Networkers in Barcelona, de jaarlijkse hoogmis voor netwerkspeler Cisco. Europa heeft nu al een achterstand op bepaalde landen, zo vertelde Dedicoat, die pleitte voor fiscale voordelen.

dinsdag 27 januari 2009

InterNLnet biedt glasvezeldiensten aan


Twee Rotterdamse wijken kunnen sinds kort gebruik maken van het glasvezelnetwerk van aanbieder InterNLnet. Het bedrijf biedt via glasvezelkabels diensten als snel internet (symmetrisch tot 100 Mbps), radio, televisie, telefonie en online backup. Het netwerk is een samenwerkingsverband tussen het Ontwikkelingsbedrijf Rottterdam en netwerkoperator BBned, het moederbedrijf van InterNLnet.

maandag 26 januari 2009

Informatieavond over glasvezel Utrecht


Dinsdag 27 januari organiseren de gemeente en provincie Utrecht een informatieavond over glasvezel. Ondernemers komen tijdens deze avond alles te weten over de voordelen van zo'n snelle verbinding en hoe ze kunnen deelnemen aan het breedbandproject ‘Wij Zijn Breed’. Welke innovatieve diensten maakt glasvezel mogelijk? En wat kan er bespaard worden op telecomuitgaven? Wethouder Spit: "Gemeente en provincie Utrecht willen het MKB in Utrecht graag ondersteunen. Door het bundelen van de vraag kunnen we ook kleine ondernemers een gunstig aanbod doen. Vooral voor detaillisten is aansluiting op glasvezel aantrekkelijk. Voor hun bedrijfsvoering en het doen van betalingen zijn zij afhankelijk van een goede en snelle verbinding met internet. Dat geldt ook voor ondernemers met een webwinkel."

vrijdag 23 januari 2009

Uden plaatst vraagtekens bij tarieven


De tarieven voor een aansluiting op het nieuwe glasvezelnetwerk in Uden roepen bij verschillende inwoners van deze gemeente vragen op. Die kosten zijn een stuk hoger dan in andere steden, merkt ook Henk van Oers uit de Harpstraat. Van Oers ontdekte bij toeval de prijsverschillen. Particulieren kunnen kiezen tussen drie opties: goud (110 euro), zilver (80 euro) en brons (65 euro). 'hoofdpakketten': goud (110 euro), zilver (80 euro) en brons (65 euro). De goedkoopste 'producten' zijn 'internet en bellen (55 euro)' en 'bellen en basis tv 45 euro)'.

donderdag 22 januari 2009

Glashart start in Berkel & Rodenrijs


Glashart, onderdeel van Reggefiber, start binnenkort met de aanleg van een FTTH netwerk in Berkel en Rodenrijs (Lansingerland). Dat initiatief was trouwens al op 10 november aangekondigd. Bergschenhoek en Bleiswijk worden later aangesloten. Bewoners krijgen eerst een informatiepakket. KPN wordt dienstverlener op het netwerk.

Letland krijgt snelste glasvezelnetwerk


Lattelecom, het nationale telecombedrijf van Letland, rolt het snelste glasvezelnetwerk van Europa uit met transfersnelheden tot 500 Mbit/s eind dit jaar. Uiteindelijk wil men 10 Gbit/s aanbieden. Maar een beperkt aantal mensen kan er voorlopig gebruik van maken: niet meer dan 30 flats in de hoofdstad Riga. Die krijgen eerst 100 Mbit/s.

woensdag 21 januari 2009

Lelystad krijgt glasvezel


Heel de bebouwde kom van Lelystad kan gebruik gaan maken van het glasvezelnetwerk. Gemeente Lelystad, woningstichting Centrada en glasvezelnetwerker Reggefiber hebben dat dinsdag bekrachtigd met hun handtekeningen.

De aanleg vergt 300 kilometer aan glasvezel in de stad. Het duurt een jaar of twee voordat alle huishoudens er gebruik van kunnen maken.

dinsdag 20 januari 2009

Deel Apeldoorn verglaasd


Huishoudens in Ugchelen, Zuid en De Maten (Apeldoorn) worden, indien zij dat willen, aangesloten op een glasvezelnetwerk. Apeldoorn is een van de tien gebieden in Nederland waar KPN een pilot houdt met glasvezel.

De komende maanden gaat KPN particulieren aansluiten. Zij begint daarmee in Ugchelen. In de drie wijken wonen zo'n 25.000 huishoudens.

maandag 19 januari 2009

Glasvezelbeleid OPTA bekritiseerd


De huidige regulering van toezichthouder Opta biedt onvoldoende basis voor investeringen door concurrenten. Het verplicht openstellen van het glasvezelnetwerk is een goede zaak, maar 'er moeten nog veel puntjes op de i worden gezet', meent directeur Regulatory & Access Strategy Heinink van internetprovider Online. De Opta moet eerst met concrete regels voorkomen dat er marge-uitholling optreedt. Zodat er ook daadwerkelijk geconcurreerd kan worden met de aangeboden tarieven.

vrijdag 16 januari 2009

Meer glas in Rotterdam


Nog dit jaar moeten in Rotterdam nog eens 60.000 woningen worden aangesloten op het glasvezelkabelnetwerk. In de wijk Nesselande en het Lloydkwartier zijn er sinds 2006 al zo'n 10.600 woningen aangesloten, maar de gemeente wil dit jaar een inhaalslag te maken. In het kader van het project Glazen Maas wil de gemeente uiteindelijk alle woningen en bedrijven in de stad op dit glasvezelnetwerk aangesloten krijgen.

donderdag 15 januari 2009

Nieuw DOCSIS 3.0 modem


Cisco kondigt een nieuwe DOCSIS 3.0 kabelmodem aan die downloadsnelheden mogelijk moet maken van maximaal 320 Mbps.

Deze hoge snelheid wordt bereikt door acht frequenties tegelijkertijd te gebruiken. De huidige generatie DOCSIS 3.0 modems bundelt slechts vier kanalen, en heeft daardoor een maximum van 160 Mbps. Het theoretische maximum van DOCSIS 3.0 wordt met deze ingrepen steeds verder opgerekt.

dinsdag 13 januari 2009

IPfiber lanceert glasvezelaanpak


IPfiber, onafhankelijk ICT specialist voor netwerk infrastructuren, heeft een nieuwe pragmatische aanpak ontwikkeld voor het realiseren van collectieve glasvezelnetwerken voor Nederlandse bedrijven en instellingen.

De kosten voor een 100 Mbps aansluiting (darkfiber) liggen tussen 100 en 185 euro per maand. IPfiber kan afhankelijk van de lokale situatie in een tijdsbestek van 2 tot 8 maanden een lokaal glasvezelnetwerk realiseren.

maandag 12 januari 2009

ADSL nog niet dood


De berichten over het overlijden van ADSL zijn voorbarig, stelt Telecom Paper. De kabelsector heeft ADSL als distributievorm voor internet doodverklaard. Nog niet meteen, maar er zou al wel een duidelijke tendens zijn waarbij ADSL-gebruikers overstappen op het snellere kabel. Maar in hun logische enthousiasme lijken de kabelaanbieders een paar kleine kanttekeningen vergeten. Zo is ADSL weliswaar uitontwikkeld, maar is er al wel een opvolger: VDSL, (snelheden tot 52 Mbps). Nog altijd ruim de helft lager dan kabelinternet via Eurodocsis, maar het gat met Eurodocsis is dan een stuk kleiner.

ADSL uit de gratie


De twee grootste kabelexploitanten UPC en Ziggo zien een substantiële toename van het aantal klanten dat bij hen een internetverbinding heeft. Dit komt doordat kabel inmiddels sneller is dan ADSL. Dat meldde de Telegraaf zondag. Brancheorganisatie NL Kabel bevestigt dat veel internetters hun ADSL-abonnement omzetten naar de snellere kabel. Door de komst van EuroDocsis 3.0, de innovatieve internationale standaard voor ultrasnel internet, wordt de kabel nog populairder. De Consumentenbond waarschuwt wel voor al te mooie beloften over kabelaansluitingen en heeft de 'providormonitor' opgezet als waakhond.

vrijdag 9 januari 2009

Overleggroep voor glasvezel Son en Breugel


Verschillende belangengroepen in Son en Breugel hebben de handen ineengeslagen om de invoering van het glasvezelnetwerk soepel te laten verlopen. Er zijn veel vragen rond de mogelijkheden van glasvezel. Vandaar er een overleggroep moet komen voor de communicatie tussen aanbieder en gebruikers.

Alleen kern Nijkerk krijgt glas


Voorlopig wordt alleen de kern van Nijkerk aangesloten op het glasvezelnet. Het college van burgemeester en wethouders blijft er bij de aanbieder Reggefiber wel op aandringen ook in andere delen van de gemeente een glasvezelnet aan te leggen. Dat blijkt uit antwoorden van het college op vragen van de fractie van PROgressief21.

donderdag 8 januari 2009

Golfresidentie vreest overlast


De Vereniging van Eigenaren van de Golfresidentie in Dronten is niet blij met het plan voor glasvezel. Men vreest dat het terrein ervoor overhoop wordt gehaald. "Alles wordt losgehaald, het geeft een geweldige rompslomp. We hopen dat alles er weer netjes bij komt te liggen," zegt secretaris Ad Geutjes. De vereniging heeft de uitvoerder op de hoogte gebracht van de bezwaren, maar men houdt het niet tegen.

Interferentie Digitenne raakt ook glasvezel


Doordat er in Amsterdam twee krachtige DVB-T (beter bekend als KPN Digitenne) zenders staan opgesteld die gebruik maken van de kanalen 24, 39, 57 en 64, kunnen er bij abonnees van Glasvezelamsterdam met een minder goed afgeschermde in huis TV-bekabeling storingen ontstaan bij SBS en BBC World. Het afgelopen jaar hebben zich trouwens meer storingen voorgedaan veroorzaakt door de zendmasten van Digitenne, zo blijkt uit cijfers van de Stichting Aanpak Interferentie (STAI) over 2008.

woensdag 7 januari 2009

Ziggo koopt modems van Arris


Kabelbedrijf Ziggo gaat de modems van het Amerikaanse Arris gebruiken voor internetabonnementen met meer dan 150 Mbps downloadsnelheid. Met Docsis 3.0 zijn downloadsnelheden tot 160 Mbps mogelijk en uploadlimieten van 120 Mbps. UPC biedt dat soort hoge snelheden sinds september vorig jaar via apparatuur van Cisco.