Ads Top

Groeivertraging Nederlandse breedbandmarkt in eerste kwartaal

De Nederlandse markt voor vast breedband internet werd in het eerste kwartaal van 2017 geconfronteerd met een groeivertraging. Het aantal aansluitingen groeide met 0,2 procent naar 7,34 miljoen. Zowel kabel als glasvezel zagen de groei in vergelijking met het vierde kwartaal van 2016 fors afnemen, zo blijkt uit het Dutch Broadband 2017 Q1-rapport van Telecompaper. Voor heel 2017 verwacht het marktonderzoeksbureau een groei van meer dan 2 procent jaar-op-jaar.

Net als in het vierde kwartaal van 2016 kwam in het eerste kwartaal van dit jaar de groei in de breedbandmarkt voor rekening van kabel en glasvezel. De cijfers waren echter een stuk minder imponerend dan een kwartaal eerder. Het aantal glasvezelaansluitingen steeg met 0,6 procent tegen 2,6 procent in het vierde kwartaal van 2016. Bij kabel was er een groei in het aantal aansluitingen van 0,3 procent, tegen 1,4 procent een kwartaal eerder. Bij DSL (koper) blijft het aantal breedbandaansluitingen dalen.

Telecompaper verwacht dat de groei van het aantal breedbandinternetaansluitingen in de komende kwartalen zal toenemen. Over heel 2017 zal de markt meer dan 2 procent groeien in vergelijking met 2016. Dat is overigens minder dan de 2,6 procent groei vorig jaar ten opzichte van 2015. De belangrijkste oorzaken van de groeivertraging zijn de toenemende marktverzadiging op het gebied van vast breedband internet, met een penetratie in huishoudens van 94 procent.
Kabel blijft veruit marktleider

Per breedbandtechnologie bekeken blijft kabel marktleider met 3,38 miljoen aansluitingen. DSL is nog steeds nummer twee, ondanks een daling naar 2,86 miljoen aansluitingen. Glasvezelbreedband groeide naar 1,1 miljoen aansluitingen aan het einde van Q1 2017.
Ziggo grootste aanbieder

Ziggo is nog altijd de grootste breedbandaanbieder van Nederland. De kabelaanbieder groeide 0,4 procent in het eerste kwartaal naar bijna 3,19 miljoen breedbandabonnees. Dit is goed voor een marktaandeel van 43,4 procent. De nummer twee, KPN (inclusief Telfort, XS4ALL en Edutel), groeide met 0,4 procent naar 40,4 procent marktaandeel.

Naast Ziggo en KPN kent de markt nog een aantal kleinere spelers. Daaronder sinds kort T-Mobile, dat de klanten van Vodafone Thuis heeft overgenomen en sinds februari T-Mobile Thuis aanbiedt. Deze aanbieder won 12.000 klanten in het eerste kwartaal om op 176.000 uit te komen. Verder is de Nederlandse Energiemaatschappij eind 2016 begonnen met het leveren van multi-play pakketten (nu 30.000 klanten).

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.