Ads Top

Partijen rond aanleg glasvezelnetwerken slaan handen ineen

De vraag naar breedband groeit. Nederland staat qua uitrol van glasvezel aan het begin van een enorme operatie: alle huishoudens aansluiten op het glasvezelnetwerk. Jaarlijks worden er inmiddels ongeveer 200.000 woningen aangesloten op Fiber to the Home. Dit aantal zal de komende jaren fors groeien, de maximale aanlegcapaciteit kan naar zo'n 500.000 per jaar. Maar hoe ga je de aanleg optimaliseren, is versnellen mogelijk, welke vernieuwende bouwmethodes zijn beschikbaar, hoe kunnen bepaalde knelpunten in de huidige logistieke keten worden weggenomen? Dat zijn vragen voor GIPPa, het Gemeenschappelijk Innovatieplatform Passieve Infrastructuur, dat vorige week van start ging.
"De ambitie ligt hoog. Fiber to the Home is een enorme driver voor de economie, maar vervult ook een belangrijke maatschappelijke en sociale rol. Reggefiber leidt deze transformatie door grootschalig glasvezel uit te rollen in Nederland. Daarom hebben wij het initiatief genomen tot dit glasvezel innovatieplatform. Met als doel om samen met de betrokken partijen de logistiek te optimaliseren, vernieuwende bouwmethodes te ontwikkelen en te implementeren en innovaties sneller tot stand te brengen," aldus Peter Kamphuis van Reggefiber, marktleider in het exploiteren van glasvezelnetwerken in Nederland. "Veel internationale partijen kijken inmiddels hoe wij het doen en zien ons als een voorbeeld."
Reggefiber gaf Novay vorig jaar als onpartijdig instituut de opdracht een innovatieplatform op te zetten waarmee de partijen die bij de aanleg van glasvezelnetwerken een rol spelen, sneller innovaties kunnen bewerkstelligen. Het is een blauwdruk voor samenwerking, die tot nog toe in de praktijk vaak versnipperd plaatsvindt.
Een twaalftal grote aannemers, kennispartijen en leveranciers van glasvezelnetwerken neemt deel in het innovatieplatform. In werkgroepen kijken ze bijvoorbeeld hoe je hoogbouw het best kan verglazen of hoe de voorspelbaarheid van de oplevering verbeterd kan worden. Toekomstige oplossingen worden de komende tijd in pilots en proeven getest.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.