Ads Top

Voor de zomer nog niet aanmelden voor glasvezelaansluiting in Gelderland

Bewoners van het buitengebied in de Achterhoek, die zich willen aanmelden voor een glasvezelaansluiting met abonnement, kunnen dat niet vóór de zomer. Provincie en gemeenten hebben meer tijd nodig om te kunnen starten met de aanleg van het glasvezelnetwerk. Het is voor het eerst dat overheden investeren in de aanleg van een netwerk. De plannen voor de aanleg in het buitengebied van de Achterhoek zijn vergevorderd, maar de overheden hebben zich daarbij te houden aan een aantal regels.

Installatiemonteur trekt kabel op een oprit bij een woning; bron provincie GelderlandEn een van de regels is dat de investeringen van de overheid het bedrijfsleven niet mogen verdringen. Daarom zijn er regels die Europa oplegt aan initiatieven van overheden voor het aanleggen van internet.  “Omdat wij de eerste zijn, wisten we dat het een hele toer  zou worden. Maar Brussel maakt het ons niet makkelijk”, bromt gedeputeerde Jan Jacob van Dijk

En antwoorden van Europa op vragen óver hun regels dóór provincie en gemeenten maken het nu lastig. Wat een simpele vraag aan de Europese Commissie leek te zijn, wordt een ingewikkeld pad. Want deze antwoorden roepen weer nieuwe vragen op en leiden tot onduidelijkheid over witte en grijze gebieden en de wijze van financieren. Met als direct gevolg dat het aanmelden voor een snelle internetverbinding niet voor de zomer kan.

Wanneer wel is nog niet duidelijk. De bestuurders praten half mei over de ontstane situatie en zetten dan een koers uit. “Ik heb de afgelopen week  collega-bestuurders gesproken. En één ding is daarbij duidelijk geworden: van opgeven wil niemand weten. De vertraging is een flinke tegenvaller, maar we gaan door”, aldus gedeputeerde Van Dijk.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.